18/06/2024
30.2 C
Serres

Τη Κυριακή η αναβίωση στο Ρούπελ παρουσία του Νίκου Δένδια

«Τα οχυρά δεν παραδίδονται, αλλά καταλαμβάνονται» !!!
Ναι αυτή ήταν η απάντηση του διοικητή του Ρούπελ Γεωργίου Δουράτσου, στην απαίτηση των Γερμανών για παράδοση και οι ίδιες απαντησεις σήμερα αν μη τι άλλο συνεχίζουν να συγκινούν 83 χρόνια μετά τη «Μάχη των Οχυρών» το 1941.


Κι αυτό γιατί παρά το ανελέητο σφυροκόπημα το Ρούπελ δεν καταλήφθηκε από τον εχθρό, με τους γενναίους υπερασπιστές τους να κερδίζουν τον σεβασμό του εχθρού και την αναγνώριση των συμμάχων.

Αυτή την Κυριακή 12 Μαϊου 2024 λοιπόν, το κορυφαίο φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης Β’ Π.Π στην Ελλάδα, «ΡΟΥΠΕΛ 1941.

Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ», επιστρέφει και πάλι στο θρυλικό οχυρό Ρούπελ στις Σέρρες, «ζωντανεύοντας» την ιστορία του και σκορπίζοντας δυνατές συγκινήσεις.

Με την εκδήλωση ολοκληρώνεται πανηγυρικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων του δήμου Σιντικής για την 83η επέτειο της «Μάχης των Οχυρών» που έλαβαν μέρος τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.


Με τη χρήση εντυπωσιακών εφέ πυρών, εκρήξεων και αεροπορικών προσομοιώσεων, οι επισκέπτες θα ζήσουν λεπτό προς λεπτό τη λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών εισβολέων να καταλάβουν το απόρθητο Ρούπελ και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπερασπιστών του.

anaviosi ochira roupel sintiki serres

Τιμώμενο πρόσωπο της φετινής εκδήλωσης είναι ο Ανθυπολοχαγός Αναστάσιος Πορφύρης (1908-2000)Διοικητής Θ’ Λόχου του οχυρού Ρούπελ και επικεφαλής τμήματος εκκαθάρισης την περίοδο της γερμανικής επίθεσης.

Ακολουθώντας το παράδειγμα αντίστοιχων ιστορικών αναβιωτικών δρώμενων στο εξωτερικό, στόχος της εκδήλωσης είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης με την ταυτόχρονη προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας λαών και κρατών, προκειμένου να μη ξαναζήσει η ανθρωπότητα τη φρίκη του πολέμου.


Η εκδήλωση, που αποτελεί κορυφαίο θεσμό, ξεκίνησε το 2016 από τον Δήμο Σιντικής και το σωματείο «Στενωπός – Οχυρώσεις Μπέλλες & Αγκίστρου».

Τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών.

Μάλιστα φέτος στις εκδηλώσεις αναβίωσης της Μάχης των Οχυρών του Ρούπελ την Κυριακή θα παραβρεθεί και ο υπουργός Εθνικης Άμυνας κ Νίκος Δένδιας.
Τυχαίο;
Δεν νομίζω;

Παναγιώτης Σαββίδης: Την Κυριακή 12 Μαϊου 2024 όλοι στο Ρούπελ, για ένα συγκινητικό flashback

«Το 2016 μια ιδέα γέννησε έναν κορυφαίο θεσμό, που από τότε προβάλλει -εντός και εκτός συνόρων- και φέρνει ξένο κόσμο στον τόπο μας
H εκδήλωση “Ρουπελ 1941. Η Αναβίωση” δεν ήταν -ούτε είναι- μια εύκολη διοργάνωση.
Ξεκίνησε γιατί υπήρχε η βούληση του τότε δημάρχου Φώτη Δομουχτσίδη και η “πλάτη” του τότε Αναπλ. ΥΠΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα.


Η αναβίωση ήταν μια ψηφίδα στο μωσαϊκό δράσεων που στόχευαν στην ανάπτυξη του ιστορικού τουρισμού στην περιοχή μας που για να αναπτυχθεί βασική προϋπόθεση ήταν οι υποδομές.  
Η συνέχεια δυστυχώς δεν εξελίχθηκε όπως την είχαμε σχεδιάσει αρχικά, για πολλούς και διάφορους λόγους που μας έθεσαν έκτος διοργάνωσης.

Ωστόσο η εκδήλωση της Αναβίωσης συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς και (προσωπικά τουλάχιστον) δεν θα μπορούσα να απέχω μια και δεν μου πάει ο ρόλος του … “πατροκτόνου”.
Την Κυριακή 12 Μαϊου 2024 όλοι στο Ρούπελ, για ένα συγκινητικό flashback !!!
Τάδε έφη ο Παναγιώτης Σαββίδης, που είναι μεταξύ αυτών που γέννησαν την ιδέα
Και φτάσαμε σήμερα εδώ που φτάσαμε….

ΡΟΥΠΕΛ 1941 –ΑΝΑΒΙΩΣΗ: Πρόγραμμα εκδηλώσεων τον Απρίλιο και τον Μάιο!

Καταργούνται τα Ειρηνοδικεία σε Νιγρίτα και Ηράκλεια

7 συλλήψεις για εικονικές σφαγές ζώων στις Σέρρες

Από την παρουσία Αυγενάκη κέρδισαν οι Σερραίοι αγρότες

Υπό επιτήρηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΕΕ λόγω σοβαρής ανεπάρκειας

Λαδι στη φωτιά το ευρωπαϊκό πακέτο των 98,5 δισ. ευρώγια Ουκρανία

ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Τη Παρασκευή η περιοδεία της υπ. Ευρωβουλευτή Θεοδώρα Αυγέρη

Αναγορεύεται επίτιμος διδάκτωρας ο Μαργαρίτης Σχοινάς τη Τρίτη 21 Μαΐου στο ΔΙΠΑΕ Σερρών

Λευτέρης Αυγενάκης από Σέρρες: Ψηφίστε το καλύτερο για τον τόπο!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις