22/07/2024
31.9 C
Serres

Την 1η δράση από το νέο ΕΣΠΑ παρουσίασε ο Τζιτζικώστας στο Επιμελητήριο Σερρών

Στους φορείς και τις επιχειρήσεις των Σερρών παρουσίασε την πρώτη δράση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, που χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Μετά τις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Κιλκίς, Πέλλας και Χαλκιδικής, η συγκεκριμένη δράση συνολικού προϋπολογισμού 65 εκ. ευρώ, για την ενίσχυση υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας,

με πόρους από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσιάστηκε στις Σέρρες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Σερρών, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλου και του τομεάρχη Επαγγελματικών Φορέων Γιάννη Κουφίδη και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να αξιοποιήσουν την πρώτη αυτή δράση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από το νέο ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας ότι έπονται και άλλες το επόμενο διάστημα.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, “οι πόροι για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και του επιχειρείν είναι πόροι για την ανάπτυξη.

Είναι πόροι που αφορούν σε όλη την κοινωνία, διότι μέσω αυτών των κονδυλίων διασφαλίζουμε υφιστάμενες και δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας και παράλληλα τονώνουμε το εισόδημα των εργαζομένων και δημιουργούμε νέο εισόδημα για χιλιάδες συμπολίτες μας”.

Η πρώτη αυτή δράση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας επικεντρώνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που όπως υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης αποτελούν βασικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και βασικό πυλώνα της οικονομικής δραστηριότητας στην Κεντρική Μακεδονία,


ενώ πρόσβαση στις ενισχύσεις έχουν και όσοι πολίτες θέλουν να δημιουργήσουν νέα επιχείρηση σε μια σειρά από τομείς προτεραιότητας για την περιφερειακή οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Αυτοί οι τομείς είναι η καινοτομία και οι ψηφιακές τεχνολογίες, το περιβάλλον, η αειφόρος ενέργεια και η κυκλική οικονομία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, οι οπτικοακουστικές παραγωγές και η κινηματογραφική βιομηχανία, οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα, η αγροδιατροφή, τα φάρμακα και οι βιοεπιστήμες.

“Στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στις τοπικές μας επιχειρήσεις και εδώ στις Σέρρες να αναπτυχθούν, να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικές, να ενσωματώσουν την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους και πάνω από όλα να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Ουσιαστικά, με αυτή την πρώτη δράση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2021 – 2027 ενισχύουμε τους τρεις πυλώνες μας: τις τοπικές μας επιχειρήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα.


Κεντρική μας επιδίωξη, με δράσεις, όπως η συγκεκριμένη, είναι να καταστήσουμε το 2024 ως ‘Έτος Επιχειρηματικότητας’ για την Κεντρική Μακεδονία”, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δράσης, ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός για κάθε επενδυτικό σχέδιο είναι από 60.000 ευρώ έως και 400.000 ευρώ και το ποσοστό χρηματοδότησης ανέρχεται στο 45% του συνολικού προϋπολογισμού κάθε επενδυτικού σχεδίου.

Η δράση θα υλοποιηθεί από τον ΕΦΕΠΑΕ και την ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ, σε συνεργασία με το One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων και η αξιολόγηση θα γίνει με απολύτως αντικειμενικά και ξεκάθαρα κριτήρια, χωρίς καμία απόκλιση από αυτό τον κανόνα.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και σε μία σειρά από επιχειρηματικές δράσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, που υλοποίησε τα προηγούμενα χρόνια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του προγράμματος “ΔΙΕΞΟΔΟΣ”,

που πρώτη στην Ευρώπη υλοποίησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, χρηματοδοτώντας με 200 εκ. ευρώ, μέσα στην πανδημία, 7.000 επιχειρήσεις και διασφαλίζοντας 25.000 θέσεις εργασίας,

όπως επίσης η χρηματοδότηση άνω των 320 τουριστικών επιχειρήσεων, με πόρους 100 εκ. ευρώ και η χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού 120 τοπικών επιχειρήσεων εμπορίου και παροχής υπηρεσιών.

Παράλληλα, χρηματοδοτήθηκαν περισσότερες από 450 επιχειρήσεις και clusters μέσω των “Κουπονιών Τεχνολογίας” και των “Κουπονιών Καινοτομίας”,


ενώ στον Αναπτυξιακό Νόμο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε περισσότερες από 110 νέες επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 45 εκ. ευρώ και επιδοτήθηκαν ήδη 480 άνεργοι για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στα περίπου 3.000 έργα για δράσεις και επενδύσεις καινοτομίας σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, με χρηματοδότηση 700 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια και ιδιωτική συμμετοχή που άγγιξε τα 300 εκ. ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης επίσης αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε και θα συνεχίσει να υλοποιεί η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την επιχειρηματικότητα.

Μεταρρυθμίσεις, όπως η κατάργηση της λεγόμενης “πολιτικής υπογραφής” στο 85% των διοικητικών πράξεων της Περιφέρειας, η μετατροπή περισσότερων από 300 περιφερειακών υπηρεσιών σε ψηφιακές σήμερα και η ψηφιοποίηση του συνόλου των υπηρεσιών μέσα στο 2024, η κατάργηση των ανταποδοτικών τελών,

που επί 30 χρόνια πλήρωναν 150.000 ιδιώτες και επιχειρήσεις και η δημιουργία της πρώτης υπηρεσίας μιας στάσης στο ελληνικό δημόσιο, της Διεύθυνσης Καινοτομίας και Επενδύσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των παρεμβάσεων, που έγιναν εν μέσω μεγάλων και πρωτόγνωρων προκλήσεων, όπως επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας, ήταν: “Το ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας να αυξηθεί 9% τον τελευταίο χρόνο. Να δημιουργηθούν 70.000 νέες θέσεις εργασίας την τελευταία πενταετία.

Να αυξηθούν οι εξαγωγές μας κατά 18% και να φτάνουν πλέον τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Να αυξηθούν κατά 24% τα έσοδα από τον τουρισμό και ταυτόχρονα η Κεντρική Μακεδονία να είναι στις δέκα πρώτες, ταχύτερα αναπτυσσόμενες Περιφέρειες της Ευρώπης στον τομέα της καινοτομίας, με αύξηση 17,7% των ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία”.

Δήμος Βισαλτίας: 111η επέτειος της απελευθέρωσης της Νιγρίτας!

Δήμος Σερρών: Σε Κεραμεώς, Παπαστεργίου, Μενδώνη και Λιβάνιο η Βαρβάρα Μητλιάγκα

Το χειροκρότημα στους ανθρώπους του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις