23/04/2024
15.4 C
Serres

Χρήστος Τριαντόπουλος: Οσονούπω οι αποζημιώσεις στις Σέρρες για τις πλημμύρες του 2021!

Οι ερωτήσεις των βουλευτών προς τους υπουργούς είναι αυτές που στέλνονται κυρίως για να δουν οι πολίτες την δραστηριότητά τους, αλλά ουδόλως βλέπουμε συνήθως τις όποιες απαντήσεις.

Χθες βέβαια είχαμε μια απάντηση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Τριαντόπουλου, σε ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης κ. Μπούμπα.

Νυκτοπάτης Τζελέπης

Έτσι μαθαίνουμε τι έγινε στις δικές μας πλημμύρες, κάπου τον Ιανουάριο του 2021.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση μας λέει ο υφυπουργός η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών απέστειλε αρχικά τον Απρίλιο του 2022 καταστάσεις πληγεισών επιχειρήσεων στις οποίες η εκτίμηση του ύψους των ζημιών είχε συμπληρωθεί από τις ίδιες τις επιχειρήσεις και όχι όπως ορίζει ο νόμος από τις αρμόδιες επιτροπές κρατικής αρωγής.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, κύριε συνάδελφε ότι αυτές οι καταστάσεις δεν μπορούσαν να τύχουν επεξεργασίας και προώθησης. …

Barat

Πρέπει να γίνει εκτίμηση από τον δημόσιο φορέα, όχι τι δηλώνει και τι ζητά ο δικαιούχος επιχειρηματίας, οι αγρότες….

Την αμέσως επόμενη μέρα οι υπηρεσίες του Υπουργείου συνεργάστηκαν στενά με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες, οι διευκρινήσεις του τι έπρεπε να κάνουν σε σχέση και με το θεσμικό πλαίσιο και έτσι εστάλησαν οι τελικές συγκεντρωτικές καταστάσεις στην αρμόδια υπηρεσία.

Βγήκαν δύο αποφάσεις, μια τον Απρίλιο του 2023, ουσιαστικά την έστειλαν έναν χρόνο αργότερα, Απρίλιος του 2022, όπου εκεί έχουμε μια απόφαση για επιχορήγηση διακοσίων 259.340 ευρώ και αφορά αγροτικές εκμεταλλεύσεις και μια δεύτερη απόφαση τον Δεκέμβριο του 2023 συμπληρωματική εκ της πρώτης με ποσό 1.129.140 ευρώ που αφορά και επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, με το ύψος της ενίσχυσης να μπορεί να φτάσει μέχρι το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς.


Άρα, αφού βγαίνουν οι αποφάσεις, στη συνέχεια οι δικαιούχοι καλούνται -για να πληρωθούν- να υποβάλουν κάποια λίγα σχετικά παραστατικά, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία πληρωμής από τη διεύθυνση κρατικής αρωγής.

Η αποστολή από την Περιφέρεια στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών των φακέλων με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά σύμφωνα με την υπηρεσία ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και των επιχειρήσεων εστάλησαν πριν από λίγες ημέρες στη διεύθυνση κρατικής αρωγής και Υπουργείου μας και βρίσκονται υπό επεξεργασία.

Σαββίδου Χαραλαμπίδου

Συνεπώς, κύριε συνάδελφε, (απευθυνόμενος στον κ. Μπούμπα) θα πρέπει να αναμένετε το επόμενο χρονικό διάστημα -αφού τώρα εστάλησαν, τους τελευταίους μήνες, τα στοιχεία, μέχρι και πριν από λίγες ημέρες- ότι θα προχωρήσει σταδιακά η καταβολή, αφού ελεγχθεί η πληρότητα -των λίγων πάλι σας λέω- εγγράφων που απαιτείται σε κάθε περίπτωση, για να πληρωθούν οι δικαιούχοι.

Είμαι στη διάθεσή σας, όποτε θέλετε, να σας ενημερώσω για την εξέλιξη αυτή.


Με δυο λόγια δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τουλάχιστον καμιά αποζημίωση για τις πλημμύρες, τρία χρόνια μετά το κακό που μας βρήκε
Να υποθέσω πως κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με τις πλημμύρες τις Θεσσαλίας;

Λήγει η διορία ΟΠΕΚΕΠΕ για τροποποιήσεις στο ΟΣΔΕ του 2023

Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Σερρών

Καρναβαλικό πάρτι, με φιλανθρωπικό σκοπό! Την Κυριακή 3 Μαρτίου από την Siris Basketball Academy

Το Σωματείο επεξεργασίας απορριμμάτων Π.Ε. Σερρών στον Σπυρόπουλο

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις