28/05/2024
16.5 C
Serres

Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών: Η κα.Μητλιάγκα μέμφεται τους συμβασιούχους

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών στις 17/4/2024 παρέμβαση έκαναν οι «συμβασιούχοι Covid», που εδώ και 4 χρόνια προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον Δήμο Σερρών, ζητώντας από τη Δημοτική αρχή να στηρίξει το αίτημα τους για μόνιμη και σταθερή εργασία, καλύπτοντας τις θέσεις που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του Δήμου.

Αυτή την παρέμβαση η Δήμαρχος, κα. Μητλιάγκα, με ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε «γιορτή του λαϊκισμού» και μάλιστα, μέμφεται τους συμβασιούχους οι οποίοι «από την αρχή γνώριζαν ότι δουλεύουν με ημερομηνία λήξης», για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις πολλαπλές δικαστικές αποφάσεις, 

Η κα. Μητλιάγκα στο Δημοτικό Συμβούλιο αρκέστηκε στην περιγραφή του νομοθετικού πλαισίου που απαγορεύει τη μονιμοποίησή τους, αποσιωπώντας τις πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και των άλλων κομμάτων που ψήφισαν τους αντεργατικούς νόμους για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, είτε ως μνημονιακή υποχρέωση είτε εφαρμόζοντας τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η κα. Μητλιάγκα θεωρεί πως είναι «πολιντικάντικες» πρακτικές να καταδικάζεις τις πολιτικές που αφήνουν τους εργαζομένους βορά σε κάθε δημοτική αρχή και να διεκδικείς με κάθε τρόπο μαζί με τους εργαζόμενους το δικαίωμα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση το λέει ξεκάθαρα: αυτή η κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους γίνονται με το σταγονόμετρο, απαξιώνοντας τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ με τους νόμους που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, οι Δήμοι μπορούν «ιδία δαπάνη» να προσλαμβάνουν συμβασιούχους στις λεγόμενες ανταποδοτικές υπηρεσίες (π.χ. ύδρευση/αποχέτευση, αποκομιδή απορριμμάτων).

Barat

Αναρωτιόμαστε, αν δεν είναι αυτό πολιτική επιλογή, κα. Μητλιάγκα, τι είναι;

Η ελλιπής κρατική χρηματοδότηση, δεν είναι πολιτική επιλογή;

Ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε συμβασιούχους και μόνιμους, δεν είναι πολιτική επιλογή;


Η απασχόληση με δίμηνα και οκτάμηνα για να λειτουργήσει ο Δήμος, κατά πώς «βολεύει» τον κάθε Δήμαρχο, δεν είναι πολιτική επιλογή; 

Εν τέλει, η στάση της Δημοτικής αρχής απέναντι στις κυβερνητικές επιταγές από τη μια και στον αγώνα για το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην εργασία από την άλλη, δεν είναι πολιτική επιλογή; Γιατί αν η κα. Δήμαρχος δεν είναι έτοιμη να λάβει πολιτικές αποφάσεις, παραμένει μια καταξιωμένη δικηγόρος. 

Είναι υποκριτική η στάση της δημοτικής αρχής που ως αντιπολίτευση δήλωνε ότι στηρίζει τους συμβασιούχους,  όμως στην πραγματικότητα στηρίζει και στηρίζεται από τα κόμματα που ψηφίζουν αυτούς τους νόμους που δεν τους αμφισβητεί στο παραμικρό. 

Χιλιάδες  συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους Δήμους σε ολόκληρη τη χώρα  παραμένουν όμηροι των πολιτικών των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών. Όσοι δεν έχουν ήδη απολυθεί, συνεχίζουν να δουλεύουν με το άγχος και την ανασφάλεια της επόμενης μέρας.


Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει και καταδικάζει την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. αλλά και των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που επέβαλαν και διατήρησαν μέχρι σήμερα τον θεσμό των συμβασιούχων, για να κρατάνε σε ομηρία χιλιάδες εργαζόμενους.

Οι πολιτικές, που από κοινού σχεδιάζουν και υλοποιούν, έχουν οδηγήσει στη διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, στο χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας, στις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό σε όλες τις ειδικότητες, στη λειτουργία των Δήμων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στις κάθε είδους και μορφής ιδιωτικοποιήσεις.

Ο αγώνας των συμβασιούχων για μόνιμη και σταθερή δουλειά δεν αποτελεί μόνο δικό τους ζήτημα. Μας αφορά όλους, αποτελεί όπλο στον αγώνα μας για την υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων και των συνθηκών δουλειάς ενάντια σε αυτούς που τσακίζουν τα δικαιώματα και τις ζωές μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών απαιτεί την άμεση  κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων του Δήμου  και δηλώνει ότι στέκεται δίπλα στους εργαζομένους στον δίκαιο αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Διεκδικούμε:

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για το σύνολο των υπηρεσιών ώστε να καλυφθούν όλες οι οργανικές θέσεις.

Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που χωρίζουν τους εργαζόμενους σε μόνιμους και συμβασιούχους.

ΔΕΕΠ Σερρών: Στις Σέρρες οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Εξαδάχτυλος – Φλέσσα

Στη Θεσσαλονίκη η 1η σύσκεψη “Φίλων του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη”

Απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα αντιπλημμυρική προστασία στο Νομό Σερρών!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις