13/07/2024
30.9 C
Serres

Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Δήμου Σερρών – ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών

Με οικειότητα και αλληλοκατανόηση υπεγράφη το μεσημέρι της Τετάρτης 14/2, στο Δημαρχείο Σερρών, από την Δήμαρχο Βαρβάρα Μητλιάγκα και την πρόεδρο του ΔΣ του ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών, Νίκη – Ελένη Νομίδου, η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του ΣΟΦΨΥ.

Η σύμβαση αφορά την ανάληψη πρωτοβουλιών και συνεργειών με εκπαίδευση, έρευνα, δράσεις και υλοποίησης καινοτόμων προγραμμάτων με στόχο την στήριξη και ένταξη ή επανένταξη στον κοινωνικό ιστό, ατόμων με ψυχικές διαταραχές, άνοια και νόσο Alzheimer.

Η κα Νομίδου συνεχάρη την Δήμαρχο για την εκλογή της, ευχόμενη κάθε επιτυχία στο έργο της, ενώ εξέφρασε την χαρά της που στο πρόσωπο της κας Μητλιάγκα είδε γνήσιο ενδιαφέρον και προθυμία για στήριξη στο έργο του ΣΟΦΨΥ.

H κα Μητλιάγκα, ευχαρίστησε την κα Νομίδου και την συνεχάρη για τον πολύχρονο και με συνέπεια αγώνα που δίνει, για την εύρυθμη και διευρυμένη λειτουργία του Συλλόγου Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία, έχοντας προσφέρει πολλά στην τοπική κοινωνία, δίνοντας ανακούφιση σε πάσχοντες αλλά και στις οικογένειες αυτών.

Lavera

Αντικείμενο Συνεργασίας

Το παρόν σκοπεύει στην από κοινού προώθηση της κοινωνικής, εκπαιδευτικής και ερευνητικής συνεργασίας των Μερών.

Ενδεικτικά, αλλά όχι περιοριστικά, το αντικείμενο της συνεργασίας περιλαμβάνει:


Α. Από πλευράς του ΣΟΦΨΥ Ν.Σερρών:

Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Δήμου Σερρών ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών 2 Μητλιάγκα Νομίδου
 1. την ανάπτυξη και διάχυση καλών πρακτικών για την ψυχική υγεία
 2. τη διερεύνηση και αναγνώριση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων και αναγκών στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Σερρών
 3. την ανάπτυξη εξειδικευμένων προγραμμάτων πρόληψης προβλημάτων ψυχικής υγείας και βελτίωσης της ψυχικής υγείας και ευεξίας του πληθυσμού που αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση σκοπών που αφορούν το δημόσιο συμφέρον στο Δήμο Σερρών καισυναποφασίζονται από τα Μέρη (π.χ. προαγωγή ενεργούς και υγιούς γήρανσης, κα-ταπολέμηση της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης των ηλικιωμένων και ατόμων με ψυχικές διαταραχές περιλαμβανομένης της άνοιας και νόσου Alzheimer, δράσεις διαγενεακής μάθησης και αλληλεγγύης)
 4. ερευνητικές ή/και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικές με την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική αναπηρία περιλαμβανομένης της άνοιας και της νόσου Alzheimer, που αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση σκοπών που αφορούν το δημόσιο συμφέρον στο Δήμο Σερρών και συναποφασίζονται από τα Μέρη9
 5. σεμινάρια/διαλέξεις που θα προσφέρουν πολύτιμη γνώση σε θέματα ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής αναπηρίας περιλαμβανομένης της νόσου Alzheimer σε στελέχητου Δήμου Σερρών, εργαζόμενους και ωφελούμενους των Κ.Α.Π.Η., εργαζομένους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» κ.α.
 6. κάθε άλλη δραστηριότητα που αποβλέπει στην εξυπηρέτηση σκοπών που αφορούν το δημόσιο συμφέρον στο Δήμο Σερρών και συναποφασίζεται από τα Μέρη.

Β. Από πλευράς του Δήμου Σερρών:

1 τη διευκόλυνση της συνεργασίας του ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών με τους Συλλόγους Γο-νέων με σκοπό τη διοργάνωση ενημερωτικών/εκπαιδευτικών δράσεων από το ΣΟΦΨΥ Ν.Σερρών στα σχολεία του Δήμου Σερρών για θέματα ψυχικής υγείας και ψυχο-κοινωνικής αναπηρίας περιλαμβανομένης της νόσου Alzheimer.

 1. την αιγίδα του Δήμου Σερρών, υπό την έννοια της ηθικής κατά βάση υποστήριξης, σε ποικίλες διοργανώσεις, δράσεις, εκδηλώσεις, αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα του ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών, για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος των ψυχικών διαταραχών περιλαμβανομένης τηςάνοιας και της νόσου Alzheimer
 2. την υποστήριξη προς το ΣΟΦΨΥ Ν.Σερρών για την εξεύρεση πόρων χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκά, εθνικά και άλλα προγράμματα για την υλοποίηση των σκοπώντου ΣΟΦΨΥ Ν.Σερρών προς όφελος των δημοτών του Δήμου Σερρών, χωρίς επι-βάρυνση του προυπολογισμού του Δήμου Σερρών.
  4 την υλική υποστήριξη του ΣΟΦΨΥ Ν.Σερρών με την παροχή βοήθειας πχ με προσωπικό του Δήμου, ή με μηχανήματα και εν γένει εξοπλισμό ή με τεχνογνωσία ή μεσυνδυασμό όλων αυτών, για την υλοποίηση των υπό Α και Β περιγραφομένων δράσεων, εκδηλώσεων, προγραμμάτων.

Προσδοκώμενα Οφέλη

 1. Η συνεργασία των δύο μερών δύναται να καταστεί από κοινού επωφελής αφού ο ΣΟΦΨΥΝ.Σερρών διαθέτει δομημένη γνώση και πολύχρονη εμπειρία σε θέματα κοινοτικής ψυ-χιατρικής και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ατόμων με ψυχικές διαταραχές και/ήάνοιας περιλαμβανομένης της νόσου Alzheimer.
 2. Η υλοποίηση της παρούσας Σύμβασης σηματοδοτεί μια νέα δυναμική για αμφότερα τα Μέρη, συμβάλλοντας περαιτέρω στην προαγωγή μιας αποτελεσματικότερης οργάνωσης και διαχείρισης δράσεων και προγραμμάτων ψυχικής υγείας με κοινωνικό, εκπαιδευτικόκαι ερευνητικό αντίκτυπο.
 3. Η παρούσα συνεργασία θα προσδώσει κύρος, επιστημονική εγκυρότητα και μεθοδολογική αρτιότητα στις επιστημονικές, εκπαιδευτικές και λοιπές κοινωνικές δράσεις.
 4. Παράλληλα, η συμπόρευση και συνέργεια των Μερών μέσω της παρούσας θα συμβάλλειτα μέγιστα στην εξασφάλιση της πλήρους και ουσιαστικής ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και (επαν)ένταξης στην κοινότητα των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και/ή άνοιαςπεριλαμβανομένης της νόσου Alzheimer στο Δήμο

Μάλιστα την ίδια σύμβαση υπέγραψε και ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά με τον ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών.

Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για το δρόμο Νιγρίτα-Σοχός-Βαϊοχώρι

Κώστας Σαραφίδης: Δημοτική Επιτροπή ….και ο μήνας εννιά!


Ουσιαστικός διάλογος μεταξύ αγροτών και Μεγάρου Μαξίμου

7 Χρυσά ο ΠΛΑΤΩΝ Σερρών για τα Προκριματικά των Πανελληνίων Αγώνων

Η Άλλη Πολιτική

Ημερίδα για την τεχνητή νοημοσύνη τη Πέμπτη στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις