17/07/2024
38.1 C
Serres

Κώστας Μπούμπας: Οι νησιώτες αισθάνονται αποξενωμένοι

Αναλυτικά η ομιλία του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Σερρών κ. Μπούμπα με θέμα « Προγραμματισμός νησιωτικών περιοχών»

 Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε, κατ’ αρχάς είναι πάρα πολύ καλό και θετικό, το ότι έχουμε δύο Επιτροπές, την Επιτροπή Νησιωτικών και την Επιτροπή Ορεινών Όγκων.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί είναι δύο Επιτροπές που θα ασχοληθούν με ευαίσθητες περιοχές όπου εκεί πρέπει να κρατήσουμε τον πληθυσμό λόγω και του δημογραφικού και της αστυφιλίας.

Σε ό τι αφορά τα μικρά νησιά, εγώ κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να ανατρέξουμε σε ένα πρόγραμμα της Ευρώπης τοRison Europe που μιλάει για ταμιευτήρες βρόχινου νερού. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα τρέξει μέχρι το 2027 .

Νομίζω αξίζει να το δούμε, να υπερκεράσουμε κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο αν χρειαστεί προκειμένου να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με τους ταμιευτήρες βρόχινου νερού για τα νησιά .


Είναι πάρα πολύ σημαντικό, νησιώτης είστε,  γιατι θα επιλυσειπαραπολλλα σημαντικά προβλήματα Νομιζω πρεπει  νατο δούμε σε ποιο σημείο είμαστε, πώς πρέπει να εκπονηθούν κάποιες μελέτες προφανώς, για να είναι ώριμες, για να χρηματοδοτηθεί αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα από την commission από την Ευρωπαϊκή ένωση για να το υλοποιήσουμε.

Εκείνο το οποίο πρέπει να έχουμε βέβαια στο νου μας, είναι  ότι υπάρχουν νησιά λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και λόγω της μείωσης του πληθυσμού και θα πρέπει να δημιουργηθούν και κάποιοι μικροί  ευέλικτοι συνεταιρισμοί, να τους βοηθήσουμε με κάποια εχέγγυα που πρέπει να δοθούν και κυρίως, να βοηθηθεί αυτό που λέγαμε και στο παρελθόν η γυναικεία επιχειρηματικότητα στα νησιά.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι, είτε είναι παραδοσιακά προϊόντα, είτε προϊόντα χειροτεχνίας, γιατί όλα τα νησιά δεν έχουν τον απαιτούμενο τουρισμό, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν προϊόντα με ονομασία προέλευσης που πασχίζουν εδώ και χρόνια κάποιοι μικροί κυρίως, γυναικείοι συνεταιρισμοί και όχι μόνο.


Και νομίζω ότι πρέπει να ακούσουμε γυναίκες που σχετίζονται με το αντικείμενο και όχι μόνο, είτε σε κάποια παραδοσιακά όπως είπα προϊόντα μικρών νησιών για να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε.

Να τους βοηθήσουμε αν θέλετε και μέσω της δημόσιας τηλεόρασης να προβληθούν από εκπομπές, από κάποια διαφημιστικά μηνύματα, που μπορούν να γίνουν για να μπορέσουν οι άνθρωποι να μείνουν στον τόπο τους.

 Είναι δηλαδή, καλό να ακούσουμε είτε κάποιους κοινοτάρχες, δημάρχους περιοχών να βάλουν  κάτω  επί τάπητος στην ατζέντα τα προβλήματα και από αυτήν εδώ την Επιτροπή όπως και εσείς πήρατε πολλές φορές πρωτοβουλίες και εμείς ως μέλη της Επιτροπής, να έχουμε συνέργεια μέσα μας, να έχουμε ένα ομαδικό πνεύμα πέραν της ιδεολογικής πλεύσης του καθενός,

για να μπορέσουμε να βγάλουμε μια κοινή συνισταμένη. Να βοηθηθούν κάποιοι άνθρωποι και με τα απαιτούμενα εχέγγυα, να στελεχώσουν καλύτερα κάποιες θέσεις κυρίως σε δύσβατες περιοχές μικρών νησιών, είτε είναι φορολογικά κίνητρα ή  είναι αυτό που λέγαμε και παλαιότερα κίνητρα σε ό τι αφορά τη διαμονή τους.


Γιατί αυτό που πρέπει να πούμε τούτη την ώρα οι νησιώτες κυρίως από μικρά νησιά, όπως έχουν και τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες και το Ιόνιο και  η Ελλάδα δηλαδή, αισθάνονται απομονωμένοι αισθάνονται αποξενωμένοι, ζουν τη δική τους μοναξιά, θέλουν περισσότερο να βοηθηθούν από το κράτος.

Από ένα κράτος, που θα είναι κοντά τους όσο μπορούν για να αισθανθούν και αυτοί ότι χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας. Και σίγουρα μέσα από την αυτοδιοίκηση το είπαν στο λίγο χρόνο που είμαι στην Επιτροπή και οι προλαλήσαντες,

σίγουρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας συγκολλητικός κρίκος, για να μας μεταφέρει τα προβλήματα, να την ακούσουμε με προσοχή και πάνω εκεί  να δημιουργήσουμε ένα αποτύπωμα όπου και εμείς από το κέντρο λήψης αποφάσεων από το ελληνικό κοινοβούλιο,

να μπορέσουμε μέσω αυτής της Επιτροπής να προωθήσουμε κάποια ζητήματα προκειμένου στο μέλλον αυτά τα ζητήματα να πάρουν την οδό της επίλυσης πολλών συσσωρευμένων προβλημάτων στα απομονωμένα κυρίως μικρά νησιά της πατρίδας μας. Είναι σημαντικό, θέματα που συζητάμε κυρίως για μικρά νησιά, διότι αποτελούν αν θέλετε μια ταυτότητα γι αυτό που λέγεται Ελλάδα. 

Ευχαριστήρια επιστολή του 4ου ΕΠΑΛ σε Σπυρόπουλο και Θέρμη

Έκφραση ευγνωμοσύνης των φορέων για τη δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου

Το ΤΕΕ Roadshow ταξιδεύει στην πόλη των Σερρών

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις