17/06/2024
29.7 C
Serres

Πληρώθηκαν οι αγρότες σύμφωνα με τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου

Ήδη μέσα στην Μεγάλη Βδομάδα πληρώθηκαν 785.339.750 ευρώ σε 422.435 μοναδικά ΑΦΜ δικαιούχων παραγωγών αγροτών και κτηνοτρόφων, σύμφωνα με τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου.

Ήδη πιστώθηκαν συνδεδεμένες, οικολογικά σχήματα, υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης, αναδιανεμητικής και νεαρής ηλικίας γεωργών για το 2023, καθώς και 6.815 ΑΦΜ που αποδεσμεύτηκαν μετά από έλεγχο.

Παρόλες τις διαβεβαιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ όμως, πάνω από 150 χιλιάδες γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν πληρώθηκαν καθόλου από τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις και τα Οικολογικά Σχήματα και ζουν το δικό τους «Γολγοθά», εξαιτίας του ΥΠΠΑΤ.

Σε 422.435 αγρότες πληρώθηκαν 785.339.750 ευρώ

plirothikan agrotes anastasi pasha

Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ σε ανακοίνωση της αναφέρει πως «απαιτήθηκαν για ένα ολόκληρο τρίμηνο αδιάκοπες, νυχθημερόν προσπάθειες από όλους και βέβαια κυρίως τους εργαζόμενους του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία όσο και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, Μονάδες και τα Γραφεία μας. Χωρίς την αυταπάρνηση και την προσήλωση των εργαζομένων τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί».

Barat

Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ προσθέτει πως «Ολοκληρώθηκαν, την Μεγάλη Τρίτη (30 Απριλίου 2024), οι καταβολές στους δικαιούχους των ενισχύσεων που αφορούν στο έτος 2023.

Το συνολικό δικαιούμενο ποσό πληρωμής άγγιξε τα 785.339.750,21 ευρώ και αφορά σε 422.435 μοναδικά ΑΦΜ δικαιούχων παραγωγών.

malliaras frastanlis

Αναλυτικότερα στην πληρωμή συμπεριελήφθησαν η ειδική ενίσχυση βάμβακος, τα λοιπά συνδεδεμένα καθεστώτα και για πρώτη φορά στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ υλοποιούνται και πληρώθηκαν τα οικολογικά σχήματα.Οι νέες αυτές συνθήκες προϋποθέτουν νέες διοικητικές πρωτοβουλίες και πρόσθετες ενέργειες, τόσο από την πλευρά των παραγωγών, όσο και από την πλευρά του Οργανισμού, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι συγκεκριμένες ενισχύσεις των οικολογικών σχημάτων. Το γεγονός αυτό δημιούργησε επιπρόσθετο διοικητικό βάρος και χρονική πίεση στον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και στους ίδιους τους παραγωγούς.


Για τους λόγους αυτούς θα δοθεί η δυνατότητα, ώστε να πραγματοποιηθούν διορθώσεις για τυχόν αστοχίες και προβλήματα που ενδεχομένως εντοπιστούν.


Επιπλέον πιστώθηκαν τα υπόλοιπα της βασικής ενίσχυσης, αναδιανεμητικής και νεαρής ηλικίας γεωργών για το έτος 2023, καθώς επίσης και ποσά πληρωμής σε 6.815 ΑΦΜ που αποδεσμεύτηκαν για το έτος 2023 μετά από έλεγχο, πολλά από τα οποία παρέμεναν δεσμευμένα για περισσότερα από τρία έτη.

chatzigavriil karipoglou


Αναφορικά με τη χορήγηση για τα καθεστώτα των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τις καλλιέργειες βρώσιμων οσπρίων, κτηνοτροφικών ψυχανθών, αραβόσιτου, μήλων, σανοδοτικών ψυχανθών, σπόρων σποράς και με δεδομένο τη μη εμπρόθεσμη καταχώρηση στην εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα καταχώρησης των ποσοτήτων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνει τους δικαιούχους, ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, θα δοθεί η δυνατότητα σε φορείς και παραγωγούς τις επόμενες ημέρες, να προβούν σε τυχόν διορθωτικές ενέργειες και καταχωρήσεις, προκειμένου ο Οργανισμός να πραγματοποιήσει σε συμπληρωματικές πληρωμές για τους δικαιούχους.Σε ότι αφορά στη συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια σπόρων προς σπορά και καθώς δεν υπάρχουν πορίσματα ΕΛΓΑ, οι περιπτώσεις που είχαν πληγεί λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων θα αντιμετωπιστούν με αιτήματα ανωτέρας βίας στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού, για να συμπεριληφθούν σε επόμενη συμπληρωματική πληρωμή.


Για όλα τα παραπάνω θα εκδοθούν σχετικές αναλυτικές ανακοινώσεις για τις προθεσμίες που θα τεθούν και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν».


Πάντως η Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, επιμένει πως πάνω από 150.000 αγρότες (γεωργοί και κτηνοτρόφοι) έμειναν απλήρωτοι από Συνδεδεμένες Ενισχύσεις και Οικολογικά Σχήματα, παρά τις προσπάθειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΔΕΥΑΣ: Νομικός σύμβουλος ο Γιάννης Γιάντσιος;

Για τον Αρχιμουσικό ο κακός χαμός στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών

Παραδόθηκε η περιφερειακή οδός, ποινές χάδι για το Μάτι, ευρωεκλογές και το Belles Historic Trail

Ἱερά Μητρόπολη Σερρῶν καί Νιγρίτης: Tό πρόγραμμα τις ημέρες του Πάσχα!

Δήμος Σερρών: 50.000 ευρώ για 13 αθλητικές εκδηλώσεις το 2024

Δήμος Σερρών: 38 πολιτιστικές εκδηλώσεις για το 2024

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις