28/05/2024
16.5 C
Serres

Στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας-Ένας περίπατος στο ποιητικό έργο του Ευάγγελου Ασπιώτη

Το Μάθημα  27ο για τα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 και ώρα 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Νικ. Νικολάου 20

Θέμα: «Ένας περίπατος στο ποιητικό έργο του Ευάγγελου Ασπιώτη»

Εισηγήτρια: Μαρία Καραθανάση, Φιλόλογος, Ποιήτρια

Ο Ευάγγελος Ασπιώτης με καταγωγή από την Χίο, γεννημένος το 1921 από πρόσφυγες γονείς στο νησί της Σύρου και ερωτικός μετανάστης στις Σέρρες, όπου έζησε ως το τέλος της ζωής του, το 1999,  αποτελεί μια πνευματική προσωπικότητα που άφησε το δημιουργικό του στίγμα στον τόπο μας αλλά και στην Ελλάδα.

Ο ποιητικός περίπατος ξεκινά από τις τρεις πατρίδες, κατά το πρότυπο του Παλαμά, πραγματικές και ονειρικές, πρωτίστως όμως πνευματικές πατρίδες. Μεγάλο μέρος του ποιητικού του έργου αφιερώνεται σε αυτές ως νοσταλγία.

Lavera

Μια νοσταλγία ωστόσο, που ξεφεύγει από τα όρια της κυριολεξίας και ανάγεται στη νοσταλγία κάθε ανθρώπου για το δικό του νησί, για τον δικό του τόπο, για τη δική του ζωή. Ο περίπατος σε ομόκεντρους κύκλους, διευρύνεται, περιλαμβάνει την πατρίδα με την ευρύτερη έννοια.

Η Ελλάδα, το Έπος του ΄40, η Κατοχή, η Αντίσταση, ο Εμφύλιος αναδεικνύονται στην ποίηση του Ασπιώτη με δημιουργικό πάθος κι αγάπη για την πολύπαθη χώρα μας, ενώ σαν ένας άλλος Καβάφης, μας μεταφέρει σε ένα περιβάλλον φθοράς για την εποχή του, σε μια πολιτεία ασθμαίνουσα, που τον οδηγεί σε μονοπάτια υπαρξιακά και κατ’ επέκταση ποιητικά.

Εκφράζοντας στην ποίηση του έντονο το αίσθημα του ανικανοποίητου μας αφήνει στο τέλος να διακρίνουμε ή καλύτερα να επιβεβαιώσουμε τον βαθύ ανθρωπισμό ενός πνευματικού ανθρώπου που έζησε πιστός στις θέσεις και τα πιστεύω του. 


Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν μαθήτριες και μαθητές του 5ου ΓΕΛ Σερρών, με ποιητικές αναγνώσεις.

Η Μαρία Καραθανάση, κόρη της Δέσποινας και του γνωστού, Σερραίου βιβλιοπώλη, Γρηγόρη Καραθανάση,  γεννήθηκε στην πόλη των Σερρών. Το βιβλιοπωλείο του πατέρα της ήταν το δεύτερο σπίτι της. Σπούδασε Φιλολογία στο ΑΠΘ και σήμερα διδάσκει στο 5ο ΓΕ.Λ. Σερρών.

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων του ΕΑΠ, είναι Γενική Γραμματέας της ΕΛΜΕ Σερρών, Αντιπρόεδρος στο Κ.Π. ΟΑΣΙΣ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Φιλολογικού Ομίλου Ελλάδος.

Ασχολείται με τον πολιτισμό και τη λογοτεχνία. Έργα της περιέχονται σε πλήθος ποιητικών και πεζογραφικών συλλογών, ενώ τον Σεπτέμβριο θα κυκλοφορήσει η πρώτη προσωπική της ποιητική συλλογή.


Στο ΔΙΠΑΕ Σερρών το 5 ο Διεθνές Συνέδριο CAA-GR 2024

Θανάσης Μαλλιαράς: Το Επιμελητήριο στοχεύει σε αγαστή συνεργασία με τους δήμους

Νέα πρωτοβουλία της Google για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις