18/06/2024
22.6 C
Serres

Σερρών Θεολόγος: Ο σύνδεσμος της χριστιανικής αγάπης ενώνει θεοφιλώς το ποίμνιο με τον ποιμένα

Ιεροπρεπώς και σε πνευματικώς αναστάσιμο κλίμα, τελέσθηκε και στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, ο λειτουργικός εορτασμός της πανιέρου και ευωδιαζούσης, «τῷ τῆς ἁγίας Ἀναστάσεως ἔαρι», μνήμης της ιεράς Συνάξεως της αγίας κόνεως, της θαυματουργικώς εκπεμπομένης εκ του τάφου του Αγίου, ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου στην Έφεσο.

Κατ’ αυτάς δε, η κατά Σέρρας και Νιγρίτα συνεκλεκτή, ιδιαιτέρως χαίρει, αγάλλεται και σεμνύνεται εν Κυρίω, καθώς άγει τα σεπτά ονοματήριά του ο Σεβ. Ποιμενάρχης Της κ. Θεολόγος.

Ο ως άνω ενιαύσιος λειτουργικός εορτασμός, κατόπιν της υπ’ αριθμ.: 1641/20-4-2021 σεπτής Εγκρίσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της υπ’ αριθμ.: 159/4-4-2021 Πράξεως του Σεβ. κ. Θεολόγου, καθώς και της από 26-2-2021 ομοφώνου Αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, καθιερώθηκε, ως ημέρα μνήμης της θαυμαστής διασώσεως, πρεσβείαις του ηγαπημένου μαθητού του Κυρίου, του χριστιανικού πληθυσμού της πόλεως των Σερρών (Κυριακή, 8 Μαΐου 1821), από βεβαίας σφαγής, προγραμματισθείσης, υπό των οθωμανών Τούρκων, ως αντεκδίκηση για την φιλογενή και επαναστατική δράση του μεγάλου Σερραίου Αρχιστρατήγου Εμμ. Παπά.

Στο πλαίσιο της ως είρηται τριπλής μεγαλωνύμου εορτής, τελέσθηκε, την Τρίτη της Διακαινησίμου Εβδομάδος, 7 Μαΐου 2024, στις 7:00 το απόγευμα, στον εορτάζοντα ιερό Ναό Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Σερρών, ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου και του οικείου Ποιμενάρχου, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Στην πανηγυρική, εσπερινή ακολουθία, παρίσταντο επίσης, μεταξύ άλλων και οι Βουλευτές Σερρών κ. κ. Φ. Αραμπατζή, Θ. Λεονταρίδης και Αν. Χατζηβασιλείου, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Δ. Λιάμας, καθώς και πλήθος φιλαγίων χριστιανών.

GOTSIKA

Μετά την ευλόγηση της εορτίου αρτοκλασίας, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, αφού ευχαρίστησε καταλλήλως, διά θερμών λόγων τους Σεβ. Αρχιερείς, τους φιλογενείς  Άρχοντες του τόπου και τον φιλέορτο λαό του Θεού, για την συγκινητική, συμπροσευχητική τους παρουσία, εσημείωσε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Λαμπρά εορτή και επέτειο τελεί η αγία Εκκλησία και η πόλις μας, με ιδιαίτερη αξία και σημειολογία, στην τριπλή μάλιστα διάστασή της. 

Εορτάζομεν, πρωτίστως, την φωτισμένη και μυρωμένη με τις  εαρινές ευωδίες και πνοές της Αναστάσεως του Κυρίου μας, ιερά μνήμη του ηγαπημένου μαθητού του Κυρίου μας, Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ο οποίος ανεδείχθη ο πρύτανης των Αποστόλων, ο κορυφαίος της πίστεως και της αγάπης στον Χριστό.


Εορτάζει, η ένδοξος και μαρτυρική πόλις μας, περιβεβλημένη λαμπρά, πανηγυρική, φωτόμορφη και αναστάσιμη εσθήτα, την διακοσιοστή τρίτη επέτειο της διασώσεώς της, πρεσβείαις του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, από το αιμοσταγές φάσγανο του οθωμανού τυράννου,  την 8η Μαΐου του 1821. Ο επιστήθιος μαθητής του Κυρίου μας, με τις προσευχές και την φιλάνθρωπη στοργή του έσωσε την πόλη των Σερρών από την αποφασισμένη υπό των βαρβάρων κατακτητών γενική σφαγή. 

Εορτάζει, όμως και ο ταπεινός Επίσκοπος της τοπικής Εκκλησίας. Όλοι μαζί ενωμένοι, οι Επίσκοποι της Εκκλησίας, ο ευαγής κλήρος, οι Άρχοντες και ο λαός του Θεού, συγχαίροντες και συνεορτάζοντες. Τούτο είναι έργον και θέλημα του ιδίου του Θεού. Εκείνος, πρώτος, επιθυμεί η θεοφιλής αρετή της ενότητος να διέπει τις σχέσεις των πιστών εντός της Εκκλησίας. Αυτή η ενότητα είναι η κατάθεση της μαρτυρίας του σώματος της Εκκλησίας, σ’ έναν κόσμο κομματιασμένο από τις έριδες, τον εγωϊσμό, την φιλαρχία, τα συμφέροντα. 

Η Εκκλησία μας, ως κοινωνία αγάπης, αδελφοσύνης, ευλογίας και αναστασίμου χαράς, παραμένει ενωμένη, αγωνίζεται, εργάζεται και πορεύεται για τη σωτηρία των ψυχών των τέκνων Της, την εύκλεια της Πατρίδος μας, αλλά και για την ασφάλεια και την ελπίδα του λαού μας, μεταφέρει στον κόσμο το μήνυμα της ευαγγελικής αληθείας, της ειρήνης, της αγάπης, της ενότητος, της αδελφοσύνης και της Αναστάσεως του Κυρίου μας, διατηρούσα αλώβητο τον σύνδεσμο της αγάπης του Χριστού, που ενώνει θεοφιλώς το ποίμνιο με τον ποιμένα.

Αυτής της πνευματικής χαρμονής, μέτοχοι και κοινωνοί υπάρχουμε σήμερον άπαντες, τόσο οι Σεβ. αδελφοί Αρχιερείς, όσο και ο ιερός μας κλήρος, οι Άρχοντες και ο φιλάγιος λαός του Θεού. 


Εντός του ιερού περιβόλου της Εκκλησίας μας αποκτούμε, εκτός των άλλων, κυρίως στο πρόσωπο των αγίων μας, πείρα του τι είναι πραγματική αγάπη, θυσιαστικό φρόνημα, φιλία, θεόσδοτες αξίες, που θεμελιώνονται στην αγάπη στον Χριστό, στην αλήθειά Του, στην προς αλλήλους εκτίμηση και στον αμοιβαίο σεβασμό, ως εικόνων του πλαστουργού Θεού μας».

Ακολούθως, ο χοροστατών Σεβ. Πατρών κ. Χρυσόστομος, διηκόνησε επικαίρως, με πνευματικό, αναστάσιμο παλμό, την ιερουργία του θείου κηρύγματος, αναφερθείς με γλαφυρούς λόγους στον μεγάλο κήρυκα της χριστιανικής αγάπης, Ευαγγελιστή Ιωάννη τον Θεολόγο, απευθύνοντας εκ παραλλήλου, εγκάρδιες, αδελφικές ευχές προς τον εορτάζοντα, ως ετόνισε, υψιπέτη, αρχοντικό, ευγενή, ευπροσήγορο, κατά πάντα  άξιο, σεμνό, ιεροπρεπή και μεστό πίστεως και αγάπης, με πολύ σημαντική και πολύπλευρη εκκλησιαστική, εθνική και κοινωνική προσφορά, Σεβ. Ποιμενάρχη της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγο.

«Η κατά Σέρρας και Νιγρίτα Εκκλησία, εσημείωσε ο Σεβ. κ. Χρυσόστομος, αγάλλεται και χαίρει, διότι τιμά τον κήρυκα της αγάπης, τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, αλλά και τον συνώνυμό του, Σεβ. Ποιμενάρχη Της κ. Θεολόγο, ο οποίος εργάζεται ευαγγελικώς και θεαρέστως στο γεώργιο της Εκκλησίας μας. 

Σεβασμιώτατε, άγιε αδελφέ, ευχόμεθα εκ βάθους καρδίας, ο Θεός να Σας χαρίζει εις έτη ως πλείστα στην αγία Εκκλησία Του, ώστε να συνεχίζετε να Τον διακονείτε χριστομιμήτως, ως πράττετε άριστα, ως σήμερα και να Τον δοξάζετε. Εμείς δε, οι πνευματικοί σας αδελφοί και γνήσιοι φίλοι σας, ως επίσης και τα πνευματικά Σας παιδιά, ο κλήρος και ο λαός του Θεού, να σας χαιρόμεθα εις έτη πολλά, σώον, έντιμον, υγιά, μακροημερεύοντα και ορθοτομούντα τον λόγον της Αυτού αληθείας».

Σήμερα, Τετάρτη 8 Μαΐου, τελέσθηκε η πανηγυρική, πολυαρχιερατική θ. Λειτουργία, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, προεξάρχοντος του άγοντος τα σεπτά ονοματήριά του, Σεβ. Ποιμενάρχου της Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης κ. Θεολόγου, συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου κ. Δωροθέου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγ. Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος. 

Συμπροσευχητικώς παρίσταντο οι οσιολ. Καθηγουμένες των ιερών Μονών Τιμ. Προδρόμου και Παναγίας «Βύσσιανης» Σερρών και Προφ. Ηλιού Αγ. Πνεύματος, μον. Φεβρωνία, Ισιδώρα και Ακυλίνα, μετά των συνοδειών αυτών. Επίσης, παρευρέθησαν οι Βουλευτές του Νομού Σερρών κ. κ. Θ. Λεονταρίδης, Κ. Μπούμπας και Αν. Χατζηβασιλείου, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, η Δήμαρχος Σερραίων κ. Β. Μητλιάγκα, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών κ. Χ. Δρίγκα, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως Σερρών κ. Ι. Καραβασίλης, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος ΠΖ κ. Αδ. Σαρρής, εκπρόσωποι των Αστυνομικών Αρχών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών και λοιπών θεσμικών Φορέων και μέγα πλήθος του φιλοχρίστου και φιλαγίου λαού του Θεού.

Τον «ιερό άμβωνα» εκόσμισε λαμπρώς ο Σεβ. Ιερισσού κ. Θεόκλητος, ο οποίος, εσημείωσε μεταξύ άλλων και τα εξής: 

«Η σημερινή, αγία και μεγάλη ημέρα της ιεράς μνήμης του διαπρυσίου κήρυκος της αγάπης, Ευαγγελιστού Ιωάννου, δίδει σε όλους μας και βεβαίως και  στον Σερραϊκό λαό την ευκαιρία να στρέψει και πάλιν νουν και καρδίαν προς το σεπτό πρόσωπο του Σεβ. Ποιμενάρχου του κ. Θεολόγου, ώστε να τον ευχαριστήσει υιϊκώς για όσα θυσιαστικώς και θεαρέστως του προσφέρει, κατά τους χρόνους της θεοφιλούς Ποιμαντορίας του στην πηδαλιουχία της Σερραϊκής Εκκλησίας.

Ο Επίσκοπος της τοπικής Εκκλησίας και πεφιλημένος εν Χριστώ αδελφός μας και θεοτίμητος συλλειτουργός κ. Θεολόγος, ο γλυκύς στην αναστροφή και τους τρόπους, ο πληθωρικός και αυθεντικός στην αγάπη, ο άριστος λειτουργός και δεινός κήρυξ του θείου λόγου, ανεβαίνει θεοφιλώς  και αγογγύστως τον σταυροαναστάσιμο Αρχιερατικό του δόλιχο και επιμαρτυρεί επαξίως την ποιμαντορική του διακονία, αγωνιζόμενος επί των πνευματικών επάλξεων, τον καλόν αγώνα της Πίστεως, της σταυροαναστασίμου Ορθοδοξίας και της γλυκυτάτης Πατρίδος μας.

Στέκει ορθός, ως ακαταμάχητος μαχητής του δικαίου και της αληθείας, άγρυπνος νύκτα και ημέρα, επιλύοντας πνευματικά, ποιμαντικά και όποια άλλα θέματα απασχολούν το ποίμνιο και ιδιαιτέρως τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Επιτελεί επαξίως το Αρχιερατικό του καθήκον στους δυσκόλους τούτους καιρούς, που διανύουμε, γεγονός, που τον καταξιώνει στη συνείδηση του πιστού λαού του Θεού».

Προ της απολύσεως της θ. Ιερουργίας, ο εορτάζων Σεβ. κ. Θεολόγος, ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά, τους Σεβ. Αρχιερείς, τους παρισταμένους εν Χριστώ αδελφούς του εξ όλης της Ελλάδος, ιδιαιτέρως μάλιστα τους πολυτιμήτους, γνησίους πνευματικούς του αδελφούς Αρχιμανδρίτες π. Νικόλαο Κλάδη, π. Πολύκαρπο Κεντικελένη, π. Ιωαννίκιο Κουλιανόπουλο εξ Αθηνών, τους προσφιλέστατους οικογενείς του, τα μέλη της  πνευματικής του οικογενείας, τα πνευματικά του παιδιά, τους φιλοτίμους κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες του στον θείο Αμπελώνα των Σερρών, τις ευλαβέστατες μοναχές και τον ευγενέστατο Σερραϊκό λαό, που ήλθαν και τις δύο ημέρες της εορτής του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου, για να λάβουν την χάρη του Ευαγγελιστού, αλλά και να του ευχηθούν για τα ονοματήριά του. 

Ο Σεβασμιώτατος, εμνήσθη ευγνωμόνως της σεπτής μορφής του πνευματικού του πατρός και διδασκάλου, αειμνήστου μεγάλου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, στον οποίο, όπως χαρακτηριστικώς είπε, οφείλει το «κατά Χριστόν ζην». «Αναμιμνήσκομαι με αιώνια ευγνωμοσύνη και βαθειά συγκίνηση, εσημείωσε ο Σεβασμιώτατος, του ονόματος του μακαριστού και αγίου Γέροντός μου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, ο οποίος, ούτως οικονόμησε τα της ζωής και της διακονίας μου στην Εκκλησία. Ας είναι το όνομα του Κυρίου ευλογημένο και από εκεί στον ουρανό, όπου βρίσκεται ο αείμνηστος μεγάλος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, να μεσιτεύει και να προσεύχεται και δι’ εμέ και για τον χριστώνυμο λαό». 

Με βαθιά συγκίνηση, ο Σεβασμιώτατος, αναφέρθηκε και στους αειμνήστους κατά σάρκα γονείς του, Απόστολο και Αικατερίνη, τα φωτεινά και αξεπέραστα πρότυπα της ζωής και της εκκλησιαστικής διακονίας του, όπως χαρακτηριστικώς είπε, τα οποία, αφού κατέθεσαν την επί της γης μαρτυρία τους, πλήρη πίστεως, αγάπης, στοργής, υπομονής, καλοσύνης, εργατικότητος, «ἔδυσαν ἀπό κόσμου καί πρός Χριστόν ἀνέτειλαν· ἐξῆλθον ἐκ τῆς γῆς καί ᾤκησαν τήν ἄνω».

Περαίνων τον λόγο του ο σεπτός Ποιμενάρχης της Εκκλησίας των Σερρών, ευχαρίστησε από καρδίας, για όσα άγια και ωφέλιμα, φιλοστόργως εχάρισαν στη ζωή του, όλοι εκείνοι, που κατά το διάβα της ζωής του τον αγαπούν αληθώς, τον στηρίζουν και στέκονται πλησίον του ως «λαμπάδες ανημμένες», τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: 

«Προσευχηθείτε, λοιπόν, αδελφοί συμποιμένες, αγαπητοί πατέρες, οσιώτατες μοναχές, έντιμοι Άρχοντες, αδελφοί Σερραίοι και Σερραίες, ο Κύριος μας, να μου δίδει πνεύμα σοφίας,  αγιοπνευματικής διακρίσεως  και δυνάμεως, ώστε να εργάζομαι κατά το θέλημά Του για την σωτηρία σας και την κατά Χριστόν προκοπή σας, να παραμένω ασυμβίβαστος, αλλά και ανέγγιχτος καρδιακά από κάθε ανθρωπίνη κακία και ευτέλεια, που συχνά συναντούμε στον δρόμο μας και η ταπεινή διακονία μου να είναι πορεία χριστοζωής και θυσίας. 

Δοξάζω τον άγιο Θεό, ο Οποίος με εκάλεσε να διακονήσω αρχιερατικώς και πρωτευθύνως την ακριτική, αλλά πανένδοξη Μητρόπολη των Σερρών και της Νιγρίτης. Σεμνύνομαι εν Κυρίω για τον ευγενικό και φιλόθεο λαό των Σερρών, για τους καλούς μου συνεργάτες κληρικούς και λαϊκούς, τα φιλόθεα συστήματα των μοναχών. Δοξάζω τον Κύριο για την μεγάλη αυτή ευεργεσία Του. Ευχή και προσευχή μου είναι να παραμείνω έως της εσχάτης μου αναπνοής αφοσιωμένος διάκονος του Χριστού, της ποθεινοτάτης Μητέρας μας Εκκλησίας και του χριστωνύμου λαού Του».

Στη συνέχεια, τελέσθηκε επίσημος Δοξολογία, με αφορμή την συμπλήρωση 203 ετών από της θαυμαστής διασώσεως, πρεσβείαις του ηγαπημένου μαθητού του Κυρίου, του χριστιανικού πληθυσμού των Σερρών (Κυριακή, 8η Μαΐου 1821), από βεβαίας σφαγής, προγραμματισθείσης υπό των οθωμανών Τούρκων.

Τέλος, ο Σεβ. κ. Θεολόγος δέχθηκε στο Επισκοπείο Σερρών τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Ιωάννη Καραμούζη, ο οποίος διεβίβασε δεόντως εγκάρδιες ευχές και προσρήσεις του Μακαριωτάτου Προέδρου κ. Ιερωνύμου Β’ και των μελών του Ιερού Συνοδικού Σώματος. Επίσης, προσήλθαν για να υποβάλλουν υιϊκώς τις εόρτιες ευχές τους και να λάβουν την ευχή και την ευλογία του εορτάζοντος Ποιμενάρχου, κληρικοί από πολλές ιερές Μητροπόλεις, οι μοναστικές Αδελφότητες, οι τοπικοί  Άρχοντες, θεσμικοί και πολιτιστικοί Φορείς του τόπου, πολλά μικρά παιδιά, νέοι και νέες των ενοριακών κατηχητικών Συνάξεων της Εκκλησίας των Σερρών, καθώς και πλήθος πολύ του ευλαβούς χριστεπωνύμου πληρώματος. 

Στη 1:00 το μεσημέρι, ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε εόρτια τράπεζα στο «Cityzen» Ακροπόλεως Σερρών, όπου, μεταξύ άλλων παρευρέθησαν και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ελ. Αυγενάκης, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Σερρών κ. Αν. Χατζηβασιλείου, τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλο, την Δήμαρχο Σερραίων κ. Β. Μητλιάγκα, τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Ε.Π. Ν.Δ. Σερρών κ. Θ. Καμπούρη και λοιπούς υπηρεσιακούς παράγοντες.

Νωρίς το απόγευμα έως το βράδυ, συνεχίσθηκε, στο Επισκοπείο Σερρών, η μεγάλη και συγκινητικώς εντυπωσιακή ροή των επισκεπτών, Αρχιερέων, κληρικών κάθε βαθμίδος, λαϊκών συνεργατών, μελών ενοριακών Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και λοιπών Ιδρυμάτων, φιλανθρωπικών και πολιτιστικών δομών της τοπικής Εκκλησίας, πολλών μικρών παιδιών και νέων, καθώς και του πιστού λαού του Θεού, για να ευχηθούν στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγο.

Βαρβάρα Μητλιάγκα: Τιμούμε εκείνους που αγωνίστηκαν κατά του ναζισμού και του φασισμού

ΚΚΕ Σερρών: Καμία Κυβέρνηση δεν πρόκειται να στηρίξει τους βιοπαλαιστές αγρότες

Σήμερα ο «Καγκελάρης» – Τη Παρασκευή στην Πεντάπολη γιορτάζεται ο «Ζάμαντας»!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις