17/06/2024
32.5 C
Serres

Πράσινο φως για την αναθεώρηση της ΚΑΠ από το Ευρωκοινοβούλιο

Οι ευρωβουλευτές έδωσαν τελικά το «πράσινο φως» για την απλοποίηση των κανόνων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία στους αγρότες, καθώς οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τον κανονισμό με τις τεχνικές τροποποιήσεις που πρότεινε το Συμβούλιο και ενέκρινε η Επιτροπή Γεωργίας του Κοινοβουλίου στις 15 Απριλίου 2024.

Έτσι οι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν τις αναθεωρημένες περιβαλλοντικές «προϋποθέσεις» για τις αιτήσεις τους για χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ το 2024.

Να σημειώσουμε πως η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για αλλαγές και μένει να δούμε αν θα περάσει και η δυνατότητα μεταφοράς πόρων, η βελτίωση των οικολογικών σχημάτων και η προστασία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό

Από το Ευρωκοινοβούλιο

Πέρασε η αναθεώρηση της ΚΑΠ 

Barat

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την αναθεώρηση του κανονισμού για τον στρατηγικό σχεδιασμό και του οριζόντιου κανονισμού με 425 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 33 αποχές.

Σημειώνεται ότι οι Ευρωβουλευτές ενέκριναν τον κανονισμό με τις τεχνικές τροποποιήσεις που πρότεινε το Συμβούλιο και ενέκρινε η Επιτροπή Γεωργίας του Κοινοβουλίου στις 15 Απριλίου 2024.

Ο κανονισμός πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο. Η Βελγική Προεδρία του Συμβουλίου ενημέρωσε το Ευρωκοινοβούλιο ότι, εάν οι ευρωβουλευτές εγκρίνουν την πρόταση με τη μορφή που συμφωνήθηκε από την Ειδική Επιτροπή Γεωργίας του Συμβουλίου, το Συμβούλιο θα εγκρίνει επίσης το κείμενο.


Μετά την έγκρισή του από το Συμβούλιο, η νομοθεσία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί αμέσως σε ισχύ.

Έτσι, οι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν τις αναθεωρημένες περιβαλλοντικές «προϋποθέσεις» για τις αιτήσεις τους για χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ το 2024.

«Οι αγρότες από όλη την Ευρώπη μίλησαν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακούστηκε» τόνισε ο επίτροπος γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι μετά την έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο, και κάλεσε τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τις ευελιξίες της ΚΑΠ.

Αναθεώρηση


Η αναθεώρηση τροποποιεί τους κανόνες για τρεις «περιβαλλοντικούς όρους» που πρέπει να τηρούν οι γεωργοί προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση. Παρέχει επίσης μεγαλύτερη ευελιξία στις χώρες της ΕΕ να χορηγούν εξαιρέσεις από τα σχετικά πρότυπα εάν υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή τους και σε περίπτωση προβλημάτων που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι μικρές εκμεταλλεύσεις κάτω των 10 στρεμμάτων θα εξαιρούνται από τους ελέγχους και τις κυρώσεις για μη συμμόρφωση με τους κανόνες.

Υπενθυμίζεται ότι για να επιταχυνθεί η έγκριση των μέτρων, το Κοινοβούλιο συμφώνησε να εξετάσει τον φάκελο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να μην εναντιωθεί στην πρόταση της Επιτροπής για τη συμπλήρωση της δέσμης μέτρων απλούστευσης της ΚΑΠ και σύμφωνα με το κείμενο, τα κράτη μέλη θα έχουν μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών κατά την εφαρμογή της απαίτησης για διατήρηση της αναλογίας μόνιμων βοσκοτόπων προς γεωργικές εκτάσεις άνω του 5% σε σύγκριση με το 2018.

Λευτέρης Αυγενάκης: 

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου συνιστά τριπλή νίκη, για αγρότες, Ελλάδα και ΕΕ

Νίκη για τους αγρότες της Ευρώπης, καθώς το αίτημά τους για μείωση των διοικητικών βαρών γίνεται σε σημαντικό βαθμό αποδεκτό. 

Νίκη για την Ελλάδα που πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στην προσπάθεια για αλλαγές, όντας η μόνη χώρα που έχει καταθέσει 19 συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες έχει υιοθετήσει με ψήφισμά του το ΕΛΚ, αλλά στηρίζουν και οι χώρες του Μεσογειακού Νότου, δηλαδή η ομάδα των EUMED-9. 

Νίκη και για την ίδια την Ευρώπη, καθώς αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό, αλλά για ζωντανό οργανισμό που ακούει τους πολίτες και τις αγωνίες τους και διορθώνει τυχόν λάθη. 

Με την απόφασή τους οι ευρωβουλευτές ουσιαστικά έδωσαν το «πράσινο φως» για την αναθεώρηση της Αγροτικής Πολιτικής με στόχο τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους αγρότες, αίτημα πανευρωπαϊκό κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις. 

Ωστόσο υπάρχουν κι άλλα ζητήματα προς συζήτηση. 

Υπάρχουν ζητήματα που επιβάλλεται να αντιμετωπίσουμε λόγω της κλιματικής κρίσης που πλέον βιώνουμε και η οποία δεν ήταν ορατή, στο σημερινό βαθμό, όταν συζητείτο η νέα ΚΑΠ. 

Τα ζητήματα αυτά, όπως η δέσμευση του 2% της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση θεομηνιών όπως ο «Daniel» ή η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος, που θα δώσει περιθώριο για μεγαλύτερη απορροφητικότητα και δικαιότερη – ανάλογα με τις ανάγκες κάθε κράτους μέλους- κατανομή των πόρων, αλλά και η βελτίωση των οικολογικών σχημάτων καθώς και η προστασία των Ευρωπαίων αγροτών από αθέμιτο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες, θα συζητήσουμε στην 5η συνεδρίαση της EUMED-9, που θα πραγματοποιηθεί – και πάλι με ελληνική πρωτοβουλία- τη Μεγάλη Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο, αλλά και στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ. 

Γνωρίζουμε τα προβλήματα των αγροτών μας και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για να τους στηρίξουμε, αξιοποιώντας υπάρχουσες συμμαχίες όπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ή ενεργοποιώντας νέες, όπως η ομάδα των Μεσογειακών χωρών. 

Οι λύσεις στα προβλήματα προκύπτουν μόνο μέσα από τη συνένωση δυνάμεων και το συνεχή διάλογο με εκείνους που τα αντιμετωπίζουν. Κι εμείς ως κυβέρνηση αυτό πράττουμε, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρισκόμαστε σε συνεχή, ειλικρινή διάλογο και με τους αγρότες αλλά και με τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα. 

Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια. Συνεχίζουμε μαζί!». 

Έλενα Τούσκα: Η Δήμαρχος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η καθαριότητα να περάσει στα χέρια εργολάβων

Παύλος Χρηστίδης για Βελόπουλο- Πορτιέρης των ναών εκείνος που πουλούσε πλαστές επιστολές του Ιησού;

Τάσος Χατζηβασιλείου για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή: «Ντροπή σε όσους κάνουν τη Βουλή χαμαιτυπείο»

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις