17/06/2024
21.5 C
Serres

θεόδωρος Σκυλακάκης: Τα 5 μέτρα μείωσης κόστους στο αγροτικό ρεύμα

Βαθιές ενεργειακές τομές με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους στον πρωτογενή τομέα, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου.

Οι ανακοινώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα «Καινοτόμες μεταρρυθμίσεις για έναν ανθεκτικό αύριο. Μετατρέποντας τις προκλήσεις σε χρυσό για την ελληνική γη»,  που έγινε στο περιθώριο της Agrotica 2024, όπου ανακοινώθηκαν μέτρα για χαμηλότερο ενεργειακό κόστος στον πρωτογενή τομέα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σχολιάζοντας τα μέτρα τόνισε:

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε και στηρίζει εμπράκτως τους γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους της χώρας μας με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις. Ανακοινώθηκαν δράσεις οι οποίες απαντούν και στο μεγάλο ερώτημα και στη μεγάλη αγωνία του ενεργειακού κόστους του κόστους παραγωγής. Παρουσιάσαμε ένα πακέτο μέτρων που απαντά στα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ζητήματα που θέτουν οι καλλιεργητές της χώρας μας. Είμαστε εδώ, ανοιχτοί στον διάλογο. Τους καλούμε να αξιολογήσουν όλα όσα ακούστηκαν δια στόματος Πρωθυπουργού, λίγο νωρίτερα στη Βουλή. Και βεβαίως, όπου χρειάζεται βελτίωση, όπου χρειάζεται συζήτηση, όπως το έχουμε αποδείξει, είμαστε στη διάθεσή τους. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι το «σπίτι» των αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και μελισσοκόμων της χώρας μας».

Πακέτο Μέτρων

Lavera

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου αναφέρθηκαν στα  πέντε μέτρα για τη μείωση του κόστους του αγροτικού ρεύματος. Ειδικότερα, στα πέντε μέτρα συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

  1. Πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, έπειτα από απόφαση της ΔΕΗ. Η έκπτωση θα ισχύσει από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών, αγροτικών καταναλώσεων).
  1. Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ και άλλους παρόχους, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και οι σχετικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στο νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας, με το Κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα χρέη (76 εκατ. ευρώ) θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο, το οποίο θα επιδοτηθεί από το Κράτος.
  1. Για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις, ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία, μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους, της τάξεως τουλάχιστον του 30%, σε σχέση με τις σημερινές τιμές, για μία δεκαετία. Για το σκοπό αυτό, θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία, που θα διατίθενται, αποκλειστικά, στις κατηγορίες αυτές αγροτών, με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια -ανάλογα εκείνων που γίνονται με τη βιομηχανία- θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.
  1. Σημαντική τομή είναι και το πρόγραμμα «Απόλλων», το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλεχθούν ώριμα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τα οποία θα ξεκινήσουν να ηλεκτρίζονται εντός διετίας. Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά, θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, των ΔΕΥΑ, αλλά και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το πρόγραμμα «Απόλλων, δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.
  1. Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει, άμεσα, νέο πρόγραμμα (αποκλειστικά για αγρότες), με τίτλο: «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα (από 3MW σε 6MW) ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος, διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για φωτοβολταϊκά των αγροτών (από 10kW σε 50kW), με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο.

Σερρών Θεολόγος: Χρόνια πολλά κι ευλογημένα στις πονεμένες μάνες όλου του κόσμου

Οι Σερραίες Μανούλες στη Δήμαρχο Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα


Εξέγερση στις φυλακές Νιγρίτας 60 φυλακισμένοι έβαλαν φωτιά στα στρώματά τους

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις