18/06/2024
22.6 C
Serres

Από το Υπουργείο Υποδομών 3 έργα προχωρούν γύρω από το Νομό Σερρών

Τις οδικές, σιδηροδρομικές και κτιριακές υποδομές που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης ή έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Δράμας παρουσίασε, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας στο Διοικητήριο Δράμας αλλά και στη Καβάλα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

odikos aksonas drama amfipoli karamanlis staikouras serres 23

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε πέντε σημαντικές παρεμβάσεις εκ των οποίων οι 3 μας αφορούν άμεσα καθώς είναι

  1. ο Κάθετος Άξονας «Δράμα – Αμφίπολη»
  2. το Υποτμήμα «Κρηνίδες – Σταυρός» του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας Οδού «Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνα»
  3. Και φυσικά η Αντιπλημμυρική Προστασία

1. Κάθετος Άξονας Δράμα – Αμφίπολη

drama amfipoli

Για τον κάθετο Άξονας Δράμα – Αμφίπολη θα πρέπει να τονίσουμε πως αφορά στον βασικό άξονα από τη Δράμα έως την Αμφίπολη (Παλαιοκώμη), είναι συνολικού μήκους περίπου 43 χλμ., και θα κατασκευαστεί με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.).

Τα κύρια χαρακτηριστικά του έργου περιλαμβάνουν την αναβάθμιση της κύριας αρτηρίας, την κατασκευή δύο νέων τμημάτων και τη σύνδεση με τις υφιστάμενες οδούς, με 9 κόμβους.

Lavera

Η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2022, με προϋπολογισμό περίπου 249 εκατ. Ευρώ και η διάρκεια κατασκευής του έργου είναι 3 χρόνια και η περίοδος λειτουργίας και συντήρησης είναι 27 χρόνια.

odikos aksonas drama amfipoli karamanlis staikouras serres 2

Ήδη στις 11 Απριλίου 2023, ολοκληρώθηκε η Α΄ Φάση του Διαγωνισμού, ενώ στις 29 Απριλίου 2024, ανοίχθηκαν οι προσφορές των Συμμετεχόντων κατά την διάρκεια της Β1 Φάσης του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Ο έλεγχος των δικαιολογητικών των προεπιλεγέντων υποψηφίων θα γίνει μέσα σε μήνα και η ολοκλήρωση της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου αναμένεται τον Ιούλιο του 2024.


Ακολουθεί η Β2 Φάση με την σύνταξη τεύχους υποβολής δεσμευτικών προσφορών , που εκτιμάται για το Νοέμβριο του 2024 και έπεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών, η ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου, η οριστικοποίηση συμβατικών εγγράφων και η υπογραφή της Σύμβασης Σύμπραξης κάτι που εκτιμάται στο τέλος του 2025.

2. Χρήστος Σταϊκούρας: Το υποτμήμα «Κρηνίδες – Σταυρός» θα τελειώσει το 2026

Για όσους δεν το γνωρίζουν να προσθέσουμε πως ετοιμάζεται και ο κάθετος Άξονας της Εγνατίας Οδού στο υποτμήμα «Κρηνίδες – Σταυρός».

Το έργο, προϋπολογισμού 49 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, αφορά στην κατασκευή του τελευταίου υπο-τμήματος του άξονα «Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνα» [Ε61], μήκους περίπου 8,3 χλμ. και τις εργασίες που εκτελούνται στο υποτμήμα Κρηνίδες – Αγ. Σύλλας.

Το ποσό της προκαταβολής για τις αποζημιώσεις απαλλοτριωμένων εκτάσεων εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων εντός του εφετινού καλοκαιριού, οπότε και απελευθερώνεται πλήρως το μέτωπο των εργασιών, στο σύνολο του έργου.


Για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου απαιτείται Συμπληρωματική Σύμβαση Έργου, ύψους 15 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του ΕΠΑ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Μετά και την εξασφάλιση των επιπλέον απαιτούμενων κονδυλίων για την ολοκλήρωση του έργου, η περαίωση του έργου υπολογίζεται στο 1ο τρίμηνο του 2026.

Το μόνο που δεν ξέρουμε και δεν έχει προγραμματιστεί από κανέναν είναι ο δρόμος Σερρών – Δράμας και όπως φαίνεται δεν πρόκειται να γίνει στο αιώνα τον …άπαντα!
Σωστά;

3. Αντιπλημμυρική Προστασία Περιοχής Τεναγών Φιλίππων Ν. Καβάλας – Δράμας – Σερρών.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η εκπόνηση προμελέτης και οριστικής μελέτης για την αποτελεσματική άρδευση και στράγγιση της περιοχής υπό τα γεωμορφολογικά δεδομένα που δημιούργησε και θα συνεχίσει να διαμορφώνει η συνίζηση των εδαφών.

Η υπογραφή της σύμβασης, ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ, έγινε στις 17 Σεπτεμβρίου 2018.

Η αρχικά εγκεκριμένη ημερομηνία περαίωσης ήταν η 17η Σεπτεμβρίου 2020.

Η τελευταία εγκεκριμένη ημερομηνία περαίωσης είναι η 17η Μαΐου 2024.

Θα υπάρξει, σίγουρα, νέα παράταση, εξαρτώμενη από τη διαδικασία έκδοσης περιβαλλοντικών όρων. (εκτιμάται ότι η παράταση μπορεί να είναι και 2 χρόνια)

Αξιολογείται η χρηματοδότηση του έργου, από το Υπουργείο προς την Περιφέρεια, αφού θα απαιτηθούν και πρόσθετοι πόροι.

Μετά τις Ευρωεκλογές η τοποθέτηση των ΥΠΕαρχών – Ακολουθεί η επιλογή των διοικητών στα Νοσοκομεία


Τη Κυριακή η αναβίωση στο Ρούπελ παρουσία του Νίκου Δένδια

Νοσοκομείο Σερρών: 16 υποψήφιοι στις Σέρρες για τις θέσεις του διοικητή και του υποδιοικητή!

Τη Κυριακή η αναβίωση στο Ρούπελ παρουσία του Νίκου Δένδια

Καταργούνται τα Ειρηνοδικεία σε Νιγρίτα και Ηράκλεια

7 συλλήψεις για εικονικές σφαγές ζώων στις Σέρρες

Από την παρουσία Αυγενάκη κέρδισαν οι Σερραίοι αγρότες

Υπό επιτήρηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΕΕ λόγω σοβαρής ανεπάρκειας

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις