18/06/2024
24.7 C
Serres

Από τις Σέρρες οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας

Αποφασίζουν κινητοποιήσεις

Την Παρασκευή στις 5 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Philippos Xenia θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των αγροτών που θα περιλαμβάνει παραγωγούς από τον Έβρο μέχρι και τη Θεσσαλία.

Την πόλη μας επέλεξαν οι αγρότες για να συζητήσουν για τις περικοπές στις επιδοτήσεις και τα μπλοκαρισμένα ΑΦΜ, όταν την ίδια ώρα οι αγρότες των χωριών της Λάρισας παραμένουν στον κόμβο του Πλατυκάμπου, διεκδικώντας λύσεις 

Άλλωστε οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι ο μοναδικός κλάδος που είδε και φέτος το εισόδημα του να μειώνεται αντί να αυξάνεται, με κύριο πρόβλημα τις Ευρωπαικές Επιδοτήσεις. 

Για αυτό άλλωστε και η επιστολή στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αλλά και η ευθεία επίθεση στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης τόσο για τον  ΟΠΕΚΕΠΕ, όσο και για τα αποτελέσματα της πολιτικής του.

Barat

Από τις περικοπές των επιδοτήσεων

Εξοργισμένοι οι αγρότες

Οι περικοπές των επιδοτήσεων και το μπλοκάρισμα αρκετών ΑΦΜ αγροτών της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας έχουν εξοργίσει τους αγρότες και αύριο Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2024, θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση στις Σέρρες, στο ξενοδοχείο Philippos Xenia, προκειμένου να πάρουν σημαντικές αποφάσεις 


Αγρότες από τον Έβρο μέχρι την Θεσσαλία θα συγκεντρωθούν στις Σέρρες για να πάρουν αποφάσεις αλλά και να διαμαρτυρηθούν προς τον ΥΠΑΑΤ, ειδικά μετά τις τελευταίες φυσικές καταστροφές αλλά και τις προσεγγίσεις διαλόγου που προς το παρόν παραμένουν άκαρπες.

Το δίλημμα που θέτουν στην κυβέρνηση, αγρότες και κτηνοτρόφοι, είναι εάν θέλει το κράτος να συνεχίσει να υπάρξει πρωτογενής παραγωγή ή μέσα από την αδράνεια και την αδιαφορία των ιθυνόντων οδεύουν προς τον αφανισμό. 

Θυμίζουμε ότι οι δικοί μας αγρότες είχαν στείλει και επιστολή προς τον Πρωθυπουργό στην οποία ανέφεραν!

«Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ, με αγανάκτηση απευθυνόμαστε σε εσάς για να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας απέναντι στο πρόσωπο του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αυγενάκη. Εδώ και έξι μήνες δεν έχει συναντηθεί με κανένα αγρότη ή αγροτική οργάνωση, παρόλες τις πολλές οχλήσεις που έχει δεχτεί.


Ο κλάδος μας είναι ο μοναδικός κλάδος και μάλιστα είναι και παραγωγικός, που είδε το εισόδημα του να μειώνεται αντί να αυξάνεται όπως συμβαίνει στους υπόλοιπους, με κύριο πρόβλημα τις επιδοτήσεις.

Επίσης θέλουμε να υπάρχει σταθερότητα στο υπουργείο και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί δεν μπορούμε να συνεννοούμαστε κάθε λίγο και λιγάκι με νέα πρόσωπα. Πρέπει να παρέμβετε άμεσα για να μην δείτε τα γαλάζια τρακτέρ στους δρόμους με την νέα χρονιά».

Την ίδια στιγμή και με λιγότερα πράγματα να διακυβεύονται, οι Γερμανοί αγρότες φαίνεται πως «είναι στην τσίτα» και προετοιμάζουν κινητοποιήσεις 

Η λέξη «παράλυση» περιγράφει με μεγαλύτερη ακρίβεια την κατάσταση που επικρατεί στα αγροτικά κέντρα της χώρας, αφού το μικρό ενδιαφέρον των αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να παρερμηνευτεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ως αποτέλεσμα σωστής διαχείρισης των αγροτικών ζητημάτων.

Αν μη τι άλλο, οι ουρές που έχουν μείνει στις πληρωμές των ενισχύσεων, το ανεξήγητο και βιαστικό ψαλίδισμα στην αξία των δικαιωμάτων, οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των eco-schemes, καθώς και η ασάφεια γύρω από το τι μέλλει γενέσθαι στα πλημμυρισμένα του θεσσαλικού κάμπου δίνουν πολλές αφορμές.

Όλα αυτά, μέσα σε ένα γενικά πιεστικό κλίμα για τους εμπλεκόμενους στην αγροτική παραγωγή, όπου ο κανόνας της διόρθωσης εξακολουθεί να κλονίζει τις τιμές για τα αγροτικά εμπορεύματα, ενώ το ακριβό κόστος δανεισμού μειώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον των αγροτών, κάτι που φαίνεται και από το μετριασμένο ενδιαφέρον για τα προγράμματα ανάπτυξης. 

Λίγο ο κομματικός μηχανισμός του κυβερνόντος κόμματος που φαίνεται να πίεσε καταστάσεις και να συγκράτησε κόσμο από την αντίδραση, λίγο και το χαλαρό πλαίσιο των αποζημιώσεων που πλήρωσε ο ΕΛΓΑ τις τελευταίες εβδομάδες του 2023, φαίνεται πως συνέβαλλαν στην μικρή συμμετοχή. 

Από την άλλη η προσμονή για καταβολή του 35% των αποζημιώσεων από τα πάγια, συγκράτησε αρκετούς από το μπλόκο, αν και όπως φάνηκε, καμία πληρωμή δεν προχώρησε. 

Συνεπώς οι αγρότες έχουν λάβει μόνο τα 2.000 ευρώ από την κρατική αρωγή, με την γραφειοκρατία να έχει κρατήσει πίσω την καταβολή του βασικού όγκου της αποζημίωσης, μιας και όπως ακούγεται, στρεβλές δηλώσεις έχουν υποχρεώσει σε διπλούς και τριπλούς ελέγχους προκειμένου να μην κατευθυνθούν πληρωμές σε λάθος χέρια.

Αναβρασμός και μπλόκα αγροτών στη Γερμανία

Σε κλοιό αγροτικών κινητοποιήσεων βρίσκεται η Γερμανία, με την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου να σηματοδοτεί ημερομηνία κλιμάκωσης των διαδηλώσεων, οι οποίες ξεκίνησαν με αφορμή την κατάργηση της αντίστοιχης επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου, αλλά λαμβάνουν πλέον μια κοινωνικά διευρυμένη απήχηση.

Ήδη τα συνδικάτα και οι ενώσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των οδικών μεταφορών έχουν εκφράσει την πρόθεση τους να συμμετέχουν στην εβδομάδα κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η Γερμανική Ένωση Αγροτών,

ενώ και οι εργαζόμενοι στο πυκνό σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας ετοιμάζονται για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 8 Ιανουαρίου.

26-27 Ιανουαρίου στην Αθήνα οι πρώτες «Ημέρες Καριέρας» για το 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις