15/04/2024
15.8 C
Serres

Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για το δρόμο Νιγρίτα-Σοχός-Βαϊοχώρι

Την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων πήρε το έργο του οδικού άξονα «Νιγρίτα–Σοχός-Ασκός-Βαϊοχώρι» εντός των ορίων των ΠΕ Θεσσαλονίκης και Σερρών, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ όπως είναι γνωστό φορέας του έργου είναι η εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.

Με το νέο οδικό έργο αναβαθμίζεται τόσο το επίπεδο εξυπηρέτησης των μετακινήσεων μεταξύ των οικισμών της ευρύτερης περιοχής της Νιγρίτας και του Σoχού, ενώ συνδέεται η Π.Ε. Σερρών με τον κεντρικό μεταφορικό άξονα της Εγνατίας Οδού και κατά επέκταση με τις πύλες εισόδου της χώρας που χωροθετούνται στην ευρύτερη περιοχή μελέτης, όπως το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Καβάλας, η Χαλκιδική, αλλά και το λιμάνι και το αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για το δρόμο Νιγρίτα-Σοχός-Βαϊοχώρι

Τον Φεβρουάριο το 2020 υπεγράφη, από τον τότε υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή η χρηματοδότηση συμπληρωματικών μελετών για τον οδικό άξονα «Νιγρίτα-Σοχός-Ασκός –Βαϊοχώρι», που θα συνδέει τους Νομούς Σερρών και Θεσσαλονίκης από την πόλη της Νιγρίτας.

Προηγήθηκαν, συντονισμένες διαβουλεύσεις του τότε Δημάρχου Βισαλτίας με τον Κώστα Καραμανλή, τον Αντιπρόεδρο της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε.,  Ι. Χατζόπουλο, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων κ. Πάρι Μπίλια αλλά και τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο, έτσι ώστε να υπάρξει συνεργασία και συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το συντομότερο και καλύτερο αποτέλεσμα για την περιοχή της Βισαλτίας.

Barat

καραμανλής Νιγρίτα Σοχός

Τον Ιούνιο του 2023 η Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε το δρόμο Νιγρίτας – Σοχού και χθες ο δρόμος πήρε και την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων, καθώς η νέα οδός θα εξυπηρετήσει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού του νοτιοανατολικού τμήματος του Ν. Σερρών και θα διαμορφώσει νέους όρους ανάπτυξης για τον πρωτογενή και τον τριτογενή τομέα στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για έργα στο οδικό τμήμα Νιγρίτα-Σοχός-Ασκός-Βαϊοχώρι συνολικού μήκους 32,6 χλμ που επιτυγχάνουν ταχύτερη σύνδεση της Νιγρίτας (παλαιά οδό Νιγρίτας – Θερμών) με την Εγνατία Οδό (στο ύψος Βαϊοχωρίου) και του νομού Σερρών με τη Θεσσαλονίκη.

Με τη νέα οδό, που θα είναι στο σύνολό της υπεραστική και θα παρακάμπτει όλους τους οικισμούς από τους οποίους διέρχεται (Νιγρίτας, Σοχού, Ασκού), επιδιώκεται:


  1. Η αποφόρτιση του οδικού άξονα 60 (Προμαχώνας-Σέρρες-Θεσσαλονίκη).
  2. Η μείωση της απόστασης σύνδεσης της Νιγρίτας με τη Θεσσαλονίκη έως 18%, δηλαδή κατά περίπου 15 χιλιόμετρα και του χρόνου διαδρομής αντίστοιχα, έως 23%, δηλαδή κατά 12,5 λεπτά.
  3. Η μείωση της απόστασης σύνδεσης της Νιγρίτας με το λεκανοπέδιο του Σoχού κατά 47%, δηλαδή από 34 σε 18χλμ και του χρόνου διαδρομής αντίστοιχα, κατά 55%, από 30 σε 13 λεπτά.
  4. Η μείωση της απόστασης και του χρόνου από και προς την Θεσσαλονίκη και την Καβάλα από την ευρύτερη περιοχή της Νιγρίτας και του Σοχού.
  5. Η μείωση των κινδύνων ατυχημάτων και των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων για το  φυσικό περιβάλλον, σε σύγκριση με την υφιστάμενη οδό.


Σύμφωνα με την ΜΠΕ το έργο σύνδεσης της Νιγρίτας με την ΕΟ, θα δημιουργήσει μία πολύ σημαντική κυκλοφοριακή δίοδο από την ΠΕ Σερρών προς την ΠΕ Θεσσαλονίκης, δια μέσου του Βερτίσκου, και εν συνεχεία προς την ΕΟ (στον Α/Κ Προφήτη), για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού του νοτιοανατολικού τμήματος ΠΕ Σερρών (κυρίως της Βισαλτίας), με επίκεντρο τη Νιγρίτα.

Στο έργο περιλαμβάνονται οι αποκαταστάσεις του τοπικού αγροτικού κυρίως δικτύου, στις θέσεις όπου αυτό διακόπτεται από τη νέα οδό.

Στον σχεδιασμό του έργου έχουν προβλεφθεί επίσης τεχνικά στις περισσότερες θέσεις που διασταυρώνεται η υφιστάμενη οδός με ρέματα αλλά και σε μικρότερες.

Η οδός Νιγρίτα-Σοχός-Ασκός-Βαϊοχώρι θεωρείται συλλεκτήρια οδός με χαρακτήρα σύνδεσης, ευρισκόμενη στο σύνολο του μήκους της εκτός σχεδίου (υπεραστική). Αποτελεί τμήμα της οδού που θα συνδέει την πόλη της Νιγρίτας, που θεωρείται οικιστική περιοχή μέσης βαθμίδας (επαρχιακό κέντρο), με την Εγνατία οδό, που είναι κύρια υπεραστική αρτηρία (οδός λειτουργικής βαθμίδας Ι).


Ταυτόχρονα συνδέει οδικά τους νομούς Σερρών και Θεσσαλονίκης.

Ως εκ τούτου ανήκει στην κατηγορία Α με λειτουργική βαθμίδα ΙΙ (οδική σύνδεση νομών / επαρχιών).

Η οδός στο σύνολό της είναι υπεραστική και παρακάμπτει όλους τους οικισμούς από τους οποίους διέρχεται (Νιγρίτας, Σοχού).

Πράσινο φως για το δρόμο Νιγρίτας – Σοχού!

Κώστας Καραμανλής: 35.625.909€ για τους δρόμους στο Νομό Σερρών!

Κώστας Σαραφίδης: Δημοτική Επιτροπή ….και ο μήνας εννιά!

Ουσιαστικός διάλογος μεταξύ αγροτών και Μεγάρου Μαξίμου

7 Χρυσά ο ΠΛΑΤΩΝ Σερρών για τα Προκριματικά των Πανελληνίων Αγώνων

Η Άλλη Πολιτική

Ημερίδα για την τεχνητή νοημοσύνη τη Πέμπτη στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις