22/07/2024
32.5 C
Serres

Δήμος Βισαλτίας: Ψήφισμα για το ειρηνοδικείο στην Νιγρίτα!

Πρώτο και καλύτερο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βισαλτίας κατάλαβε πως κλείνει το ειρηνοδικείο στην Νιγρίτα και αμέσως προχώρησε σε ψήφισμα με το οποίο εκφράζει την αντίθεσή του στο κλείσιμο του δικού του Ειρηνοδικείου.

Γάτσιος Τουρτούρας

Τι λέει το ψήφισμα;

«Με το παρόν ψήφισμα εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και την πλήρη αντίθεσή μας στο σχέδιο του νέου δικαστικού χάρτη, με το οποίο προτείνεται η κατάργηση πολλών δικαστικών σχηματισμών, μεταξύ των οποίων του μοναδικού Ειρηνοδικείου της περιφέρειάς μας του ειρηνοδικείου Νιγρίτας του δήμου Βισαλτίας για το λόγο ακριβώς ότι η χωρική περιφέρεια που καλύπτει καθώς και ο όγκος των υποθέσεων που εισέρχονται κατ’ έτος για εκδίκαση είναι πολύ μεγάλος, και ειδικότερα: 

Επειδή οι επικείμενες αλλαγές δεν βασίζονται σε κάποια μελέτη που να λαμβάνει υπόψη της την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής μας (παραμεθόριος, οδικές συνδέσεις, ιστορικότητα του θεσμού) και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της. 

Επειδή παραβιάζεται το δικαίωμα των πολιτών για άμεση επίλυση των θεμάτων τους και τους επιβάλει ακόμη και για απλά θέματα να μετακινούνται 70 ή 80 χλμ με αξεπέραστο κόστος και χαμένες εργατοώρες.

Lavera

Η αναπότρεπτη αύξηση του κόστους διενέργειας ακόμη και «απλών» διαδικαστικών πράξεων, συνιστά εν τοις πράγμασι παράβαση του Συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του Πολίτη, να προσφεύγει στο φυσικό Δικαστή, για τη διεκπεραίωση των υποθέσεών του. 

Επειδή δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του τις ιδιομορφίες εντός των Δημοτικών ενοτήτων ενώ παράλληλα επιβάλλει ένα αίσθημα κοινωνικής και πολιτικής απομόνωσης σε μεγάλες γεωγραφικές οντότητες. 

Πάνου Θεμιστοκλέους

Επειδή όπως προαναφέραμε υποβαθμίζει την παρουσία επιστημονικού δυναμικού και αναγκάζει δικηγόρους, δικαστικούς επιμελητές και συμβολαιογράφους και άλλους επαγγελματίες με έδρα την Ειρηνοδικειακή έδρα της Νιγρίτας να αλλάξουν βίαια επαγγελματική στέγη, προκαλώντας τους αξιοσημείωτη βλάβη, καθώς δεν θα έχουν άμεση πρόσβαση στις Δικαστικές Αρχές, στις οποίες εκ της φύσεως των επαγγελμάτων τους απευθύνονται καθημερινά.


Επειδή θα δημιουργήσει τεράστια δυσλειτουργία και μόνιμη αδυναμία στην εξυπηρέτηση των πολιτών και σημαντικό περιορισμό στην πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη.

Γι΄ αυτό το λόγο επιβάλλεται να στελεχωθεί και να αναβαθμιστεί.

Ενόψει των ανωτέρω ο Δήμος Βισαλτίας και ολόκληρη η τοπική κοινωνία υποστηρίζουν με απόλυτο τρόπο τη θέλησή τους να παραμείνει το Ειρηνοδικείο Νιγρίτας ως περιφερειακή δικαστική έδρα.


Αντιτιθέμεθα σε οποιαδήποτε σκέψη τυχόν καταργήσεως του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας, διότι το Δημοτικό Συμβούλιο και η τοπική κοινωνία του Δήμου Βισαλτίας, δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να υποστεί αναπότρεπτη βλάβη με την επαπειλούμενη κατάργησή του.»Τις επόμενες μέρες προβλέπω και αντίδραση των Δημοτικών Συμβουλίων της Σιντικής και της Αμφίπολης, που αν μη τι άλλο δεν θέλουν να κλείσουν τα Ειρηνοδικεία τους …
Μόνο που εξ όσων γνωρίζω, η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη!
Οπότε πάμε για νέες …Θερμοπύλες!
Αν μη τι άλλο να δώσουμε τον υπερ πάντων ..αγώνα!

Λεονταρίδης Κόλλια

Αλλάζει ο Δικαστικός Χάρτης της χώρας – Κλείνουν όλα τα ειρηνοδικεία

Το ότι αλλάζει ολοκληρωτικά ο Δικαστικός Χάρτης της χώρας, με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο υπογράφουν ο Υπουργός Γιώργος Φλωρίδης και ο Υφυπουργός Γιάννης Μπούγας είναι ήδη γνωστό, όπως και το ότι το νέο νομοσχέδιο, προκάλεσε ενθουσιασμό στον Πρωθυπουργό κατά την παρουσίαση, που έκαναν οι κ.κ. Φλωρίδης – Μπούγας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ταυτόχρονα όμως έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στους δικαστές, που ετοιμάζονται για «πόλεμο» με την Κυβέρνηση καθώς με απώτερο στόχο την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, στο προωθούμενο νομοσχέδιο βασικοί άξονες στη φιλοσοφία του νέου Δικαστικού Χάρτη είναι η ενοποίηση των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, οι παράλληλες επετηρίδες των δικαστών κατά την ενοποίηση των δικαστηρίων του πρώτου βαθμού (Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία), ο χωροταξικός δικαστικός σχεδιασμός με συγχωνεύσεις και καταργήσεις δικαστηρίων και φυσικά οι τροποποιήσεις των αρμοδιοτήτων των προϊσταμένων των δικαστικών σχηματισμών.


Το νομοσχέδιο θα έχει ως στόχο σχεδόν 1000 επιπλέον δικαστές να ριχτούν στη μάχη των “δικών”, καθώς καταργούνται 100 Ειρηνοδικεία και ενσωματώνονται με τα Πρωτοδικεία, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη στο νέο δικαστικό χάρτη να υπάρχει ένα Πρωτοδικείο σε κάθε νομό (περιφερειακή ενότητα), με εξαίρεση τα νησιά και οι παραμεθόριες περιοχές (συνοριακές πόλεις)

Το τι θα γίνει στο Νομό μας δεν το ξέρω, αλλά όπως καταλαβαίνω πως μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα κλείσουν λογικά και θα μεταφερθούν στις Σέρρες τα ειρηνοδικεία του Σιδηροκάστρου, της Νιγρίτας – Βισαλτίας αλλά και αυτό του Ροδολίβους.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ μήνας έντονων κομματικών διαδικασιών ο Φεβρουάριος

Ικανοποιητική η προσέλευση στην Τζάκρη – Αναθάρρησαν στο ΣΥΡΙΖΑ Σερρών!

Δήμος Σερρών: Ψήφισμα συμπαράστασης στους Σερραίους αγρότες!

Σερρών Θεολόγος: ’’Χριστός και Ελλάδα’’ να φωτίζουν την παιδεία του τόπου μας!

Γιώργος Τάτσιος: Παραλάβαμε χάος στο Δήμο Σιντικής!

Η παράσταση «Ρόζα Εσκενάζυ – Η Βασίλισσα του Ρεμπέτικου» έρχεται στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών!

Η παράσταση «Ρόζα Εσκενάζυ – Η Βασίλισσα του Ρεμπέτικου» έρχεται στο Θέατρο Σοφούλη!

Έρχεται το #SKGlive!MUSICFEST από το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας!

Τζιτζικώστας: Πάρκο Μνήμης & Μουσείο Ολοκαυτώματος ζωντανό μάθημα Ιστορίας

Sold out η φετινή επετειακή 30η Agrotica

Ξεκινούν οι προετοιμασίες στην Νέα Δημοκρατία για τις Ευρωεκλογές 2024

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις