18/06/2024
24.7 C
Serres

Κώστας Καραμανλής: Για πρώτη φορά η αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού Σερρών γίνεται προτεραιότητα!

Εξαιρετική χαρακτήρισε στην ομιλία του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής τη πρωτοβουλία του Δημάρχου Γιώργου Κουτσάκη για τη διοργάνωσης της ημερίδας με θέμα τον κλιματικό νόμο και την λίμνη Κερκίνη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Καραμανλής, “Η κλιματική αλλαγή είναι ένα πρόβλημα υπαρκτό, είναι ένα πρόβλημα φλέγον, το αντιμετωπίζουμε σήμερα, τώρα”.

Για αυτό εξάλλου και το Υπουργείο Υποδομών και η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο που περιλαμβάνει δύο κομμάτια.

Το πρώτο σύμφωνα με τον Κώστα Καραμανλή είναι να ετοιμαστούμε και να θωρακιστούμε για το μέλλον, να έχουμε πρόνοια για αυτά που έρχονται, και αυτό πραγματοποιείται μέσω του νέου κλιματικού νόμου που αφορά τη βελτίωση της προσαρμοστικής ικανότητας και της κλιματικής ανθεκτικότητας της Ελλάδας.

Barat

Για αυτό το λόγο άλλωστε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί συμπληρωματικά ένα πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων που φτάνει τα 1.3 δις ευρώ με αντιπλημμυρικά έργα κατά μήκος των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων ύψους σχεδόν 500 εκ. ευρώ επιπλέον.


Το έργο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς μέσα από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών από τον Ιούλιο του 19 έχει πραγματοποιήσει πάνω από 75χιλ αυτοψίες, ενώ έχουν δοθεί πάνω από 230 εκ. ευρώ ως αποζημίωση σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές.

Τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στο Νομό Σερρών

Όσον αφορά το Νομό Σερρών ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε πώς πραγματοποιήθηκαν  Υποδομές θωράκισης του νομού Σερρών από πλημμυρικά φαινόμενα που είχαν μείνει πολύ πίσω ή ήταν ανύπαρκτες, για αυτό το λόγο και φαινόμενα μέτριας έντασης, ήταν ικανά να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές όπως και έγινε.


“Για πρώτη φορά η αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού Σερρών γίνεται προτεραιότητα” επισημαίνει ο Σερραίος Υπουργός που ανέφερε συγκεκριμένα έργα που γίνονται ή έγιναν τα τελευταία 2,5 χρόνια. 

Έργα όπως την

1) Αποκατάσταση των αναχωμάτων της Τάφρου της Μπέλιτσας
2)Διαπλάτυνση και ενίσχυση της κοίτης του ποταμού Αγγίτη
3) Η διευθέτηση του ποταμού Στρυμόνα στα διοικητικά όρια του Δήμου Ηράκλειας, όπως και Δήμου Εμμ. Παππά και Βισαλτίας.
4)Αποκατάσταση ζημιών στα αγροτικά και οδικά δίκτυα του νομού μας
5) Όπως και η αποκατάσταση στο Δημοτικό σχολείο Τούμπας 
6) Στις εγκαταστάσεις αποστραγγιστικού και αποχετευτικού δικτύου ΤΟΕΒ Δήμητρας και Ψυχικού, Πεθελινού.
7)Στα αντλιοστάσια και στο μηχανολογικό εξοπλισμό ύδρευσης.

Βέβαια καθώς είμαστε και στην Ηράκλεια, ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε και στο συγκεκριμένο Master Plan που έχει προχωρήσει σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη Λίμνη Κερκίνη και τη προστασία των παραλίμνιων κατοικημένων περιοχών και φυσικά τη θωράκιση στη λεκάνη απορροής του ποταμού Στρυμόνα.

Κάτι που θα βοηθήσει και στη προστασία και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.Έργα στο Νομό Σερρών τη τελευταία τριετία


Ο κ. Καραμανλής δεν στάθηκε μόνο στα αγροτικά ζητήματα του νομού αλλά έκανε μια μικρή αναφορά και στα έργα που πραγματοποιούνται στο Νομό όπως είναι:


1) Ο εμβληματικός οδικός άξονας Δράμας – Αμφίπολης
2) Η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Σερρών
3) Η κατασκευή του νέου κτιρίου της Πυροσβεστικής
4) Η μεταφορά και δημιουργία νέου δικαστικού μεγάρου
5) Το δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο στο Δήμο Εμμανουήλ Παππά.
Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ως πιο σημαντικό έργο που πραγματοποιείται το ΤΟΕΒ Σιδηροκάστρου και αυτό γιατί έτσι υπάρχει αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. 

Εμβληματικό έργο για τα ΤΟΕΒ από το Υπουργείο Υποδομών και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω ΣΔΙΤ

Ένα έργο εμβληματικό ετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών μαζί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ολόκληρη την Ελλάδα με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ και περιλαμβάνει δυο τομείς.

Το πρώτο αφορά την ενίσχυση της προσπάθειας για επαρκή άρδευση σημαντικών εκτάσεων που αγγίζουν τα 200.000 στρέμματα και δεύτερον θα μας βοηθήσουν στην βέλτιστη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων μας.

Δυο έργα που θα ξεπερνάνε σε κόστος κατασκευής και συντήρησης τα 500 εκ. ευρώ και έχουν προταθεί για να μπούνε στο ταμείο ανάκαμψης.

Όλα αυτά τα έργα είναι έργα νέας γενιάς, έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων στη καρδιά της πράσινης ατζέντας της Ευρώπης.

Με το Νομό μας θα φαίνεται να κερδίζει σε πρώτη φάση και σε ποσότητα και σε ποιότητα και φυσικά με κερδισμένους όλους τους …αγρότες!

Θα μου πεις δεν είχαμε και Σερραία υπουργό;
Είχαμε, αλλά μάλλον πέρασε χωρίς να …ακουστεί!
Και κυρίως να.. εισακουστεί!

Ε.Β

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις