15/04/2024
15.8 C
Serres

Δημιουργούνται Τμήματα Αγροτών στα Επιμελητήρια-Υποχρεωτική η συμμετοχή

Με ετήσιο τέλος κοντά στα 30 ευρώ, γίνεται υποχρεωτική η συμμετοχή αγροτών στα επιμελητήρια, ενώ μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία των πρώτων αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια.

Με 20 από τα 53 Επιμελητήρια που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια να έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την υποδοχή των κατ΄επάγγελμα αγροτών, καθώς βασική συνιστώσα της κυβερνητικής πολιτικής είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα 

Στα Αγροτικά Τμήματα σε κάθε Επιμελητήριο θα ανατρέχουν για τις αναγκαίες βεβαιώσεις που αντλούσαν ως σήμερα οι αγρότες, ενώ μέσω της συμμετοχής τους στα Επιμελητήρια οι αγρότες θα αποκτήσουν γνώσεις και ενημέρωση για τη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Με ετήσιο τέλος κοντά 30 ευρώ στα επιμελητήρια

Υποχρεωτική η συμμετοχή αγροτών 


Από την ώρα που βασική συνιστώσα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα, στο πλαίσιο αυτό πρέπει να λειτουργήσουν τα Αγροτικά Τμήματα σε κάθε Επιμελητήριο. 

Επίσης με τη λειτουργία Τμημάτων Αγροτών στα Επιμελητήρια, θα ξεκαθαρίσει ποιοι είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες και ποιοι όχι, ενώ μέσω της συμμετοχής τους στα Επιμελητήρια οι αγρότες, εκτιμάται ότι θα αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και ενημέρωση για τη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Υποχρεωτική συμμετοχή στα Αγροτικά Τμήματα των Επιμελητηρίων θα έχουν όσοι αγρότες ασκούν εμπορική και μεταποιητική δραστηριότητα, ενώ η εγγραφή στα Μητρώα Αγροτών που θα διαμορφωθούν, θα είναι αναγκαία για όλους τους κατ΄επάγγελμα αγρότες.


Την ίδια ώρα, τα Επιμελητήρια θα προχωρήσουν και στη σύσταση Μητρώου Αγροτών, στο οποίο θα εντάσσονται όλοι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες της χώρας, ενώ σε πρώτη φάση, όπως προκύπτει από τον σχεδιασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης,

το ΜΑΑΕ που τηρεί το υπουργείο θα λειτουργεί παράλληλα με το Μητρώο που θα αναπτύξουν τα επιμελητήρια, συνεπώς η χορήγηση βεβαιώσεων θα πραγματοποιείται με τον τρόπο που γίνεται και σήμερα, ήτοι θα εκδίδεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του ΜΑΑΕ.

Σταδιακά ωστόσο, αναμένεται το ΜΑΕ να παραχωρήσει τη θέση του στο αντίστοιχο μητρώο των Επιμελητηρίων, κάτι που συνεπάγεται μια υποχρεωτική εγγραφή σε αυτά για όλους τους επαγγελματίες αγρότες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα δικαιολογητικά και οι προϋποθέσεις εγγραφής θα οριστούν σε δεύτερο χρόνο από τα επιμελητήρια, μαζί φυσικά και με τη συνδρομή που θα πρέπει να πληρώνουν οι αγρότες, η οποία, αναμένεται να είναι αντίστοιχη εκείνης που καταβάλουν σήμερα οι ατομικές επιχειρήσεις, ήτοι 20 έως 30 ευρώ ετησίως.

Τυχόν μελλοντικές παροχές, μαζί με τη μονιμοποίηση του μέτρου επιστροφής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο, θα αποτελέσουν και μια μαζική κιβωτό μεταφοράς των αγροτών προς τα επιμελητήρια.


Αυτήν τη στιγμή στο ΜΑΕ  εγγράφονται υποχρεωτικά όλα τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα που ασκούν στην Επικράτεια αγροτική δραστηριότητα ή κατέχουν αγροτική εκμετάλλευση. 

Η παράλειψη υποβολής ή η ανακριβής συμπλήρωση της αίτησης από τους υπόχρεους επιφέρει έκπτωση από τα ευεργετήματα που παρέχονται στους αγρότες ή τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ το ίδιο θα ισχύσει στο κοντινό μέλλον και με τα αγροτικά επιμελητήρια.

Προς το παρόν, συγκεκριμένα σχέδια για πιθανές πολιτικές που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μέσω των Επιμελητηρίων δεν υπάρχουν, κάτι το οποίο παραδέχτηκε και ο υπουργός σε πρόσφατες δηλώσεις του στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), με την επιχειρηματολογία γύρω από την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης αυτής, να μην έχει πείσει αρκετούς.

Όσο για την χρηματοδότηση για την υποστήριξη του Αγροτικού Μητρώου που θα αναπτυχθεί , θα γίνει σε πρώτη φάση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συνάντηση Βαρβάρας Μητλιάγκα με Μαργαρίτη Σχοινά

Σταμάτης Αγγελόπουλος-Πρύτανης ΔΙ.ΠΑ.Ε.: Σημαντική η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος

Κώστας Μπούμπας: Οι νησιώτες αισθάνονται αποξενωμένοι

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις