17/07/2024
38.1 C
Serres

Στέργιος Φραστανλής: «Πρωταγωνιστής» ο Δήμος Αμφίπολης!

«Θέλουμε έναν Δήμο που να πρωταγωνιστεί στην ιστορική και πολιτική ζωή του τόπου μας», λέει στην πρώτη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος Αμφίπολης κ. Στέργιος Φραστανλής.

Το κέντρο της πολιτικής μας είναι ο δημότης, συμπληρώνει ο κ. Δήμαρχος και μάλιστα επανιδρύοντας τον Καλλικρατικό Δήμο Αμφίπολης, με πληθώρα έργων τόσο για το παρόν, όσο και για το άμεσο μέλλον.

Φυσικά η παρουσία τόσο του κ. Κώστα Καραμανλή όσο και του κ. Μάκη Βορίδη, σε κρίσιμα υπουργεία, δίνουν άλλη διάσταση στους στόχους για τα έργα που προγραμματίζει ο Δήμος Αμφίπολης, καθώς μέχρι και σήμερα ο δήμος προχώρησε σε μικρά έργα και παρεμβάσεις, ενώ «δύσκολη» παραμένει η σχέση του ίδιου με την υπουργό Πολιτισμού, καθώς η τελευταία δεν έχει προχωρήσει στα απαραίτητα έργα για την αξιοποίηση του μνημείου Καστά.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΩΤΗΣ: Κύριε Δήμαρχε, έχουμε την τύχη να βρίσκεται στο τιμόνι του υπουργείου υποδομών ο Κώστας Καραμανλής.

Άρα, να υποθέσω, πως επιτέλους, θα προχωρήσει η αναβάθμιση των υποδομών στον Δήμο μας αλλά και τα μεγάλα έργα που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος μας;

Lavera

Στέργιος Φραστανλής: Η παρουσία στο τιμόνι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών του συντοπίτη Υπουργού Κώστα Καραμανλή είναι μια θετική εξέλιξη για τον Δήμο μας.

Ευελπιστούμε, ότι η συνδρομή του και η άριστη συνεργασία που έχουμε μέχρι τώρα μαζί του, θα συνεχιστούν, ώστε να αναβαθμίσουμε όλες τις υποδομές του Δήμου μας.

Μέχρι στιγμής η συνεργασία μας με το Υπουργείο είχε ως αποτέλεσμα την επιχορήγηση 500.000 ευρώ για τη βελτίωση της βατότητας του οδικού δικτύου του Δήμου μας εντός οικισμών.

Το έργο αυτό, το οποίο αφορά δέκα (10) χωριά του Δήμου μας, έχει ήδη δημοπρατηθεί και εντός του φετινού καλοκαιριού θα υλοποιηθεί.


Ο υπουργός κ. Καραμανλής, κατόπιν διαβουλεύσεων μαζί μου, υποσχέθηκε να χρηματοδοτήσει εκ νέου τον Δήμο μας με 1.000.000 ευρώ σε έργα ασφαλτόστρωσης για όλα τα χωριά του Δήμου μας.

Επίσης, η νέα Δημοτική Αρχή πέτυχε μέσω του προγράμματος LEADER την έγκριση και δημοπράτηση του έργου: «Βελτίωση οδοποιίας εντός οικισμών του Δήμου Αμφίπολης (ασφαλτοστρώσεις τεσσάρων (4) χωριών)», έργου αξίας 390.000 ευρώ.

Επιπροσθέτως, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα με την βοήθεια του Αντιπεριφερειάρχη κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλου, προβαίνουμε μέσα στον Μάρτιο στην ανακατασκευή και πλακόστρωση όλων των νησίδων – κόμβων του Δήμου μας που κείνται επί της Εθνικής οδού Αμφίπολης – Δράμας.

Τέλος, ευελπιστούμε, ότι με την αλλαγή του νόμου 4412, που αφορά τις αναθέσεις, θα εντάξουμε μελέτες και μικρά έργα, τα οποία έχει ανάγκη ο Δήμος Αμφίπολης.


ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΩΤΗΣ: Κύριε Δήμαρχε, πέστε μας, τα προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών, «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» και «Αντώνης Τρίτσης», πόσο προχώρησαν και τι μπορούμε να περιμένουμε, τώρα μάλιστα που έχουμε στο τιμόνι του Υπουργείου τον άλλο συντοπίτη μας Υπουργό κ. Μάκη Βορίδη;

Στέργιος Φραστανλής: Η νέα Δημοτική Αρχή, μόλις ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου, έθεσε ως προτεραιότητα την υλοποίηση των μελετών που προϋπήρχαν με σκοπό να μη χαθεί κανένα έργο και καμιά προμήθεια μηχανημάτων.

Γι’ αυτό, προχωρήσαμε γρήγορα στην υλοποίηση των μελετών και πετύχαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσω του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», να προμηθευτεί ο Δήμος Αμφίπολης με:


• Δύο (2) καινούργια απορριμματοφόρα DAF αξίας περίπου 300.000 ευρώ,
• Δύο (2) καινούργια ημιφορτηγά 4Χ4 μάρκας ΤΟΥΟΤΑ, αξίας περίπου 70.000 ευρώ,

• Ένα (1) καινούργιο JCB και μία (1) αλατιέρα, συνολικής αξίας περίπου 140.000 ευρώ.
Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να επισημάνω, ότι κατόπιν ενεργειών της Αντιδημάρχου έργων, κ. Ελένης Πατσιά, σύντομα ο Δήμος μας θα παραλάβει δωρεά από τον ΤΑΠ (Διαδριατικός αγωγός φυσικού αερίου):

• Δύο (2) καινούργια jeep 4X4 Mercedes, αξίας περίπου 130.000,00 ευρώ.

• Στις 14 Δεκεμβρίου 2020 δημοπρατήθηκε το έργο «επισκευή και συντήρηση κλειστού Γυμναστηρίου του Λυκείου Ροδολίβους» του Δήμου Αμφίπολης, συνολικού προϋπολογισμού 66.500,00 ευρώ.

• Στις 12 Ιανουαρίου 2021 (Αρ. Πρωτ.: 2455) βγήκε η απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ της αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δημοτικού Σταδίου «Αχιλλέας Καραμανλής» στην Πρώτη, συνολικού προϋπολογισμού 600.000,00 ευρώ, με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Αμφίπολης.

• Κέντρο Διερμηνείας από το πρόγραμμα INTERREG αξίας 250.000,00 ευρώ.

Η Δημοτική Αρχή όλο αυτό το διάστημα σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, τεχνική και οικονομική, ετοίμασε μελέτες για υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που αντικατέστησε το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», και έτσι ολοκληρώνει και καταθέτει:

• Υποβολή πρότασης τηλεμετρίας και κατασκευής δεξαμενής στο Ροδολίβος.
• Υποβολή πρότασης αγροτικής οδοποιίας για ασφαλτοστρώσεις αγροτικών δρόμων, περίπου 40 χιλιομέτρων.

• Υποβολή πρότασης στην Πρόσκληση ΑΤ08 – Πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ «SMART CITIES»

• Υποβολή πρότασης στην Πρόσκληση ΑΤ14 – Πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ «ΕΛΛΑΔΑ 1821», που αφορά την αξιοποίηση του Ξενώνα «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ» και συγκεκριμένα την κτηριακή αναβάθμισή του και την μετατροπή του σε ψηφιακή έκθεση – εκθεσιακό χώρο.

• Καϊνάκια Κρηνίδας (Βιτάστας): ένα έργο υποσχόμενο από παλαιότερες δημοτικές αρχές έφτασε στο σημείο να είμαστε πολύ κοντά στην δημοπράτηση του πρώτου υποέργου που αφορά στην ανόρυξη της γεώτρησης (κόστος έργου: 1.100.000 ευρώ – μεταφορά έργου από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

• Υποβολή πρότασης για την αξιοποίηση του λιμανιού Αμφίπολης.

• Έγκριση της μελέτης αυτής από την ΔΕΠΑΝ, αξίας 290.000,00 ευρώ και δημοπράτησή της.

• Υποβολή πρότασης και έγκριση μελέτης για προμήθεια ενός φορτηγού με ανατροπή και γερανό, αξίας 135.000,00 ευρώ.

• Υποβολή πρότασης για την προσβασιμότητα στην παραλία Ν. Κερδυλίων ατόμων ΑμΕΑ για δύο (2) θέσεις με προϋπολογισμό 120.000,00 ευρώ.

• Υποβολή πυροπροστασίας σχολικών μονάδων, αξίας 93.500,00 ευρώ (υπό έγκριση).
Στις 19 Φεβρουαρίου 2021 υποβάλαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών πρόταση για χρηματοδότηση (λειψυδρία) 400.000,00 ευρώ και για θεομηνίες 150.000,00 ευρώ. Ευελπιστούμε, ότι οι δύο Υπουργοί μας – αναφέρομαι στους Υπουργούς Υποδομών – Μεταφορών και Εσωτερικών, κυρίους Κώστα Αχ. Καραμανλή και Μάκη Βορίδη αντίστοιχα, θα μεριμνήσουν για την άμεση χρηματοδότηση του Δήμου μας.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΩΤΗΣ: Η ανάδειξη του Λόφου Καστά, το Αρχαίο Θέατρο, οι βραχογραφίες, η Γαλάζια Σημαία στην παραλία, η αξιοποίηση του λιμανιού, η ίδρυση γραφείου Τουρισμού στην Πρώτη, η αξιοποίηση του Ξενώνα «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ», αποτελούν πυλώνες του προγράμματός σας.


Πως και πότε προγραμματίζεται το ξεκίνημα των παραπάνω έργων που υποσχεθήκατε;

Στέργιος Φραστανλής: Η ανάδειξη του τύμβου «Καστά» επαφίεται στον σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι προτάσεις της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αμφίπολης προς το Υπουργείο Πολιτισμού ήταν οι εξής:


• Συνέχιση της ανασκαφής, γιατί ο τύμβος Καστά μπορεί να περιέχει κι άλλα μνημεία.
• Συνέχιση της αναστύλωσης και

• Επισκεψιμότητα του τύμβου από ασφαλή απόσταση.
Όλες αυτές οι προτάσεις δεν εισακούστηκαν με αποτέλεσμα την πλήρη αποτελμάτωση. Πιστεύω, ότι η Υπουργός Πολιτισμού θα σεβαστεί το μνημείο, την ιστορία του και την Μακεδονία μας, την δική μας Μακεδονία.

Κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τον περαιτέρω συντονισμό των ενεργειών για την αξιοποίηση του μνημείου.

Επίσης, θέλω να αναφέρω, ότι έγιναν προτάσεις από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, τον κ. Δήμο Βίτσιο, για την ανασκαφή και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου. Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών στοχεύουμε να αναδείξουμε όλο τον Αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης και ιδιαίτερα την Παλαιοχριστιανική Ακρόπολη.

Με απόφασή μου όρισα Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού τον κ. Βίτσιο για την ανάδειξη του Πολιτισμού και του Τουρισμού του Δήμου μας, ιδρύοντας γραφείο Τουρισμού με προσωρινή τοποθέτηση σε χώρο του πρώην Δημαρχείου Παλαιοκώμης και σε συνδυασμό με το κέντρο Διερμηνείας που δημιουργήθηκε από το πρόγραμμα INTERREG «Ελλάδα – Βουλγαρία» στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Αμφίπολης, δημιουργώντας έναν πόλο έλξης επισκεπτών – μαθητών, φοιτητών και τουριστών.
Με μια τρισδιάστατη εφαρμογή δίνεται η δυνατότητα να προβάλλονται και οι βραχογραφίες του Παγγαίου.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΩΤΗΣ: Το δεύτερο έτος της Δημαρχιακής σας θητείας διατηρήσατε στις θέσεις τους όλα τα στελέχη σας από την περασμένη χρονιά.

Άρα, είστε ευχαριστημένος τόσο από την απόδοσή τους όσο και από την υλοποίηση των έργων που έχετε προγραμματίσει.

Στέργιος Φραστανλής: Στο δεύτερο έτος της θητείας μου διατήρησα στις θέσεις διοίκησης του Δήμου όλους τους Αντιδημάρχους και συνεργάτες μου.

Είμαι ευχαριστημένος και ευγνώμων για την προσήλωση με την οποία διαχειρίζονται και εκτελούν το πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής.

Οι συνεργάτες μου κι εγώ έχουμε ως πρωταρχικό μέλημα την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των δημοτών και την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Στο κέντρο της πολιτικής μας είναι ο δημότης.

Για μας ένα είναι το κόμμα: το κόμμα του Δήμου μας.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΩΤΗΣ: Πως βλέπετε το μέλλον του Δήμου Αμφίπολης;

Στέργιος Φραστανλής: Από την στιγμή που αναλάβαμε τα ηνία του Δήμου μας, το πρώτο μέλημά μας ήταν να επανιδρύσουμε τον Καλλικρατικό Δήμο Αμφίπολης θέτοντας νέες, ισχυρές βάσεις και υποδομές.

Έναν Δήμο που πρωταγωνιστεί στην ιστορική και πολιτική ζωή του τόπου μας και δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Γι’ αυτό προχωρούμε και σχεδιάζουμε το μέλλον με τον κάτωθι προγραμματισμό:

Έργα που υλοποιήθηκαν στο Δήμο Αμφίπολης

• Επέκταση του βιολογικού δικτύου αποχέτευσης στην Τοπική Κοινότητα Παλαιοκώμης, προϋπολογισμού 24.000,00 ευρώ, περίπου.
• Επισκευή και κατασκευή σχαρών στην Δημοτική Κοινότητα Ροδολίβους, προϋπολογισμού 23.000,00 ευρώ, περίπου.
• Καθαρισμός αύλειου χώρου στο Λύκειο Ροδολίβους και ελαιοχρωματισμός του κτηρίου, προϋπολογισμού 15.000,00 ευρώ περίπου.

• Αποκατάσταση κατεστραμμένης οδού και σωληνωτού στην Τοπική Κοινότητα Κερδυλίων, προϋπολογισμού 15.619,83 ευρώ.
• Αποκατάσταση κατεστραμμένης οδού από θεομηνία στην Τοπική Κοινότητα Κρηνίδας, προϋπολογισμού 4.374,00 ευρώ.

Έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η προμήθεια εξοπλισμού και οι λοιπές ενέργειες για τη λειτουργία του ιστορικού μουσείου Νέων Κερδυλίων, προϋπολογισμού 33.322,18 ευρώ.

• Υποβολή πρότασης μέσω της ΜΟΔ για τον ΕΕΛ Ροδολίβους, προϋπολογισμού 180.000,00 ευρώ.
• Δημοπράτηση μελέτης για αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης, προϋπολογισμού 35.000, ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

• Υποβολή, έγκριση και κατασκευή επιχορήγησης στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη wiFi4».

• Υλοποίηση – λειτουργία ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ στην Τοπική Κοινότητα Παλαιοκώμης.


Έργα και μελέτες προγραμματισμένες για το 2021 στο Δήμο Αμφίπολης

• Ανακαίνιση και κατασκευή από την ΚΤΥΠ Α.Ε. του σχολικού συγκροτήματος Δημοτικού – Γυμνασίου Πρώτης καθώς και κατασκευή 6 w.c. στο σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου Ροδολίβους, συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000,00 ευρώ.

• Μελέτη αρδευτικού αγωγού Στρυμόνα – δεξαμενής Μεσολακκιάς.
• Κατασκευή γηπέδου 5Χ5 στην Παλαιοκώμη.
• Αντικατάσταση του τερέν με ταρτάν τριών (3) γηπέδων 5Χ5 στις Τοπικές Κοινότητες Κερδυλίων, Αμφίπολης, Μεσολακκιάς.

• Διεκπεραίωση μελετών για υποβολή σε πρόγραμμα πέντε (5)παιδικών χαρών στις ακόλουθες κοινότητες: Αμφίπολης, Ροδολίβους, Αγγίστας, Συμβολής και Ηλιοκώμης.
• Κατασκευή πλατείας Μεσολακκιάς.

• Κατασκευή σχαρών βάσει του τεχνικού προγράμματος, όπου απαιτείται.
• Επέκταση αποχετευτικού αγωγού (βιολογικού) στην Παλαιοκώμη.

• Τοποθέτηση ασανσέρ στα πρώην Δημαρχεία Πρώτης.
• Ανακαίνιση πρώην Δημαρχείου Παλαιοκώμης, τοποθέτηση ασανσέρκαθώς και δημιουργία θεματικών αιθουσών στον ίδιο χώρο.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις