17/06/2024
21.5 C
Serres

Στις Σέρρες η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τα οθωμανικά μνημεία

Στις Σέρρες βρέθηκε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Κατιρτζόγλου Μάμαλης


Χωρίς τυμπανοκρουσίες και με ολόκληρο επιτελείο από πίσω της η κ .Μενδώνη πήγε στα οθωμανικά μνημεία και έκλεισε την επίσκεψή της με την επίσκεψη στο λόγο Καστά.

Όσο και αν έχουμε παράπονα από το πόσο τρέχει το υπουργείο το θέμα της Αμφίπολης, η ίδια έχει και άλλους στόχους στο Νομό Σερρών.

Από την Ιερά μονή του Αγίου Προδρόμου, μέχρι τα Θερμά , τώρα πήραν σειρά τα οθωμανικά μνημεία.


Τέσσερα έχουμε, εκ των οποίων το μεν Μπεζεστένι είναι το κεντρικό μας μουσείο , το δε Ζινζιρλί έχει ήδη ανακαινιστεί και σε αυτό γίνονται διάφορες εκδηλώσεις κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στις Σέρρες η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τα οθωμανικά μνημεία

Tο μουσουλμανικό τέμενος μεταξύ των οδών Ανατολικής Θράκης και Αδριανουπόλεως και χρονολογείται πιθανόν στο δεύτερο μισό του 16ου αι. είναι γνωστό μόνον με την προσηγορική του ονομασία και βρισκόταν στο μέσον της συνοικίας των αραμπατζήδων, με το τετράγωνο σχήμα της κάτοψης του κυρίως τεμένους, που ανήκει στον τύπο των τζαμιών με περίστωο, που επιμηκύνεται με τη διαμόρφωση του πενταλόβου προστώου της πρόσοψής του.

Τα δύο τεμένη είναι αλήθεια πως βρίσκονται σε καλή κατάσταση αν και άπαντες θεωρούν πως ήρθε η ώρα η πόλη μας να αποκτήσει το δικό της αρχαιολογικό Μουσείο που φυσικά δεν θα είναι το σημερινό…


Η «Αγιά Σοφιά», το καλύτερο τέμενος της Ρούμελης και της…. Περσίας παραμένει μέσα στο ρέμα αναξιοποίητο για χρόνια

Φυσικά το Τέμενος Μεχμέτ Μπέη ή κατά τους Σερραίους η «Αγιά Σοφιά», που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης, δίπλα στο ρέμα των Αγίων Αναργύρων.

Είναι το μεγαλύτερο και το αρχαιότερο από τα σωζόμενα μουσουλμανικά τεμένη των Σερρών και φυσικά το πιο όμορφο μιας και ο Τούρκος περιηγητής Εβλιά Τσελεμπί το εγκωμιάζει ως το καλύτερο της Ρούμελης και της…. Περσίας!

Στις Σέρρες η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τα οθωμανικά μνημεία 2

¨Ένα μεγάλο έργο αρχιτεκτονικής τέχνης που όσοι αρχιτέκτονες το μελέτησαν το θαύμασαν για την ακουστική του και πρότειναν μάλιστα να γίνει αίθουσα μουσικής!


Φυσικά είναι αυτό που έχει πρώτη προτεραιότητα και έχει ανάγκη συντήρησης διότι σε λίγα χρόνια κινδυνεύει να καταρρεύσει

Εκεί πήγε η κ. Μενδώνη και ενημερώθηκε αρχικά από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών κ. Μαλαμίδου αλλά και από τον αρχαιολόγο κ. Μπονόβα για το τζαμί και ποιες ενέργειες έχουν γίνει εντός και εκτός του κτιρίου.

Την Αγιά Σοφιά οι παλαιοί Σερραίοι την θυμούνται ακόμη με τρόμο από τις πλημμύρες του Τσέλιου που διέγραψε μία τεράστια στροφή στα βορειοανατολικά, και το έχωσε στην άμμο.


Στη μεγαλοπρέπεια του οικοδομήματος συντελούν τόσο η κατασκευή και η μορφολογία όσο και η διακόσμηση.

Σαραφίδης Φραστανλής

Το Τέμενος του Μουσταφά Μπέη στα Καμενίκια επισκέφτηκε η Μενδώνη

Αυτό που δεν ξέρουν οι Σερραίοι είναι το Τέμενος του Μουσταφά Μπέη που βρίσκεται στα Καμενίκια, στα δυτικά προάστεια της πόλης, και έτσι αναφέρεται στα οθωμανικά έγγραφα

Ο μπέης Μουσταφά προσέθεσε σ’ έναν προϋπάρχοντα επίσης τετράπλευρο θολοσκεπή χώρο δύο ισομήκη πλευρικά διαμερίσματα και συνέστησε ίδιον τέμενος
Για πάρτι του δηλαδή…

Μέχρι πριν κάποια χρόνια ήταν πριονοστήριο και στην συνέχεια κρύφτηκε από τις πολυκατοικίες και ιδιαίτερα από αυτήν που βρίσκεται μπροστά του , επί τις Βενιζέλου!
Είναι ένα συμπαθές τέμενος συνοικιακού χαρακτήρα και ως τέτοιο παρέμεινε στην …αφάνεια!

Το τι θα κάνει και με ποιο χρονοδιάγραμμα η κ. Μενδώνη δεν το ξέρω, αλλά αν κρίνω από τους χρόνους που ήδη έχουμε περάσει μαζί της θα σας απογοητεύσω!

Γιατί όταν λέει για φέτος εννοεί τους χρόνου ή και σε πέντε χρόνια…


Αpolitic: Τους αγνόησε η …Μενδώνη;

«Κατά το σκέλος που αφορά τον κ. Αντιπεριφερειάρχη…
Πιθανολογείτε από έγκυρες πηγές,  ότι  δεν  τον ενθουσίασε   ιδιαίτερα το ενδεχόμενο της  κοινής επισκέψεως  μετά  της  αξιοτίμου  κ. Υπουργού, εις  τα,  υπό  αξιοποίηση  πλέον, όπως ευκόλως  εκ του  τελικού αποτελέσματος προκύπτει, δύο πρώην  Οθωμανικά   Τεμένη..

Την ώρα που διαχρονικά αναμένουν ανάλογη αξιοποίηση εντός της Σερραϊκής Πολιτείας, δεκάδες εγκαταλελειμμένα στην  φθορά του χρόνου εξαιρετικά παραδοσιακά κτίσματα εκπληκτικής αρχιτεκτονικής, πρώην  Ξενοδοχεία  αλλά  και Ναοί  και  Ναΰδρια  της  Ορθοδοξίας, που είναι εμφανές ότι χρήζουν αναπαλαιώσεως.

Αλλά ως φαίνεται, η αξιολογική ενημερωτική  παρουσίαση,  σε επίπεδο προτεραιοτήτων,  προς την  αξιότιμη  κ. Υπουργό,  από το  καθ ύλην αρμόδιο, εν Σέρραις, στέλεχος ανώτερο  και  υπηρεσιακό, του Υπουργείου Πολιτισμού,  ήτο  κοινή  με  τας  επιθυμίας,  των  εν  Σέρραις, ΄΄ συλλογικοτήτων΄΄…

Που  ενδεχομένως το  κυρίαρχο  διαχρονικά  νόημα της  ζωής των, σε επίπεδο επιστημονικών και πολιτιστικών αναφορών, να το αναζητούν σε τοπωνύμια με Τουρκικές  ονομασίες…

Από το  ΄Ντικιλί  Τας΄΄ της  Καβάλας, ας πούμε,  έως τα Οθωμανικά ΄΄Ζιντζιρλί  Τζαμί΄΄, ΄΄Μεχμέτ   Μπέη΄΄  και  ΄΄Μουσταφά   Μπέη΄΄ της πόλεως  των  Σερρών…

ΥΓ :Αντιθέτως, ο  κ. Αντιπεριφερειάρχης  συνόδευσε την  Υπουργό κ. Λίνα  Μενδώνη  κατά  την  επίσκεψή  της  στον  Τύμβο  της Αμφιπόλεως, δηλώνοντας  ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις, με τις εργασίες θωράκισης του μνημείου και τις παρεμβάσεις στον εσωτερικό του χώρο να έχουν ήδη ολοκληρωθεί…


Το πιάσαμε το νόημα Γιάννη μου….
΄΄Διπλωματικό΄΄ μήνυμα η απουσία του Π. Σπυρόπουλου


Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τον Καστά μας πήγε από την παράταση στα …πέναλτι!

Κανονικά προχωρούν οι εργασίες στον Τύμβο Καστά, μας είπε από την Αμφίπολη, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία βρέθηκε στην περιοχή κάνοντας αυτοψία.

«Ήδη, ετοιμάζουμε τις μελέτες για την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2021- 2027, προκειμένου να συνεχιστεί το έργο και να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες υποδομές στον περιβάλλοντα χώρο» που πρόβλεψε για άλλη μια φορά πως το 2027- 2028, το μνημείο θα είναι επισκέψιμο.

Και το γράφω όχι γιατί το πιστεύω, αλλά για να θυμάμαι τις δηλώσεις της

Τα ίδια και τα ίδια τα άκουσα εδώ και μια πενταετία και είμαι σίγουρος πια πως θα τα ξανακούσω και πάλι

Θα μου πεις μόνο η ίδια είναι αναξιόπιστη;
Προφανώς και όχι αλλά θα τα θυμηθώ όλα το 2028, στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές!


Θα μου πεις πως είσαι σίγουρος πως δεν θα υπάρχει δρόμος για τον Καστά, και δεν θα είναι έτοιμο το μνημείο;

Αρχικά από το ότι με τα μάτια μου βλέπω


Μοναδική μου ελπίδα και των Σερραίων ο Τζιτζικώστας παρέα με τον Σπυρόπουλο που ξέρω πως θα δεσμεύσουν ένα ικανοποιητικό ποσό, τέτοιο ώστε θέλουν δεν θέλουν κάποιοι να κάνουν την δουλειά τους

Θα είναι μέσω leader, μέσω διακρατικών προγραμμάτων, όπως το σημερινό από την Περιφέρεια, δεν ξέρω, αλλά ξέρω πως δεν θα μείνει το μνημείο στο περίμενε…
Και όχι μόνο βέβαια

Θέλουν άπαντες δρόμο για το αρχαίο γυμνάσιο και επιτέλους και την ανασκαφή στο Αρχαίο θέατρο

Μπορεί η ίδια η κ. Μενδώνη να ζήτησε την υπομονή και την κατανόηση του κόσμου αναφορικά με την ανάδειξη του μνημείου, καθώς τέτοιου είδους εργασίες θέλουν πολύ χρόνο για να ολοκληρωθούν, αλλά δυστυχώς για την ίδια δεν έχουν οι Σερραίοι και άλλη υπομονή!

Παρακαλώ μόνο μην έχουμε κανένα μεγάλο μπουρίνι στην περιοχή για να δούμε πόσο «θωρακισμένο» είναι το μνημείο από τα καιρικά φαινόμενα….
Όσο για το τυράκι με τον Τίμιο Πρόδρομο συγνώμη αλλά δεν θα το φάω
Ήδη έχω …βαρυστομαχιάσει!

Ένας μικρός πνεύμονας πρασίνου χάθηκε στις Σέρρες

Η νέα ΚΑΠ, η μεταθέσεις αστυνομικών και το Επιμελητήριο Σερρών!

Ζοφερή η κατάσταση στο Νοσοκομείο Σερρών!

Οι Σερραίοι αγρότες , το Αυτοκινητοδρόμιο, ο Τζελέπης και η λίμνη Κερκίνη!

ΑΔΕΔΥ Σερρών: Το Κέντρο Υγείας Σερρών επιβάλλεται να στελεχωθεί!


Σειρά επαφών για τον Γιώργο Καββαθά στις Σέρρες!


Εκλογές στις 15 Φεβρουαρίου για την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας

Επίσκεψη Προέδρου ΓΣΕΒΕΕ στο Δήμο Σερρών

Θεόφιλος Λεονταρίδης: Τροπολογία για τις μεταγραφές φοιτητών σε τρίτεκνες – πολύτεκνες οικογένειες

Οι αγρότες αποφάσισαν κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις