18/06/2024
22.6 C
Serres

Οι Δικαστικοί Υπάλληλοι Ν. Σερρών συμμετείχαν στο Πανβισαλτικό συλλαλητήριο ενάντια στο κλείσιμο του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας

Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων του Ν. Σερρών συμμετείχε στο πανβισαλτικό συλλαλητήριο, που διοργάνωσε ο Δήμος Βισαλτίας,  έξω από το κτήριο του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας.

Το απαράδεκτο και προχειρογραμμένο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξικής αναδιάρθρωσης των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται ότι θα ψηφιστεί τη Μεγάλη Τρίτη.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι με το νομοσχέδιο αυτό και απαιτούμε την άμεση απόσυρσή του, γιατί βασίζεται σε παραδοχές που δεν έχουν επαφή με τη δικαστηριακή πραγματικότητα και οι προβλεπόμενες καταργήσεις και συγχωνεύσεις δικαστικών υπηρεσιών δεν θα δώσουν λύση στο πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης. Αντίθετα θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα πρωτίστως στις τοπικές κοινωνίες και θα οδηγήσουν στον περαιτέρω μαρασμό αυτών.

Οι κάτοικοι του Δήμου Βισαλτίας θα πρέπει τώρα για οποιαδήποτε θέμα ακόμη και για ένα πιστοποιητικό να μεταβαίνουν στα Δικαστήρια της πόλης των Σερρών.

Κλείσιμο και συγχώνευση των δικαστικών υπηρεσιών σημαίνει μεγαλύτερη ταλαιπωρία, έξοδα και καθυστέρηση για τους πολίτες, αφού ένα έγγραφο που τους χορηγούνταν με κόστος μόνο πέντε (5) ευρώ, στο εξής, για να το εκδώσουν θα πρέπει να απευθύνονται σε δικηγόρο και να πληρώνουν δικηγορική αμοιβή, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο. 

Barat

Το νομοσχέδιο αυτό πλήττει βάναυσα τους ήδη ταλαιπωρημένους Δικαστικούς Υπαλλήλους, οι οποίοι θα κληθούν να μετακινηθούν από τις εστίες τους και, ενώ ήδη εργάζονται σε υποστελεχωμένες δικαστικές υπηρεσίες, χωρίς τον ανάλογο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, χωρίς μηχανοργάνωση, σε παλιά κτήρια που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των δικαστικών υπηρεσιών και, βέβαια, χωρίς καμία αμοιβή  για τις ειδικές συνθήκες εργασίας τους. 

Οι Δικαστικοί Υπάλληλοι είναι αντίθετοι στο Νομοσχέδιο και ζητούνε την άμεση απόσυρσή του 

Επειδή θεωρούμε ότι το κριτήριο λειτουργίας μιας δικαστικής υπηρεσίας πρέπει να είναι ένα και μοναδικό: Η ευχερής και ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών όλης της χώρας, ακόμα και των ακριτικών περιοχών, στη Δικαιοσύνη. 


Επειδή θεωρούμε ότι για οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας μιας δικαστικής υπηρεσίας πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός και σαφές σχέδιο για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Και φυσικά καμιά αλλαγή δεν πρέπει να γίνεται με βίαιο τρόπο, όπως πρόκειται να συμβεί με τη σχεδιαζόμενη εφαρμογή από 16-9-2024.

Επειδή θεωρούμε ότι το κλείσιμο οποιασδήποτε υπηρεσίας σημαίνει αυτόματα και μαρασμό της περιοχής, διαφωνούμε ΚΑΘΕΤΑ με την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας.

Επειδή δεν έχει ληφθεί καμία απολύτως πρόβλεψη για τους διαθέσιμους χώρους στο Δικαστικό Μέγαρο Σερρών μετά τις «μεταθέσεις» των υπαλλήλων, αλλά ούτε και για την τακτοποίηση του αρχειακού υλικού. 

Επειδή η αναδιάρθρωση των δικαστικών υπηρεσιών πρέπει να γίνεται βάσει μελέτης και οργανωμένου σχεδίου για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και όχι με γνώμονα τις απαιτήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, που επέβαλε την ψήφιση όλων αυτών των μέτρων για να δώσει στην κυβέρνηση 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ.


Συμμετέχουμε καθολικά στην κλαδική απεργία την Τετάρτη 24-4-2024

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΑΤΕΡΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ

ΕΠΑΝΑΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

Στις 23 & 24 Απριλίου το Αυτοκινητοδρόμιο ανοίγει τις πόρτες του «Κάν’το Σωστά» για τους μαθητές Λυκείου

Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Στον αγώνα για τη περιβαλλοντική βιωσιμότητα

ΔΕΕΠ Σερρών: Στις Σέρρες οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Εξαδάχτυλος – Φλέσσα

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις