17/07/2024
38.1 C
Serres

Χρηστή Διοίκηση ……με τα σωστά υλικά !!

Γράφει ο Σερραίος οικονομολόγος Κώστας Σαραφίδης

Όταν το 2019 δημοσιοποιούσα την άποψη μου ότι : «Ο  Ηγέτης επιβάλλεται να μη συμμαχήσει με φτωχοδιαβόλους.

Ο Ηγέτης προγραμματίζει, καθοδηγεί και δεν κατευθύνεται», κάποιοι διέβλεψαν, υστερόβουλες σκέψεις από μέρους μου. Ίσως τους διέφυγε ότι υπάρχει και μια μειοψηφία, που δεν έχει επιλέξει για συνομιλητή τον καθρέπτη της, αλλά την συνέπεια και την αξιοπρέπεια της. 

Στο κατώφλι της νέας Δημαρχιακής περιόδου 2024 – 2028, , θεωρώ σκόπιμο να παραθέσω ορισμένες σκέψεις, με κύριο συστατικό την τεχνοκρατική πλευρά των ζητημάτων. 

Η νέα Δημοτική Αρχή εξαιτίας της πραγματικότητας που έχει να αντιμετωπίσει, θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρά ζητήματα, τα οποία θα στιγματίσουν την μελλοντική πορεία του Δήμου. Πέρα από οράματα και κοινότυπες εξαγγελίες έργων, θα πρέπει πρώτιστα να θέσει ως προτεραιότητα, την ορθή διοικητική αναδιάρθρωση του Οργανισμού και την επαναφορά της χρηστής διοίκησης στη καθημερινή της λειτουργία. 


Το κύριο βάρος αυτής της προσπάθειας είναι λογικό να επωμισθούν οι Αντιδημαρχίες*

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ


ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ & ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΗΛΕΚΤΡ.  ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

*Η ονοματολογία και το απαγορευτικό της κατάτμησης τους, αποτελούν την απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή, δίχως παραπατήματα πορεία των επιδιωκόμενων στόχων. 

Όσο αφορά την Οικονομική Διαχείριση, θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζεται ως μια καταστιχογραφία, αλλά ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης, και ενδεικτικός της πορείας που πρέπει να ακολουθηθεί.


Γι’ αυτό άλλωστε θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί η διαφορά των μεγεθών του, από τα αντίστοιχα του Απολογισμού.

Η σύνταξη ενός εικονικού προϋπολογισμού, που κατά ευφημισμό αποκαλείται τυπικός, αποτελεί το πρώτο βήμα για την πορεία προς την αποτυχία.

Από δημοσιονομική άποψη ο Προϋπολογισμός λογίζεται ως πράξη που συνίσταται στον προγραμματισμό – συντονισμό των δραστηριοτήτων των ΟΤΑ, καθώς και στη διαμόρφωση της επενδυτικής πολιτικής, και της οικονομικής αποδοτικότητας.

Η διοικητική διαχείριση έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της εφαρμογής του Ν. 5056, που εκτός των άλλων προβλέπει και την ομαλή απορρόφηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων, στις λειτουργίες του Δήμου.

Η σύνταξη ενός νέου Ο.Ε.Υ και ο ορθός χειρισμός του προσωπικού, επιβάλλεται να αποφύγει τραγικούς και ποινικά κολάσιμους «κομπογιαννιτισμούς» του παρελθόντος. 

Ο προγραμματισμός των τεχνικών μελετών  – υποδομών, όταν δεν είναι ενιαίος, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ακύρωση του, με αποτέλεσμα να καταστεί τροχοπέδη στην οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική. 

Η αναγκαιότητα κεντρικού σχεδιασμού, όσο αφορά την ανάπτυξη των Δημοτικών ενοτήτων, έχει καταστεί αναγκαία, αν αναλογιστεί κανείς την προχειρότητα του προγραμματισμού έργων σε αυτές, που έχει καταστεί κανόνας την τελευταία 15ετία. 

Αναφορικά με την έννοια της ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σημαντική καινοτομία στα πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, θα πρέπει να συμπεριλάβει και την απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο την αυξομείωση των μεγεθών του προϋπολογισμού. 

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με σκοπό την πλήρη ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων, μέσω ειδικής ενότητας στην Ιστοσελίδα του Δήμου. 

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω ειδική μνεία στον τομέα του ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, που έχει δεινοπαθήσει στα ασφυκτικά πλαίσια ψευδεπίγραφων τίτλων. Η ανάπτυξη του τομέα αυτού θα προέλθει από την πολιτιστική κληρονομιά, και επικουρικά από την αξιοποίηση της αθλητικής παράδοσης. 

Προφανώς οι αποφάσεις θα ληφθούν από την επικεφαλή της νέας Δημοτικής Αρχής, με μοναδικό σύμβουλο το μαξιλάρι της, αναλαμβάνοντας ακέραια την ευθύνη των επιλογών της. 

Ο στρατηγός επιλέγει ρόλους για τις μονάδες του στρατεύματος του, έχοντας ορθή κρίση των αναγκών της στρατηγικής που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει. 

Η ανάθεση των καθηκόντων, δεν θα πρέπει να γίνει με όρους «κοινωνικού συσσιτίου», αλλά με βελτιστοποίηση του μίγματος «οξυδέρκεια – εμπειρία – γνώση». 

Οι προαναφερόμενες απόψεις φυσικά δεν αποτελούν πανάκεια, αλλά η αμφισβήτηση τους οφείλει να γίνει βάσει τεχνοκρατικών επιχειρημάτων, και όχι με άναρθρες κραυγές «γαμπρών της ευτυχίας» από το παρελθόν. 

Βαρβάρα Μητλιάγκα: Η πολιτική υποκρισία δεν έχει όριο!

Το μοναδικό κολυμβητήριο των Σερρών είναι κλειστό από το καλοκαίρι..

Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Σερρών: Η Νέα Δημοκρατία «τελειώνει» τη μεσαία τάξη.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις