18/06/2024
30.2 C
Serres

ΟΝΝΕΔ Σερρών – ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Σερρών: Έγινε το 1ο βήμα για την ανέγερση φοιτητικών εστιών!

Η ΟΝΝΕΔ Σερρών μαζί ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Σερρών, μετά από τόσα χρονιά αποδεικνύουν ότι δεν απουσιάζουν από μεγάλες αποφάσεις, έτσι κάθε μέρα προσπαθούν και διεκδικούν το καλύτερο τόσο για την κοινωνία όσο και για τους φοιτητές.

Η 14/03/2024 είναι μια ιστορική μέρα για τον Νομό Σερρών.

Έγινε το πρώτο βήμα για την ανέγερση φοιτητικών εστιών στην πανεπιστημιούπολη των Σερρών.

Υπογράφηκε η μελέτη και τα τεύχη δημοπρατήσης.

Για αυτό το λόγο η ΟΝΝΕΔ Σερρών μαζί με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Σερρών ευχαριστούν τον κ. Κώστα Καραμάνλη Βουλευτή Σερρών και πρώην Υπουργό υποδομών και μεταφορών, ο οποίος τους άκουσε και ήταν αρωγός στην προσπάθεια αυτή.

GOTSIKA

Τέλος, τόσο η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Σερρών όσο και η ΟΝΝΕΔ Σερρών, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το συμφέρον των φοιτητών υλοποιώντας της προτάσεις της αλλά και θα πιέζει τις αρχές του τόπου για την αναγκαιότητα τέτοιον μεγάλων έργων.


Για την ανέγερση νέων φοιτητικών Εστιών 350.000 ευρώ για την εκπόνηση μελέτης

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης τη Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024, προβλέπετε η μελέτη κατασκευής Φοιτητικής Εστίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο στις εγκαταστάσεις Σερρών ΔΙΠΑΕ.

Το κονδύλι των 350.000 ευρώ, αφορά την εκπόνηση μελέτης και τευχών δημοπράτησης, για την ανέγερση νέων φοιτητικών Εστιών, σε ιδιόκτητο οικόπεδο, στην παν/λη Σερρών του ΔΙΠΑΕ, για την δυνατότητα στέγασης 70 φοιτητών από το Ίδρυμα.


Πως φτάσαμε στην μελέτη για την κατασκευή φοιτητικής εστίας;

Στα πλαίσια προγραμματισμού και ενεργοποίησης του «Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΤΠΑ) 2021-2025» του Υπ. Παιδ. & Θρησκ. (ΥΠΑΙΘ), υποβάλλεται από τον τότε Αντιπρόεδρο Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΔΙΠΑΕ προς το ΥΠΑΙΘ ο συγκεντρωτικός πίνακας προτεινόμενων έργων-μελετών του ΔΙΠΑΕ.

Ο πίνακας συντάχθηκε από τις Δ/νσεις ΤΥ του ΔΙΠΑΕ, μετά από σχετική επικοινωνία με το ΥΠΑΙΘ και με βάση τις ανάγκες των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΔΙΠΑΕ και τον προγραμματισμό των Δ/νσεων ΤΥ και περιλάμβανε εκτός άλλων, προτεινόμενο έργο «Ανακαίνισης Φοιτητικών Εστιών κτιριακού συγκροτήματος Αγ. Λουκά Καβάλας», συνολικού προϋπολογισμού 2.600.000,00 ευρώ.

Μέσα στο 1ο 4μηνο του 2023, η Δ/νση ΤΥ ΔΙΠΑΕ Καβάλας ολοκληρώνει τα σχέδια τευχών δημοπράτησης (διακήρυξη, τεχνική περιγραφή, προμέτρηση, προϋπολογισμός κλπ) της σχετικής μελέτης, συγκεντρώνοντας παράλληλα τα υπόλοιπα απαιτούμενα δικαιολογητικά που προβλέπει ως συνημμένα η ανωτέρω πρόσκληση του Υπουργείου, ετοιμάζοντας τον προς υποβολή φάκελο πρότασης χρηματοδότησης του έργου για την «Ανακαίνιση φοιτητικών εστιών κτιριακού συγκροτήματος Αγ. Λουκά Καβάλας», συνολικού προϋπολογισμού 2.600.000 ευρώ.

Η Δ/νση ΤΥ ΔΙΠΑΕ Σίνδου ετοιμάζει αντίστοιχα πρόταση μελέτης ανακατασκευής για την εστία «Δέλτα» στη Θεσ/νίκη, προϋπολογισμού περίπου 400.000,00 ευρώ, ενώ η Δ/νση ΤΥ ΔΙΠΑΕ Σερρών απέχει καθώς δεν υπάρχουν κτίρια φοιτητικών εστιών στις Σέρρες.


Μετά την προετοιμασία του φακέλου υποβολής, κατατίθεται στη Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ η εισήγηση του τότε αρμόδιου Αντιπροέδρου Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Ιδρύματος για την έγκριση υποβολής της πρότασης στο ΥΠΑΙΘ.

Η ΔΕ του ΔΙΠΑΕ μετά από συνεδρίαση αποφασίζει «να εξουσιοδοτήσει τρία μέλη της, προκειμένου να συντονίσουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τον πιο πρόσφορο τρόπο για το Πανεπιστήμιο».

Σε επόμενη συνεδρίαση, αποφασίζει «τη διερεύνηση για εσωτερική ανακατανομή του ποσού της πρότασης και την αναβολή της λήψης απόφασης για τη νέα διοίκηση με την εκπόνηση νέων μελετών…».

Σε συνάντηση της Δ/νσης ΤΥ Καβάλας με δύο μέλη της 3μελούς επιτροπής της ΔΕ στη Σίνδο, ζητείται η διερεύνηση δυνατότητας μείωσης του προϋπολογισμού των 2.600.000,00 ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί κονδύλιο για την παράλληλη υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για την αγορά ακινήτου στην περιοχή της Σίνδου , το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως φοιτητική εστία.

Η Δ/νση ΤΥ Καβάλας ενημερώνει την επιτροπή ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μείωσης του προϋπολογισμού της μελέτης

Για αυτό και ο αρμόδιος αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης στη νέα διοίκηση του ΔΙΠΑΕ, εισηγείται την έγκριση υποβολής τριών τεχνικών δελτίων (προτάσεων) στο εν λόγω πρόγραμμα του ΥΠΑΙΘ με τίτλο «Δράσεις ανάπτυξης, βελτίωσης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των φοιτητικών εστιών και των υποδομών σίτισης των ΑΕΙ», συνολικής αξίας 3.000.000,00 ευρώ (δηλ. το κονδύλιο που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις προτάσεις ανακαίνισης των ΦΕ Καβάλας και τη μελέτη της εστίας «Δέλτα» Θες/νίκης) , ως εξής:

  1. «Για την αγορά κτιρίου στην Σίνδο παρακείμενου της Αλεξάνδρειας Πανεπιστημιούπολης ώστε να δημιουργηθούν φοιτητικές εστίες. Η αξία των φοιτητικών εστιών θα είναι αξίας 1.850.000€…»
  2. «Για την προμήθεια εξοπλισμού που θα εξοπλίσει τις παλιές Φοιτητικές Εστίες εντός της Αλεξάνδρειας Πανεπιστημιούπολης Σίνδου αξίας 800.000€…»
  3. «Για την υλοποίηση μελέτης ώστε να κατασκευαστεί νέο κτίριο φοιτητικών εστιών στις Σέρρες όπου δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες. Η αξία της μελέτης θα είναι αξίας 350.000 ευρώ…»

Το Συμβούλιο Διοίκησης ΔΙΠΑΕ αποφάσισε την έγκριση υποβολής των ανωτέρω τριών τεχνικών δελτίων, χωρίς την υποβολή τεχνικού δελτίου για το έργο της ανακαίνισης των ΦΕ Καβάλας.


Στο ΔΙΠΑΕ Σερρών

Όσο για το οικόπεδο του ΔΙΠΑΕ στις Σέρρες βρίσκεται εντός ρυμοτομικού σχεδίου του Δ. Σερρών, βορειοδυτικά της Πανεπιστημιούπολης Σερρών, σε απόσταση 260μ. και επομένως, είναι εφικτή η προσέγγισή της νέας Εστίας από τους φοιτητές χωρίς να απαιτείται η χρήση κάποιου μεταφορικού μέσου.

Υπενθυμίζουμε πως στις Σέρρες η Πανεπιστημιούπολη δεν διαθέτει Φοιτητική Εστία, παρά μόνο ένα ξενώνα 15 δίκλινων δωματίων και αυτές όχι για να μένουν φοιτητές, αλλά για φοιτητές Erasmus και για επισκέπτες καθηγητές.

Και αυτό παρά τα νούμερα των φοιτητών που είναι μεγάλα, καθώς κατά το φετινό ακαδημαϊκό έτος 2023 -2024 στις εγκαταστάσεις του ΔΙΠΛΕ φοιτούν 13.930 προπτυχιακοί φοιτητές, εκ των οποίων οι 811 είναι πρωτοετείς, ενώ έχουμε και επιπλέον 778 μεταπτυχιακούς εκ των οποίων οι 303 είναι πρωτοετείς.

Πρακτικά βέβαια το σύνολο των ενεργών φοιτητές δεν ξεπερνά τους 4.500 ενεργούς φοιτητές, και έχουμε και άλλους τόσους παρελθόντων ετών, ενώ δεν ξέρουμε και πόσοι από αυτούς είναι …δικοί μας;
Που προφανώς και δεν χρειάζονται φοιτητική εστία;

Το νέο κτίριο Φοιτητικής Εστίας προτείνεται να αποτελείται από 2 ορόφους περίπου 1500m2 (ισόγειο και 1ος όροφος), ενώ για το κτίριο θα προβλεφθούν όλοι οι απαραίτητοι κοινόχρηστοι χώροι και οι εγκαταστάσεις πρόσβασης των χρηστών.

Ο αριθμός των προβλεπόμενων δωματίων θα είναι περίπου εβδομήντα (70), εμβαδού 25m2 μαζί με WC, ενώ θα κατασκευαστούν και τέσσερα (4) δωμάτια για χρήση από ΑΜΕΑ στο ισόγειο.

Το συνολικό εμβαδόν των διαφόρων χώρων και των δωματίων βεβαίως θα καθοριστεί επακριβώς από την μελέτη η οποία περιλαμβάνει και την έγκριση Οικοδομικής Αδείας από την αρμόδια ΥΔΟΜ, οπότε θα εξασφαλιστεί η εναρμόνιση με τις όποιες διατάξεις του.

Συνεπώς βαδίζουμε καλά ως …ΔΙΠΑΕ
Παρά τις αντίθετες προβλέψεις των απαισιόδοξων…

Άρα αυτό που χάσανε οι Καβαλιώτες λένε να το κερδίσουμε εμείς;

Γιώργος Τρέντσιος: Έχει πάτο το βαρέλι του Νομού Σερρών;

Σωτηρία Πάνου: Έτσι ήταν άλλοτε και έτσι ….σήμερα!


Βαρβάρα Μητλιάγκα: Η φυσική δραστηριότητα σώζει ζωές

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης και Κώστας Χρυσόγονος – 2 Σερραίοι στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ!

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την 83η Επέτειο της Μάχης των Οχυρών

Ξεκίνησε η υλοποίηση 4έργων από την Π.Ε Σερρών ύψους 10 εκ. ευρώ!

Πολωμένο κλίμα στη μάχη των Ευρωεκλογών!

Στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης εορτάσθηκε η Κυριακή της «Σταυροπροσκυνήσεως»

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του τουρισμού υπαίθρου


Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις