18/06/2024
30.2 C
Serres

Σε πασχαλινούς ρυθμούς η αγορά-Αισιόδοξοι οι έμποροι

Σε πασχαλινούς ρυθμούς κινείται πλέον η αγορά με τους καταναλωτές να έχουν ήδη ξεκινήσει τις αγορές τους και τους επιχειρηματίες να είναι αισιόδοξοι για μεγαλύτερο τζίρο στο τέλος της εβδομάδας. 

Οι έμποροι των Σερρών ελπίζουν σε αύξηση του τζίρου τους, με δεδομένη και την καταβολή του δώρου στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, η οποία θα γίνει μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, την ώρα που οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι άρχισαν να παίρνουν χρήματα από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα οικολογικά σχήματα, κάτι που ήδη ξεκίνησε και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σε ό,τι αφορά στο κόστος σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, τα προϊόντα έχουν ίδιες ή και χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το 2023, ενώ η αγορά «μιλά» για αυξήσεις στο επίπεδο του πληθωρισμού.

Ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο της αγοράς ακριβότερο φέτος το Πασχαλινό τραπέζι

pashalino trapezi aisiodoksoi emporoi 2 pasha 2024

Φέτος το πασχαλινό τραπέζι θα είναι λίγο ακριβότερο σε σχέση με πέρσι ενώ οι καταναλωτές, κυρίως λόγω της ακρίβειας, επιδίδονται σε έρευνα αγοράς προτού αγοράσουν τα προϊόντα της επιλογής τους.

Barat

Η αγοραστική κίνηση του Πάσχα, αναμένεται να φέρει την «ανάσταση» στο σύνολο της ελληνικής αγοράς για το λιανικό εμπόριο μετά, μάλιστα, από μια δίμηνη υποτονική περίοδο που ακολούθησε των φετινών χειμερινών εκπτώσεων. 

Παρά το γεγονός πως η πασχαλινή αγορά είναι μικρή σε διάρκεια, εντούτοις, είναι αρκετά έντονη σε κύκλο και όγκο εργασιών, τόσο στο κλάδο των τροφίμων, λόγω του πασχαλινού τραπεζιού, όσο και σε πολλούς άλλους κλάδους της λιανικής, λόγω των παραδοσιακών δώρων.

Φέτος ο τζίρος αναμένεται να είναι, έστω και πληθωριστικά, αυξημένος συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, τόσο στις τοπικές αγορές τροφίμων, όσο και στα εμπορικά καταστήματα, με τους γονείς και τους νονούς όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, να προσπαθούν να ανταποκριθούν αξιοπρεπώς, αγοράζοντας τα καθιερωμένα πασχαλινά δώρα στα παιδιά και βαφτιστήρια.


Touska Iordanidou

Τα δύο «πασχαλινά καλάθια»  που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί, λειτούργησαν προληπτικά για τη συγκράτηση των τιμών, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων προς όφελος των καταναλωτών.

Στο «Καλάθι του Πάσχα» εντάχθηκε το αρνί, το κατσίκι, το τσουρέκι, τα σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα και στο «Καλάθι των Νονών», εντάχθηκαν 12 κατηγορίες προϊόντων που συμπεριλαμβάνουν λαμπάδες, βρεφικά και παιδικά παιχνίδια, σοκολατένια αυγά και άλλα σχετικά προϊόντα.

Ο Πασχαλινός εορταστικός τζίρος, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών και των υπηρεσιών εστίασης και διαμονής, που θα αποτυπωθεί στα στατιστικά του Μαΐου, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ξεπεράσει το τζίρο της περυσινής χρονιάς, αφού, φέτος, το ελληνικό Πάσχα είναι ουσιαστικά εντός της θερινής τουριστικής περιόδου και θα πρέπει να συνυπολογιστεί η αυξημένη τουριστική κίνηση από το εξωτερικό με την «εισαγόμενη κατανάλωση». 

Η πασχαλινή αγορά, ως γνωστόν, «ανασταίνεται» με την καταβολή του δώρου του Πάσχα, που, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού και της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, θα ξεπεράσει φέτος το 1 δισ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να καταβληθεί από τις επιχειρήσεις στους εργαζόμενους μέχρι και αύριο Μ. Τετάρτη, 1η Μαΐου. 


Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των μισθωτών από σήμερα, έτσι ώστε να ξεκινήσουν και νωρίτερα οι δέουσες αγορές των ημερών του Πάσχα.

Στα 190 ευρώ η δαπάνη ανά νοικοκυριό

spiropoulos smagadou

Η συνολική δαπάνη για αγορές το Πάσχα αναμένεται να παραμείνει σταθερή με μία τάση μείωσης καθώς το 40% εκτιμά ότι θα μειώσει τις αγορές του, ενώ το 34% ότι θα τις αυξήσει. 

Το 26% θεωρεί ότι θα μείνει αμετάβλητη, ενώ μεσοσταθμικά εκτιμάται ότι η φετινή δαπάνη για το Πάσχα ανά νοικοκυριό θα ανέρχεται σε 190 ευρώ, 120 ευρώ για είδη παντοπωλείου και 70 ευρώ για άλλα είδη, όπως π.χ. δώρα

Ένα στα τέσσερα 4 νοικοκυριά (26%) δηλώνει ότι θα ταξιδέψει το Πάσχα εκτός των αστικών κέντρων σε χωριό ή νησί, ενώ το ποσοστό αυτό την προηγούμενη δεκαετία έφτανε ακόμα και το 53%.

Τα οικογενειακά τραπέζια αυτών των ημερών θα είναι μικρότερα σε σχέση με το παρελθόν, με το 43% να δηλώνει ότι θα συμμετέχει σε μεγάλα οικογενειακά τραπέζια άνω των 10 ατόμων, ένα ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 40% του 2023, αλλά σαφώς μειωμένο σε σχέση με το 67% του 2019.

Άρχισαν οι πληρωμές στους αγρότες

Με το κινητό στο χέρι βρίσκονται οι αγρότες, περιμένοντας να λάβουν το πολυαναμενόμενο SMS από τις τράπεζες που θα τους ενημερώνει ότι πιστώθηκαν στο λογαριασμό τους τα χρήματα των ενισχύσεων.

Οι παραγωγοί περιμένουν να πληρωθούν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις αλλά και τα 425 εκατ. ευρώ των Οικολογικών Σχημάτων , ενώ πολλοί περιμένουν να δουν αν όντως θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των 16.500 ΑΦΜ αγροτών που χωρίς έλεγχο κρατούνταν δεσμευμένα για πολλά χρόνια με συνέπεια να μην 

Τρείς προτάσεις προοπτικής γιά την Ίμβρο και την Τένεδο

Συλληπητήριο ψήφισμα για τον Τάκη Χατζόπουλο από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών

Απόστολος Ντόλκος – Δήμος Βισαλτίας: Η Δημοτική μας αρχή βρίσκεται κοντά στον πολίτη!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις