19/06/2024
24.9 C
Serres

Απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα αντιπλημμυρική προστασία στο Νομό Σερρών!

Στόχος της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και του Υπουργείου Υποδομών ήταν και παραμένει η αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση του Νομού μας, πράγμα που επιτυγχάνεται με ένα ακόμα έργο που δρομολόγησε το Υπουργείο Υποδομών κατά την προηγούμενη τετραετία με προϋπολογισμό 2,13 εκατ. ευρώ και σήμερα υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά την προμήθεια αντλητικών συγκροτημάτων στο αρδευτικό – αποστραγγιστικό δίκτυο αρμοδιότητας Π.Ε. Σερρών, του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ Δήμητρας και Ψυχικού – Πεθελινού της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ενώ τα χρήματα προήλθαν από πόρους του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 του Υπουργείου Υποδομών.

Μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των νέων αντλιών στο δίκτυο έως τα τέλη Καλοκαιριού, η αντιπλημμυρική θωράκιση κατά μήκος του Στρυμόνα θα ενισχυθεί σημαντικά και ο Νομός Σερρών θα οχυρωθεί απέναντι στα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, όπως αυτά που είχαμε το 2021.

Μετά την αναβάθμιση του εξοπλισμού των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ στόχος η αντιπλημμυρική οχύρωση στο Νομό Σερρών

Μετά την αναβάθμιση του εξοπλισμού των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ στόχος η αντιπλημμυρική οχύρωση στο Νομό Σερρών

Το αντικείμενο της σύμβασης σύμφωνα με τον Μηχανικό Ιωάννη Χατζόπουλο αφορά την προμήθεια αντλητικών συγκροτημάτων στο αρδευτικό – αποστραγγιστικό δίκτυο αρμοδιότητας ΠΕ Σερρών, του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ Δήμητρας και Ψυχικού – Πεθελινού της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, με χρηματοδότηση από πόρους του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών όπως προτάθηκε από τον πρώην υπουργό και νυν βουλευτή Σερρών κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Barat

Με το έργο αυτό θα εγκατασταθούν 18 νέες βυθιζόμενες αντλίες, τεχνολογίας inverter και συνολικής παροχής 23.000 m3/h, ειδικές για να καλύψουν τις αντιπλημμυρικές ανάγκες του νομού Σερρών.

Οι 10 από αυτές θα είναι των 75 kw παροχής 2.740 m3/h και οι 8 των 45 kw και παροχής 2.350 m3/h.

Φώτης Κοκολιός Χαρίσσης Κοτσάνπαπας

Οι τοποθεσίες είναι το ΤΟΕΒ Ψυχικού – Πεθελινού στην Μεσοκώμη (2), το ΤΟΕΒ Ψυχικού – Πεθελινού στο Πεθελινό (4), το ΤΟΕΒ της επαρχίας Φυλλίδας (2) και του ΤΟΕΒ της πεδιάδας των Σερρών, που θα συνδεθούν με νέους ηλεκτρονικούς πίνακες καθώς και με συστήματα τηλεχειρισμού, ενώ θα τοποθετηθούν σε 9 αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ εκατέρωθεν και κατά μήκος του Στρυμόνα για να αντλούν το πλεονάζον νερό προς τον ποταμό, έτσι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες ενός μεγάλου τμήματος της λεκάνης απορροής του ποταμού και να αποφορτίζουν από το πλεονάζων νερό ένα μεγάλο μέρος της πεδιάδας του Νομού.


Υπολογίζουνε περί τα 110.000 στρέμματα πεδιάδας μόνο από τα συγκεκριμένους ΤΟΕΒ, χωρίς να συμπεριλάβουμε την λεκάνη απορροής τους που είναι πολλαπλάσιου μεγέθους.

Η αντικατάσταση έγινε καθώς οι αντλίες που επιτελούσαν αυτό τον σκοπό είναι παλαιές, 50ετίας είναι επιφανείας και λειτουργούσαν πλημμελώς, ενώ οι περισσότερες απ’ αυτές καταστράφηκαν ολοσχερώς από την θεομηνία που έπληξε το νομό στις 4 και 11 Ιανουαρίου 2021.

Ιωσήφ Παναγιωτίδης Έλενα Τούσκα

Οι αντλίες επιφανείας με την άνοδο της στάθμης του νερού στην υδροληψία της αποστράγγισης βραχυκυκλώνουν, «καίγονται» από το νερό σε αντίθεση με τις νέες υποβρύχιες όπως αυτές που προμηθευτήκαμε, οι οποίες εκ κατασκευής λειτουργούν σε απόλυτα στεγανό περιβάλλον οπότε δεν είναι ευάλωτες στα πλημμυρικά φαινόμενα.

Δηλαδή η λειτουργία τους δεν εξαρτάται από το ύψος της στάθμης του νερού στην αποστράγγιση και είναι σε θέση να λειτουργούν αδιάλειπτα μέχρι να επιτελέσουν το έργο τους.


Μάρκος Μπόλαρης Ανδρέας Λοβέρδος

Τα νέα αντλητικά συστήματα είναι σε θέση να λειτουργούν με μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης και μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα, χαμηλότερο επίπεδο θορύβου, μικρότερες απαιτήσεις συντήρησης και μεγαλύτερη ασφάλεια αδιάλειπτης λειτουργίας για μιας ασφαλέστερη, ταχύτερη και οικονομικότερη απομάκρυνση των υδάτων.

Τα νέα αντλητικά συγκροτήματα σε συνδυασμό με τους εκτεταμένους καθαρισμούς των αντιπλημμυρικών τάφρων και χειμάρρων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι μέσα από τα ίδια κονδύλια, θα οχυρώσουν σε σημαντικό βαθμό τον νομό μας έναντι έντονων καιρικών φαινομένων και θεομηνιών.

Μέσα στα 2.139.000 ευρώ συμπεριλαμβάνονται και το δεύτερο υποέργο της πράξης ένταξης είναι ο καθαρισμός αρδευτικών – στραγγιστικών καναλιών και τάφρων συνολικού μήκους 163,4χλμ. και ρεμάτων συνολικού μήκους 150,4 χλμ, με χρήση υδραυλικού εκσκαφέα.

“Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των νέων αντλιών στο δίκτυο, η αντιπλημμυρική θωράκιση κατά μήκος του Στρυμόνα ενισχύεται σημαντικά και ο Νομός μας οχυρώνεται περισσότερο απέναντι στα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα” συμπλήρωσε ο Κώστας Καραμανλής που βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του ΓΟΕΒ για να επιθεωρήσει τα νέα μηχανήματα.

Βάνα Πλιάκου: Την Δευτέρα Πανβισαλτιακό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το Ειρηνοδικείο Νιγρίτας

Ξεκίνησε η υλοποίηση 4έργων από την Π.Ε Σερρών ύψους 10 εκ. ευρώ!

Ενόψει των Ευρωεκλογών στις Σέρρες τη Κυριακή ο Βελόπουλος

Επέβλεψε και ενημερώθηκε για τα έργα στις Σέρρες ο Κώστας Καραμανλής

Βαρβάρα Μητλιάγκα: Φτάνει ο λαϊκισμός που τόσο κόστισε στην κοινωνία και την πατρίδα μας

Σε επιφυλακή από τον Σπυρόπουλο όλες οι Υπηρεσίες της ΠΕ Σερρών λόγω καιρού

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις