15/04/2024
15.8 C
Serres

Και Σερραίοι αγρότες στη συνάντηση Μητσοτάκη – αγροτών!

Και Σερραίοι αγρότες θα δώσουν το παρών στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα 15 εκπρόσωποι των αγροτών θα βρεθούν με τον Μητσοτάκη: 6 μέλη από τη Μακεδονία και τον Έβρο, 6 από τη Θεσσαλία, 2 από τη Στερεά Ελλάδα κι 1 από την Πελοπόννησο.

Πρόκειται για τους:

 1. Κεφαλάς Σάββας
 2. Κούτρας Νίκος
 3. Τζέλλα Κώστας
 4. Τσιούτρας Γιάννης
 5. Πάντζιος Χρήστος
 6. Μαρούδας Ρϊζος
 7. Παπαγιαννούλς Ευάγγελος
 8. Σδράλης Γιάννης
 9. Λύγδης Χρήστος
 10. Διαμαντής Διαμαντόπουλος
 11. Παναγής Γιάννης
 12. Διαμαντόπουλος Γιώργος
 13. Σιδηρόπουλος Γιώργος
 14. Καναβίδης Κωνσταντίνος
 15. Τσίπελης Χρήστος

Άνοιξε ο δρόμος για την επίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες των μπλόκων και ίσως να ανοίξει ο δρόμος για τη λήξη των κινητοποιήσεων, αφού είναι στη πρόθεση της κυβέρνησης να λάβει και άλλα μέτρα υπέρ της στήριξης του εισοδήματος των αγροτών.

Lavera

Φυσικά το αν θα δοθεί τέλος ή όχι στις κινητοποιήσεις δεν είναι μόνο θέμα παροχών, μιας και οι κινητοποιήσεις έχουν και μια κομματική στήριξη και συνεπώς η όποια παροχή δεν σημαίνει ότι θα τελειώσουν και τα μπλόκα.

Τα περιθώρια της κυβέρνηση για παροχές δεν είναι απεριόριστα, όπως και η πρόθεσή της να ικανοποιεί περισσότερο τις «δυνατές» φωνές περισσότερο από τις πιο «βουβές», καθώς μία τέτοια πολιτική θα σηματοδοτούσε προνομιακή μεταχείριση.

Και Σερραίοι αγρότες στη συνάντηση Μητσοτάκη – αγροτών 1

Οι αγρότες για την συνάντηση με τον Μητσοτάκη απαιτούν

Δεν αρκεί να μας ακούσει, θέλουμε λύσεις

Τα περιθώρια της κυβέρνηση για παροχές δεν είναι απεριόριστα, όπως και η πρόθεσή της να ικανοποιεί περισσότερο τις δυνατές φωνές 


Καθόλου τυχαίο δεν ήταν ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε δύο φορές σε επαγγελματικές ομάδες που έχουν την δυνατότητα να “ακούγονται” περισσότερο από ότι άλλες και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να τις ικανοποιεί περισσότερο από τις πιο… βουβές, γιατί μία τέτοια πολιτική θα σηματοδοτούσε προνομιακή μεταχείριση.”

Από την πλευρά τους οι αγρότες προχωρούν σε αποκλεισμούς δρόμων της εθνικής οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο 210ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας, στον κόμβο της Ανθήλης. 

Κατιρτζόγλου Μάμαλης

Επισκέψεις σε αγροτικά μπλόκα σε όλη τη χώρα πραγματοποιεί ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζοντας ότι μόνο μέσω διαλόγου επιλύονται τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο αγροτικός κόσμος.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε επίσκεψη που έκανε στο μπλόκο του Νέου Μοναστηρίου Δομοκού κάλεσε τους αγρότες να συγκροτήσουν μια 20μελή αντιπροσωπεία και να προσέλθουν σε διάλογο για τα ζητήματα που θέτουν, έχοντας ανοιχτούς τους δρόμους.


Στον Αλμυρό Βόλου και τη Λάρισα, βρέθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης για συναντήσεις με εκπροσώπους αγροτών.

Τονίστηκε η πρόθεση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ να συνεχιστεί ο διάλογος με ανοιχτούς δρόμους προκειμένου να εξευρεθούν ρεαλιστικές λύσεις.

Με εκπροσώπους των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των πτηνοτρόφων και με μελισσοκόμους της Θεσσαλίας συναντήθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης.

Οι αγρότες με το υπόμνημά τους ζητούν: 

 1. Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
 2. Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
 3. Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
 4. Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
 5. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.
 6. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
 7. Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
 8. Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
 9. Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας

Επίσης, στο υπόμνημά τους υπάρχει και παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία, στο οποίο αναφέρουν τα εξής:

Σαραφίδης Φραστανλής

Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών.

Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.

Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.

Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο.

Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε.

Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 Euro στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν.

Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.

Τζιτζικώστας Αβραμάκης 2

Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).

Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.

Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας

Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης.

Θανάσης Μαλλιαράς: Είμαστε στο πλευρό των Σωματείων για κοινές διεκδικήσεις

Οι Επιτυχόντες Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού στα Μαθηματικά «Ευκλείδης» και «Διόφαντος-Φάση Β’» (2023-2024)“

Στις Σέρρες η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τα οθωμανικά μνημεία

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις