18/06/2024
30.2 C
Serres

«ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ» του Lope de Vega από την Ερασιτεχνική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Η ερασιτεχνική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών ανεβάζει σε διπλή διανομή το έργο «ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ» του Lope de Vega σε σκηνοθεσία Κικής Μάλαμα.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

1η Διανομή: Τρίτη  23 Απριλίου 2024 | Ώρα: 21.00

2η Διανομή: Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 | Ώρα: 21.00

Οι παραστάσεις θα δοθούν στη Κεντρική Σκηνή Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια» | Είσοδος Δωρεάν 

GOTSIKA

Λόγω των περιορισμένων θέσεων η είσοδος του κοινού θα πραγματοποιηθεί με κάρτες εισόδου που θα διατίθενται την ημέρα της παράστασης και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 

Ο Lope Félix deVega Carpio (1562–1635), Ισπανός θεατρικός συγγραφέας και ποιητής, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Ισπανικού Χρυσού Αιώνα της Μπαρόκ Λογοτεχνίας. Για τους σύγχρονούς του, θεωρείται «πρότυπο ισπανικής διάνοιας», λόγω του τεράστιου όγκου της λογοτεχνικής του παραγωγής.

Ο ανατρεπτικός De Vega αρνείται τις θεατρικές συμβάσεις που ισχύουν κατά την εποχή του: προτιμά το ανατρεπτικό τέλος και την ίντριγκα, εμπνέεται από καθημερινούς χαρακτήρες, κάθε κοινωνικής τάξης, εισάγει ποικίλες θεματικές και λυρικά στοιχεία που συνοδεύει με μουσική. Αρνείται τους κανόνες για διαχωρισμό των ειδών σε τραγωδία και κωμωδία, συνδυάζοντας τραγικό και κωμικό, σοβαρό και αστείο.


Το θέατρό του αποδίδει τις καθημερινές καταστάσεις και τα «ταπεινά καμώματα» του λαού. Συγγράφει «λαϊκό» θέατρο με στόχο την πολυπληθή προσέλευση και τη διασκέδαση του κοινού. Λέγεται ότι το κοινό στις παραστάσεις του ήταν «πολυπληθές, συνωστισμένο, αδιάκριτο, ανυπόμονο και ανήσυχο». 

Λίγα λόγια για το έργο:

Το «Σκυλί του Περιβολάρη», ένα από τα πιο γνωστά έργα του De Vega−σε μετάφραση Τάκη Δραγώνα από τη διασκευή του ΖΩΡΖ ΝΕΒΕ για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου (1963) με πρωταγωνίστρια την Μαίρη Αρώνη στον ρόλο της Diana−, είναι μια παιχνιδιάρικη κωμωδία, γεμάτη γυναικοδουλειές.

Η Κόμισσα και χήρα Diana «ερωτεύεται» τον Γραμματέα και κατώτερο της Θόδωρο, λόγω ζήλιας για τη σχέση του Θόδωρου με την ακόλουθή της Marsela, και η περιπέτεια ξεκινά… Η Diana παλεύει συνεχώς μεταξύ Έρωτα και Τιμής. 


Πρόκειται για ένα κεφάτο έργο, ασταμάτητης δράσης, με συνεχείς εναλλαγές, συνθήκη που αποτέλεσε για εμάς πρόκληση, ώστε να ανταποκριθούμε στον γρήγορο λόγο, στην άμεση ατάκα, στο γοργό tempo. Πρόκειται, σε πρώτη ανάγνωση, για μια συμβατική κωμωδία, το υπο-κείμενο της οποίας είναι, ωστόσο, βαθύτατο.

Ο DeVega δεν συγγράφει μόνο μια κωμωδία με δυναμική ροή, αλλά ψυχογραφεί τους χαρακτήρες του και τους εξελίσσει συνεχώς, τους φέρει αντιμέτωπους με τον εαυτό τους, τους αποδίδει αμφίσημη συμπεριφορά.

O DeVega καταγγέλλει την αριστοκρατία της εποχής του που προσποιείται, που λατρεύει τους «τύπους», που οφείλει να εμφανίζεται κοινωνικά ευπρεπής. Η ανάδειξη των προβληματισμών που ανακύπτουν από το κείμενο υποβοηθείται από τα σονέτα, που εντάχθηκαν σε ελεύθερη απόδοση, προκειμένου να αποδοθούν οι εσώτερες σκέψεις και η συναισθηματική κατάσταση των χαρακτήρων −ως ένα άλλο είδος μονολόγου και ενδοσκοπικού προβληματισμού− και να δικαιολογηθεί εν μέρει η δράση και οι αποφάσεις τους, οι οποίες στο πρωτότυπο κείμενο παραμένουν ασαφείς.  

Ευχαριστούμε από καρδιάς την Ερασιτεχνική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών που πειραματίστηκε και δούλεψε σκληρά, ουσιαστικά, ομαδικά. Η Ερασιτεχνική Σκηνή απευθύνεται σε εργαζόμενους-ενεργούς πολίτες, που διέθεσαν τον χρόνο και τον εαυτό τους, αγνόησαν την κούραση, ανέβαλαν ή προσάρμοσαν τις υποχρεώσεις τους, προκειμένου να είναι συστηματικά παρόντες/παρούσες στις πρόβες με συνέπεια, ζήλο, υπομονή κι αγάπη. Τους ευχαριστούμε έναν έναν προσωπικά για την άψογη συνεργασία, την ομαδική δουλειά και την εμπιστοσύνη στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών.

Από την αρχή της θεατρικής σεζόν, (Οκτώβριος 2023), άλλωστε,  διαπιστώσαμε μια «δίψα» για τα θεατρικά δρώμενα της πόλης, καθώς οι εγγραφές στην Ερασιτεχνική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών συνεχίστηκαν μέχρι τις αρχές του έτους. 

Πρωταγωνιστούν σε διπλή διανομή είκοσι δυο (22) άτομα της Ερασιτεχνικής Σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πρόκειται για ένα πολυμελή θίασο, διαφορετικών χαρακτήρων, συνθήκη που αποτέλεσε για εμάς πρόκληση αλλά και τον λόγο για δυο (2) διαφορετικές διανομές/ αποδόσεις των ρόλων του έργου.

Συνεπώς, θα πραγματοποιηθούν δύο (2) παραστάσεις με διαφορετική προσέγγιση των βασικών ρολών, η 1η στις 23 Απριλίου και η 2η στις 29 Μαΐου 2024, στις 21.00, στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια», με δωρεάν είσοδο για το κοινό.  

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ανδρέου, την Πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. κ. Βασιλική Πανταζή, το Δ.Σ. και τον κ. Νίκο  Βεργίδη. 

Συμμετέχουν αλφαβητικά (σε διπλή διανομή):
Αριστείδου Χρυσούλα, Βαλιούγας Χρήστος, Βούλτσιου Μάγδα, Βλάσκος Νίκος, Δαλάγκα Βούλα, Καβακίδου Αθηνά, Κακούτης Κώστας, Καλλιτσάρης Μάκης, Κεχαγιόγλου Ευγενία, Κονδυλίδου Κλέλια, Κοτσογιαννίδου Ζωή, Μαλιόγλου Γιώργος, Μαραγγόζη Καλλιόπη, Μπάτη  Αναστασία, Παπαδόπουλος Νίκος, Παπαδοπούλου Βάλια, Πιπερτζής Γιώργος, Σαμαράς Θάνος, Σκαλτσάς Γιώργος, Τζιάρας Γιώργος, Τσακανιάς Γιώργος, Χαραλαμπίδης Στάθης.

Συντελεστές :

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κική Μάλαμα 

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΟΝΕΤΩΝ: Κική Μάλαμα

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: Αστέρης Πολυχρονίδης, Κατερίνα Κήκου 

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Μιχάλης Κουβόπουλος 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: Νίκος Παπαδόπουλος

ΗΧΟΛΗΨΙΑ: Γιώργος Δασκαλάκης  

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ: Κώστας Μαρτίν

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ / ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΚΗΝΙΚΩΝ: Γιώργος Πεταλωτής, Σοφούλης Μαλτάς 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ/VIDEO: Ηρακλής Τζαρίδης, Χριστίνα Παπαφράγκου

ΜΑΚΙΓΙΑΖ: Φανή Παπαδοπούλου

Επίτιμος διδάκτορας του ΔΙ.ΠΑ.Ε. αναγορεύτηκε ο Κώστας Θ. Γραμμένος

Επιμελητήριο Σερρών: Συνάντηση Μαλλιαρά με Κοτσακιαχίδη και Τάτσιο

Χατζηβασιλείου για την κρίση στη Μέση Ανατολή-Το Ιράν έσπασε ένα ταμπού δεκαετιών

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις