20/04/2024
18.1 C
Serres

Κρίσιμος ο ρόλος Περιφερειών και Δήμων στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων

Τον κρίσιμο ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων στην αντιμετώπιση όλων των σύγχρονων προκλήσεων ανέδειξε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας από το βήμα της 10ης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τις Περιφέρειες και τις Πόλεις, που πραγματοποιήθηκε στη βελγική πόλη Μονς, καθώς 3.500 τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες παροτρύνουν την Ε.Ε. να ενδυναμώσουν τις πόλεις και τις Περιφέρειες

«Χωρίς τις Περιφέρειες και τους Δήμους δεν υπάρχει μέλλον για την Ευρωπαϊκή Ένωση», διαμήνυσε ο κ. Τζιτζικώστας και τόνισε πως το όραμά μας για το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να έχει τις ρίζες του στις τοπικές κοινωνίες.

Απ. Τζιτζικώστας: 

«Χωρίς τις Περιφέρειες και τους Δήμους δεν υπάρχει μέλλον»

«Οι πολίτες ζητούν μια ΕΕ που να μπορεί να ενεργεί και όχι απλώς να αντιδρά, να ηγείται και όχι απλώς να ακολουθεί, να προστατεύει, να καινοτομεί, να εμπνέει, να κοιτάει μπροστά χωρίς να αφήνει πίσω κανένα ή καμία περιοχή, τόνισε ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

GOTSIKA

Επίσης, προέταξε πως σήμερα είναι μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ να σφυρηλατηθεί η ψυχή της Ευρώπης και να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να συνδημιουργήσουν τις κοινές μελλοντικές πολιτικές. 

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να ενδυναμωθούν οι πολιτικές της ΕΕ, όπως η Συνοχή, και να υπάρξουν δημόσιες επενδύσεις και νέες πηγές για τον κοινοτικό προϋπολογισμό», προσέθεσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην ανάγκη να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. 


Ειδικότερα, τόνισε πως οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν καλύτερα στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.

Ειδική αναφορά έκανε στην αλληλεγγύη και στη βιώσιμη ευημερία.

xrhmathsthrio

«Θα μας οδηγήσουν στο μέλλον» είπε, σημειώνοντας πως και η αλληλεγγύη και η βιώσιμη ευημερία αρχίζουν από τις πόλεις, τα χωριά και τις περιφέρειες.

Σε αυτό το πλαίσιο, τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω προώθησης των ταμείων συνοχής.


Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Κυπριακό, λέγοντας πως ακόμη σήμερα υπάρχει μια ευρωπαϊκή περιοχή σε ένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος της ΕΕ που είναι ακόμη υπό κατοχή. Αυτό δεν μπορεί να ξεχαστεί, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, διαμήνυσε ο κ. Τζιτζικώστας καταχειροκροτούμενος.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Τζιτζικώστας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο, την αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ντούμπραβκα Σούιτσα, την επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ Ελίζα Φερέιρα και τον πρωθυπουργό της Βαλονίας Ελιο Ντι Ρούπο.

xrhmathsthrio2

3500 τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες παροτρύνουν την ΕΕ

Να ενδυναμώσουν τις περιφέρειες και τις πόλεις

Η 10η Διάσκεψη Κορυφής των Περιφερειών και των Πόλεων, που συνδιοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και την Περιφέρεια της Βαλλονίας, ξεκίνησε στη Μονς με την ισχυρή συμμετοχή περιφερειακών και τοπικών εκπροσώπων. 

Οι επενδύσεις της ΕΕ για τη δίκαιη μετάβαση, την ψηφιοποίηση, την ισότητα των φύλων και την ένταξη ήταν τα βασικά θέματα των πρώτων ημερίδων.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ), Vasco Alves Cordeiro, και ο Υπουργός της Περιφέρειας της Βαλλονίας κ. Elio Di Rupo, μαζί με περισσότερους από 3.500 δημάρχους, συμβούλους, υπουργούς περιφερειακής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των εθνικών κυβερνήσεων και της κοινωνίας των πολιτών, συζήτησαν τον ρόλο των περιφερειακών και τοπικών αρχών και τα οριζόντια ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο με κορυφαίους εκπροσώπους του παγκόσμιου, ενωσιακού και εθνικού επιπέδου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν η Roberta Metsola, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Guterres, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Fatimetou Abdel Malick, Πρόεδρος της περιφέρειας Nouakchott, πρόεδρος του τμήματος Αφρικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Ηνωμένων Πόλεων και Τοπικών Κυβερνήσεων, Sergio Aguiar, Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Πολιτειακών Νομοθετών (Βραζιλία), Brian Patrick Kennedy, Πρόεδρος της Εθνικής Διάσκεψης των Πολιτειακών Νομοθετικών Αρχών (Ηνωμένες Πολιτείες), Rudi Vervoort, Υπουργός-Πρόεδρος της Περιφέρειας Βρυξελλών – Πρωτευούσης, Tetiana Yehorova – Lutsenko, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου του Χάρκοβο (Ουκρανία).

san

10η Διάσκεψη Κορυφής των Περιφερειών και των Πόλεων

Η σύνοδος κορυφής αποτελεί μια κρίσιμη στιγμή για τη διαμόρφωση του οράματος των περιφερειών και των πόλεων για το μέλλον της Ευρώπης, 11 εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές και λίγες ημέρες πριν από ένα κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Οι βασικές προτεραιότητες για μια ισχυρότερη, δικαιότερη και ανθεκτικότερη Ευρώπη που συζητήθηκαν σήμερα θα κατοχυρωθούν σε δήλωση που θα παραδοθεί στον Πρωθυπουργό Alexander De Croo, ο οποίος εκπροσωπεί τη βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η 10η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής των Περιφερειών και των Πόλεων σηματοδοτεί την 30ή επέτειο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, της πολιτικής συνέλευσης των τοπικών και περιφερειακών εκπροσώπων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. 

Περισσότεροι από 3.500 τοπικοί και περιφερειακοί εκπρόσωποι από 59 χώρες και τις 5 ηπείρους συγκεντρώνονται για να αντιμετωπίσουν την υποεθνική απάντηση για να ξεπεράσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις και να καλέσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες να διασφαλίσουν ότι όλες οι πολιτικές της ΕΕ είναι εδραιωμένες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ενισχύοντας έτσι τη δημοκρατική νομιμότητα και αποτελεσματικότητα της ΕΕ.

«Όχι, ο Καραμανλής δεν έχει ποινικές ευθύνες για τα Τέμπη -Προκαλεί αηδία η πολιτική εκμετάλλευση»: Ανάρτηση-ποταμός του Α. Γεωργιάδη

Σε εκστρατεία ενημέρωσης για την επιστολική ψήφο σε ΗΠΑ και Καναδά η Νίκη Κεραμέως

Επισκέφτηκε τον Τάσο Χατζηβασιλείου αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Σ.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις