28/05/2024
16.5 C
Serres

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων: Θέσεις για το Δημοτικό Γήπεδο και Κεντρικό Πάρκο Σερρών!

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται μεγάλη συζήτηση στην πόλη για την κατάσταση των εγκαταστάσεων στο Δημοτικό Γήπεδο που βρίσκεται εντός του Κεντρικού Πάρκου των Σερρών.

Δημοτικό Γήπεδο Σερρών ΠΑΣΟΚ
Δημοτικό Γήπεδο Σερρών

Όπως διαπιστώθηκε από την πρόσφατα παραδοθείσα μελέτη στατικής επάρκειας και ενίσχυσης της ανατολικής και δυτικής κερκίδας του Δημοτικού Γηπέδου, καθώς και του στεγάστρου της δυτικής κερκίδας, οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις είναι στατικά ανεπαρκείς και δε θα πρέπει να φιλοξενούν κόσμο.

Παράλληλα, έγινε αντιληπτό σε όσους εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων ότι, η ανατολική κερκίδα και το στέγαστρο της δυτικής κερκίδας αποτελούν εν δυνάμει απειλή τόσο για το γειτονικό σχολείο όσο και για τους πολίτες που χρησιμοποιούν την οδό Ραιδεστού.


Χθες, 24 Οκτωβρίου, κληθήκαμε να συμμετάσχουμε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο για το μέλλον αυτής της εγκατάστασης.

Lavera

Σε αυτή τη σύσκεψη, με επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης, θα καταθέταμε την επιστημονική μας άποψη για τη δυνατότητα πραγματοποίησης των προτεινόμενων εργασιών αποκατάστασης των κερκίδων, αλλά και για το μέλλον του Κεντρικού Πάρκου και την υλοποίηση του.

Η πρόσκληση μας ανακλήθηκε πριν τη σύσκεψη, οι θέσεις ενός επιστημονικού συλλόγου δεν κρίθηκαν απαραίτητες.


Είναι λάθος το ότι εξετάζεται το πρόβλημα του δημοτικού γηπέδου αποσπασματικά, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κεντρικό πάρκο εντός του οποίου αυτό κατασκευάστηκε.


Τονίζουμε ότι το κεντρικό πάρκο είναι έργο υψίστης σημασίας με ποικίλα και σημαντικά οφέλη για την πόλη (περιβαλλοντικά, οικονομικά, κοινωνικά κ.α.).

Στην κυριολεξία, βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος.


Κάνουμε γνωστά τα παρακάτω δεδομένα:

Το δημοτικό γήπεδο κατασκευάστηκε αυθαίρετα, εντός του χώρου του κεντρικού πάρκου, τμηματικά, μετά το 1960, δεν έχει νομιμοποιηθεί με καμία διαδικασία και δεν υπάρχει τρόπος να νομιμοποιηθεί. Οι αυθαίρετες κατασκευές σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι κατεδαφιστέες.


• Για τις αποζημιώσεις – απαλλοτριώσεις των ιδιωτικών εκτάσεων εντός του κεντρικού πάρκου, ο Δήμος έχει δαπανήσει τα τελευταία χρόνια πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ. Στον υπολογισμό αυτό συμπεριλαμβάνουμε και τις αποζημιώσεις που ολοκληρώνονται σύντομα.

• η μελέτη που κατατέθηκε στο Δήμο προβλέπει την ολική κατεδάφιση των ανατολικών κερκίδων, τη μερική απομάκρυνση του μπαζωμένου εδάφους και τη μερική κατεδάφιση του τοιχίου από λιθοδομή, που συνορεύει με την αυλή του σχολείου.

Παράλληλα, προβλέπει την ανέγερση νέων κερκίδων στο ίδιο σημείο, με την κατασκευή και εξωτερικού τοιχίου οπλισμένου σκυροδέματος στην αυλή του σχολείου

• αναφορικά με το στέγαστρο της δυτικής κερκίδας, προβλέπεται η πλήρης απομάκρυνση του και η κατασκευή νέου, με την παράλληλη ενίσχυση και στεγανοποίηση της δυτικής κερκίδας

• οι εργασίες κατασκευής νέας ανατολικής κερκίδας και νέου στεγάστρου δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία, όπως αυτό αναλύεται στα έγγραφα που επισυνάπτουμε και έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες

Είναι διακριτός ο παραλογισμός: Ξοδεύουμε σε απαλλοτριώσεις για να ανακτήσουμε την έκταση του πάρκου ενώ παράλληλα επενδύουμε μεγάλα ποσά στην συντήρηση της αυθαίρετης και ετοιμόρροπης δημοτικής κατασκευής εντός του.

Με μόνη σκέψη μας την ισόρροπη, δίκαιη και ασφαλή ανάπτυξη της πόλης, για μια φορά ακόμα, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Σερρών θέτει τα ζητήματα και προσκαλεί τη νυν και την επόμενη Δημοτική Αρχή σε διάλογο.

Προτείνουμε:

• την άμεση απομάκρυνση της ανατολικής και δυτικής κερκίδας του Δημοτικού Γηπέδου.

Επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε για τη βόρεια κερκίδα μετά την κατάθεση του τμήματος της μελέτης που την αφορά:

• την ανακατεύθυνση των κεφαλαίων που προτίθεται να δαπανήσει ο Δήμος για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, στον εκσυγχρονισμό του πρώην Εθνικού Σταδίου, για την μετατροπή του σε ένα σύγχρονο, νόμιμο και ασφαλές Δημοτικό Στάδιο που θα μπορεί να φιλοξενεί και την ομάδα του Πανσερραϊκού

• την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων στο κεντρικό πάρκο και την πραγμάτωση του

• την απομάκρυνση της νότιας κερκίδας και της χρήσης του χώρου ταυτόχρονα με την απομάκρυνση της τελευταίας ιδιωτικής κατασκευής από το χώρο του πάρκου

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Σερρών θα παραμείνει παρών στη διεκδίκηση του Δημόσιου χώρου χωρίς αστερίσκους και δεύτερες σκέψεις.

Προσκαλούμε τόσο τον Δήμαρχο κ. Χρυσάφη όσο και τη νεοεκλεγείσα Δήμαρχο κ. Μητλιάγκα σε έναν ειλικρινή διάλογο.

Σύλλογος Γονέων στο Μουσικό Σχολείο Σερρών: Αισθανόμαστε υπερήφανοι για την πρόοδο των παιδιών μας

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Σερρών: 7 προτάσεις για την πόλη μας!

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Σερρών: Δεν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες στην πέργολα της Λέσχης Αξιωματικών!

Λύση ανάγκης για τον Πανσερραϊκό το Εθνικό Στάδιο ή το Δημοτικό γήπεδο Σερρών με 2 πέταλα

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις