18/06/2024
30.2 C
Serres

Απόστολος Τζιτζικώστας: Ο πολιτισμός κορυφαία προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2024 παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Άννα Μυκωνίου.

Παρουσία καλλιτεχνών και συντελεστών των φετινών παραστάσεων, ο κ. Τζιτζικώστας στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι “το Φεστιβάλ Επταπυργίου, που δημιουργήσαμε με πάρα πολλή όρεξη και μεράκι το 2019 και το οποίο αμέσως αγκάλιασαν οι συμπολίτες μας,

το Φεστιβάλ που μας έφερε πιο κοντά σε ένα από τα σπουδαιότερα και πιο όμορφα ιστορικά μνημεία, το Επταπύργιο, πλέον έχει καθιερωθεί ως ο νέος σύγχρονος πολιτιστικός θεσμός του τόπου μας.

Και γι’ ακόμα μία χρονιά, γι’ ακόμα ένα καλοκαίρι, από τις 5 Ιουνίου μέχρι τις 23 Ιουλίου, το Φεστιβάλ Επταπυργίου έρχεται με αυθεντικές εμπειρίες τέχνης και πολιτισμού, για να προσφέρει σε όλους τους συμπολίτες μας και στους επισκέπτες, ένα μοναδικό πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, όπως πάντα υψηλής ποιότητας και αισθητικής.

Με επτά παραγωγές εκ των οποίων οι πέντε είναι παραγωγές του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις οποίες συμμετέχουν 270 καλλιτέχνες, από τους οποίους οι περισσότεροι ζουν και δημιουργούν στον τόπο μας.

GOTSIKA

Με 15 παραστάσεις. Με τέσσερις παραστάσεις Όπερας, σε συμπαραγωγή με το Κρατικό Θέατρο και την Κρατική Ορχήστρα Βορείου Ελλάδος και 100 συντελεστές πάνω στη σκηνή, αλλά και προσιτό εισιτήριο 15 ευρώ για όλους τους θεατές. Επειδή πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός πρέπει πάντα να είναι ανοιχτός και προσιτός για όλους τους συμπολίτες μας.

Με συναυλίες σπουδαίων ερμηνευτών, όπως ο Μάριος Φραγκούλης, η Δήμητρα Γαλάνη, η Γιώτα Νέγκα, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Δημήτρης Μπάσης, η Παυλίνα Βουλγαράκη, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και η Έλλη Πασπαλά. Με βραδιές ποίησης, αλλά και με μια συναυλία νέων καλλιτεχνών και σχημάτων, που έρχεται μετά το εξαιρετικό SKG LIVE MUSIC FEST”.

Φέτος το Φεστιβάλ Επταπυργίου επιστρέφει στον αύλειο χώρο του μνημείου, ενώ ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός χτίζεται γύρω από τη γυναίκα, τη γυναίκα των διαφορετικών τόπων και χρόνων, σε μια προσπάθεια να φωτιστούν διαφορετικές πλευρές της στο διάβα των αιώνων.


Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι ο πολιτισμός είναι κορυφαία προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: “Είμαστε δίπλα στους ανθρώπους του πολιτισμού, ακούμε τις ιδέες τους, υλοποιούμε τις προτάσεις τους και όλοι μαζί δημιουργούμε ένα ζωντανό, δυναμικό και καινοτόμο πολιτιστικό περιβάλλον, που υποστηρίζει όλες τις μορφές τέχνης, χωρίς αποκλεισμούς.

Είμαστε σταθεροί στη δέσμευσή μας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να είναι ο σύγχρονος θεσμός που ενώνει, κινητοποιεί και ενισχύει τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας, με περισσότερες από χίλιες εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, με ελεύθερη είσοδο στο 80% των εκδηλώσεων και περισσότερους από 1.000 καλλιτέχνες εκ των οποίων σχεδόν το 90% ζει και εργάζεται στην Κεντρική Μακεδονία.

Είμαστε σταθεροί στη δέσμευσή μας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να είναι ο θεσμικός και ουσιαστικός υποστηρικτής όλων των μεγάλων πολιτιστικών θεσμών και διοργανώσεων του τόπου μας, όπως η Διεθνής Έκθεση και το Φεστιβάλ Βιβλίου, όπως τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπως επίσης, η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Είμαστε σταθεροί στη δέσμευσή μας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να προστατεύει, να αναδεικνύει και να προβάλει σε όλο τον κόσμο, τη σπουδαία πολιτιστική μας κληρονομιά, υλοποιώντας 130 έργα στους αρχαιολογικούς χώρους, στα μνημεία και τα μουσεία μας, μεταξύ των οποίων, το Νέο Μουσείο Βεργίνας, τα έργα στον Τύμβο Καστά και στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, το Ανάκτορο της Αρχαία Πέλλας, το Σπήλαιο των Πετραλώνων, που πρόσφατα ανοίξαμε ξανά στους συμπολίτες και τους επισκέπτες μας”.


Ο Περιφερειάρχης κάλεσε τους πολίτες να δώσουν και στο φετινό Φεστιβάλ Επταπυργίου το παρών μαζικά, υποστηρίζοντας έναν θεσμό, ο οποίος έχει αποδείξει πλέον την αξία του: “Το Φεστιβάλ Επταπυργίου είναι ο νέος σύγχρονος θεσμός, που δημιούργησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το Κέντρο Πολιτισμού εντάσσοντας στην καθημερινότητά μας, ένα σπουδαίο και ιστορικό μνημείο του τόπου μας, συνδέοντας την ιστορία με το σύγχρονο πολιτισμό και την τέχνη.

Στο Επταπύργιο, σε αυτόν τον ξεχωριστό ιστορικό χώρο, με τις ανθρώπινες ιστορίες και τους μύθους που κουβαλά, και το φετινό καλοκαίρι, θα υποδεχθούμε αγαπημένους καλλιτέχνες, καταξιωμένους αλλά και ανερχόμενους δημιουργούς και θα μοιραστούμε μοναδικές στιγμές.

Θέλω να συγχαρώ όλους τους συντελεστές του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2024 και να προσκαλέσω όλους τους συμπολίτες μας να ανηφορίσουν το καλοκαίρι στην Άνω Πόλη, για να ζήσουμε μαζί αξέχαστε στιγμές ποιοτικής ψυχαγωγίας.

Και επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου προς όλους τους συμπολίτες μας, προς όλες τις δημιουργικές δυνάμεις και τους καλλιτέχνες του τόπου μας, ότι θα συνεχίσουμε κάθε χρόνο να βάζουμε τον πήχη ψηλότερα, θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε και να σχεδιάζουμε πιο τολμηρά, σε πείσμα των δυσκολιών της εποχής.

Γιατί για εμάς ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ένας δρόμος συνύπαρξης, εξωστρέφειας και συνεργασίας που κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη και πιο φωτεινή”.

Από την πλευρά της η κ. Μυκωνίου τόνισε μεταξύ άλλων: “Το Φεστιβάλ Επταπυργίου διανύει τον έκτο του χρόνο και έχει χτίσει πια μια σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό της Βόρειας Ελλάδας, ξεπερνώντας ακόμα και τα σύνορά της.

Φέτος, αποφασίσαμε την επιμήκυνση της διάρκειάς του, τοποθετώντας την έναρξή του πολύ νωρίτερα, καθώς διαπιστώσαμε τη μεγάλη προσέλευση των θεατών.

Αποτελεί πλέον πολιτιστικό σημείο αναφοράς και για τους τουρίστες που βρίσκονται εκείνο το διάστημα στην πόλη μας. Το γεγονός ότι οι παραγωγές φέρουν τη σφραγίδα του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δίνει τη δυνατότητα στους θεατές να παρακολουθήσουν πλούσιες παραγωγές, όπως όπερα, βραδιές ποίησης και μουσικής, με πολύ χαμηλό εισιτήριο. Και αυτό για εμάς είναι το πιο σημαντικό, καθώς ένας από τους κεντρικούς στόχους της διοργάνωσης είναι να εκπαιδευτεί το κοινό σε θεάματα που δεν συναντά συχνά στην περιοχή μας”.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ έχει ο Αθανάσιος Κολαλάς.

Στη συνέντευξη τύπου παρέστησαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού Χρήστος Μήττας, η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Ελισάβετ Τσιγαρίδα και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Θανάσης Μιχαηλίδης.

Συνοπτικό Πρόγραμμα Φεστιβάλ Επταπυργίου 2024

-ΤΕΤΑΡΤΗ 5 Ιουνίου 2024: «Ευανθία Ρεμπούτσικα» με την ΣΟΔΘ

-ΠΕΜΠΤΗ 6 Ιουνίου 2024: «Ευανθία Ρεμπούτσικα» με την ΣΟΔΘ

-ΤΕΤΑΡΤΗ 19 Ιουνίου 2024: «Μάριος Φραγκούλης – Γιώτα Νέγκα»

-ΠΕΜΠΤΗ 20 Ιουνίου 2024: «Μάριος Φραγκούλης – Γιώτα Νέγκα»

-ΚΥΡΙΑΚΗ 30 Ιουνίου 2024: «Δήμητρα Γαλάνη μαζί της η Παυλίνα Βουλγαράκη»

-ΔΕΥΤΕΡΑ 1 Ιουλίου 2024: «Δήμητρα Γαλάνη μαζί της η Παυλίνα Βουλγαράκη»

-ΤΡΙΤΗ 2 Ιουλίου 2024: «#SKG!live Από την Παράδοση στο Σύγχρονο»

-ΤΕΤΑΡΤΗ 10 Ιουλίου 2024: «I PAGLIACCI» με την ΚΟΘ

-ΠΕΜΠΤΗ 11 Ιουλίου 2024: «I PAGLIACCI» με την ΚΟΘ

-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 Ιουλίου 2024: «I PAGLIACCI» με την ΚΟΘ

-ΚΥΡΙΑΚΗ 14 Ιουλίου 2024: «I PAGLIACCI» με την ΚΟΘ

-ΤΕΤΑΡΤΗ 17 Ιουλίου 2024: «ΦΕΔΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ»

-ΠΕΜΠΤΗ 18 Ιουλίου 2024: «ΦΕΔΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ»

-ΔΕΥΤΕΡΑ 22 Ιουλίου 2024: «Μαργαρίτα Ζορμπαλά – Μαρία Παπαγεωργίου – γυναίκες δημιουργοί»

-ΤΡΙΤΗ 23 Ιουλίου 2024: «Μαργαρίτα Ζορμπαλά – Μαρία Παπαγεωργίου – γυναίκες δημιουργοί»

Ολοκληρώθηκε η 1η αποστολή της ProCredit Bank στις Σέρρες

Κώστας Μπούμπας: Να δικαιωθούν οι πολίτες για την αμαρτωλή ιστορία της ΑΕΠΙ

Απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα αντιπλημμυρική προστασία στο Νομό Σερρών!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις