18/06/2024
22.6 C
Serres

Σερρών Θεολόγο: Τα παιδιά είναι η ελπίδα και η χαρά του κόσμου μας!

Στιγμές ευφρόσυνες, μουσικής πανδαισίας και πνευματικής ανατάσεως, προερχόμενες από την ελπίδα και την χαρά του κόσμου, τα παιδιά, μέσα στη χαρά της λαμπροφόρου και αγίας αναστασίμου περιόδου, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, όσοι παρακολούθησαν, την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, στις 8:00 το απόγευμα, στην αίθουσα «ΑΣΤΕΡΙΑ» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, την εόρτιο εκδήλωση, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης, υπό τον τίτλο: «Αρσένιος Μενεξές, άνθος ευώδες: Από της Δοβίστας τα απόκρημνα, στου Αϊβαλιού, στης Λέσβος τα ακρογιάλια…».   

Στην ως είρηται μουσικοθεατρική εκδήλωση, η οποία εντάχθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της ιεράς μνήμης του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου και των σεπτών ονομαστηρίων του Σεβ. Ποιμενάρχου της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγου, περευρέθησαν μεταξύ άλλων και οι Βουλευτές Σερρών κ. κ. Φ. Αραμπατζή και Αν. Χατζηβασιλείου, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Εμμ. Παπά κ. Δ. Νότας, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών κ. Χ. Δρίγκα, Αντιδήμαρχοι και μέγα πλήθος Σερραίων, που κυριολεκτικά κατέκλυσαν το μεγάλο αμφιθέατρο του κινηματοθεάτρου. 

Αρχικώς, την εκδήλωση χαιρέτισε καταλλήλως ο αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιορδάνης Θεμελίδης, Γεν. Διευθυντής του «Μαξιμείου» Ιδρύματος της Σερραϊκής Εκκλησίας.

Στο πρώτο μέρος της λαμπράς εκδηλώσεως, η Νεανική Χορωδία «Αγγέλων Φωνές» της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, υπό την διεύθυνση της χοράρχου κ. Μ. Κουβακλή, απέδωσε με μοναδικό τρόπο ελληνικά και ξένα έντεχνα τραγούδια, αποσπώσα και δικαίως το θερμό χειροκρότημα του πυκνού κοινού.

Η συνέχεια επεφύλασσε την συγκλονιστική παρουσίαση θεατρικού δρωμένου σε σενάριο και σκηνοθεσία της εκπαιδευτικού κ. Θ. Τζιντζή-Βουτσά, με κεντρικό άξονα αναφοράς τη ζωή και το φιλανθρωπικό έργο του μαρτυρικού Αρχιμανδρίτου π. Αρσενίου Μενεξέ, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνιών της Μ. Ασίας, του ορφανοτρόφου, γόνου της ευλογημένης κωμοπόλεως Εμμ. Παπάς της Σερραϊκής Εκκλησίας (1873-1923).

GOTSIKA

Ο Σεβ. κ. Θεολόγος, στον σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε θερμώς την δεξιοτέχνη χοράρχη κ. Μ. Κουβακλή και τα ταλαντούχα μέλη της Νεανικής Χορωδίας «Αγγέλων Φωνές», την κ. Θ. Τζιντζή-Βουτσά για την συγγραφή του θεατρικού έργου, όλους τους συντελεστές, τους μικρούς και μεγαλυτέρους εθελοντές ηθοποιούς της παραστάσεως προς τιμήν του π. Αρσενίου Μενεξέ, τον π. Ιορδάνη Θεμελίδη, που με τους καλούς του συνεργάτες είχαν την ευθύνη συντονισμού της εκδηλώσεως, τον Δήμο Σερραίων για την φιλόφρονα παραχώρηση της φιλόξενης αιθούσης και όλους εκείνους, που εκοπίασαν, συμβάλλοντας στην διοργάνωση της εκδηλώσεως, που γοήτευσε ιδιαιτέρως το πολυπληθές ακροατήριο.

«Η Επισκοπική μου καρδία, ετόνισε ο Σεβασμιώτατος, γεμίζει με ουράνια αγαλλίαση, όταν βλέπω τα πνευματικά μου παιδιά, να καταθέτουν με παλμό, ζωντάνια και δύναμη ψυχής την ομολογία της ορθοδόξου πίστεώς μας, ότι πράγματι ο Χριστός αναστήθηκε και η χαρά, η ελπίδα και η ζωή πολιτεύεται στον κόσμο. 

Σήμερα, σ’ αυτή την όμορφη ημέρα, που μας εχάρισε ο άγιος Θεός, κατά την οποία εορτάζει και η ελαχιστότητά μου, το ομορφότερο δώρο, από τα πολλά, που δέχομαι αυτές τις ημέρες, είναι αυτό το όμορφο ‘’μπουκέτο’’ από παιδικές, νεανικές μελωδικές και αγγελικές φωνές, που με τόσο αριστοτεχνικό και συγκλονιστικό τρόπο, τραγούδησαν, ερμήνευσαν, υποδύθηκαν την αγιασμένη μορφή και ζωή του συντοπίτου μας π. Αρσενίου Μενεξέ, γέμισαν τις ψυχές μας με φως, ελπίδα, χαρά. Ό,τι καλό έργο πράττουμε στη ζωή μας, είναι ανάγκη να βάζουμε ψυχή! Θαυμάζω  και διδάσκομαι πάντοτε από τους ανθρώπους εκείνους, οι οποίοι σε ό,τι  καλό πράττουν βάζουν την ψυχή τους. Και αυτό το νιώσαμε σήμερα στην παρουσία των παιδιών μας σ’ αυτήν την όμορφη εκδήλωση. 


Ο αείμνηστος συντοπίτης μας Αρχιμανδρίτης Αρσένιος Μενεξές, ο ορφανοτρόφος, στον οποίο αφιερώθηκε με βαθειά τιμή και σεβασμό, το δεύτερο μέρος της αποψινής εορτίου εκδηλώσεως, αγωνίσθηκε με θαυμαστή αυταπάρνηση και αυτοθυσία, μέσα στην δίνη των τραγικών γεγονότων των ημερών, που ακολούθησαν την κατάρευση του Μικρασιατικού μετώπου τον Αύγουστο του 1922. Με βαθιά συνείδηση για την πνευματική και εθνική αποστολή της Εκκλησίας, εκείνες τις δύσκολες για το έθνος μας χρονικές στιγμές, επετέλεσε με απαράμιλλο φρόνημα το μεγαλειώδες ποιμαντικό και εθνικό έργο, για την σωτηρία των Μικρασιατών αδελφών, εργάσθηκε με σύνεση και ηρωισμό, μη φειδόμενος κόπων, αλλά και της ίδιας ακόμη της ζωής του, για την προστασία των αδικουμένων, των ορφανών και των κατατρεγμένων Ελλήνων. Εκοιμήθη σε νεαροτάτη ηλικία, μόλις 50 ετών, από τις πολλές κακουχίες τον Οκτώβριο του 1923 στη Μυτιλήνη, όπου συνόδευσε τα ορφανά των Κυδωνιών. 

Η Ιερά Μητρόπολίς μας, κατά λόγον δικαιοσύνης, σεμνύνεται εν Κυρίω, για τον άγιο και ηρωικό αυτόν κληρικό, γόνο της ευλογημένης Σερραϊκής γης, εν πολλοίς άγνωστο στους περισσοτέρους, ο οποίος δίδαξε, αγίασε, στήριξε, καθοδήγησε, οργάνωσε, παρηγόρησε, διέσωσε το βαρέως χειμαζόμενο ποίμνιο των Κυδωνιών, ιδιαιτέρως δε τα μικρά παιδιά. 

Μεγάλη η τιμή και η ευλογία, λοιπόν, για την τοπική μας Εκκλησία, που ανέδειξε έναν αγιασμένο και φιλάνθρωπο κληρικό Της, πρώτου μεγέθους, ο οποίος ετίμησε την αγία ιερωσύνη του, την μητέρα μας ορθόδοξο Εκκλησία, ετίμησε την Πατρίδα μας, την Ελλάδα και τον τόπο καταγωγής του, τις Σέρρες.

Διάπυρη προσευχή αναπέμπουμε προς τον Κύριο, σήμερα, όπως αναπαύση μεν την ψυχή του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου Αρσενίου του Δοβιστηνού και ορφανοτρόφου, μετά των δικαίων και των αγίων Του, εμάς δε όλους, αναδεικνύη αξίους συνεχιστάς του μεγαλειώδους έργου του».


Η Βαρβάρα Μητλιάγκα τίμησε την μαθήτρια Μαριάνθη Μαυρουδή

Δήμος Σερρών: Τη Τρίτη συνεδριάζει η δημοτική επιτροπή

Σήμερα ο «Καγκελάρης» – Τη Παρασκευή στην Πεντάπολη γιορτάζεται ο «Ζάμαντας»!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις