20/04/2024
18.1 C
Serres

Σέρρες – Ο Βασίλης Χατζημιχαηλίδης εξελέγη Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης

«Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης» εξελέγη με 30 ψήφους για πρώτη φορά στην Π.Ε. Σερρών αλλά και στο Δήμο Σερρών ο δικηγόρος Βασίλης Χατζημιχαηλίδης.

Για να γίνει πραγματικότητα ο θεσμός έπρεπε να περάσουμε στην ακύρωση της διαδικασίας τις 6 Μαρτίου, λόγω παρερμηνείας των σχετικών διατάξεων, καθώς ο νόμος του «Καλλικράτη» προέβλεπε πλειοψηφία επί των παρόντων μελών, ενώ η επικαιροποιημένη τροποποίηση του νόμου προβλέπει τα 3/5 του συνόλου των δημοτικών συμβούλων.

Υποψήφιοι ήταν ακόμη ο κ. Δημήτρης Μελίτος αλλά και η κ. Ευαγγελία Λύκου, ενώ δεν ήταν δυνατόν να είναι υποψήφιος ο κ. Χρήστος Καπετάνιος, καθώς δεν κατέθεσε αίτηση μέχρι τις 6 Μαρτίου που ήταν και η καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων.

Με 30 ψήφους επί συνόλου 34 δημοτικών συμβούλων Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης ο Βασίλης Χατζημιχαηλίδης

Σέρρες Ο Βασίλης Χατζημιχαηλίδης εξελέγη Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης 1

Έπρεπε να ξαναγίνει η διαδικασία και να «μαζέψουν» οι επικεφαλής των παρατάξεων τους δημοτικούς τους συμβούλους, για να γίνει δυνατή η εκλογή στο Δήμο Σερρών του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης».

GOTSIKA

Ο λόγος για τον δικηγόρο, Βασίλη Χατζημιχαηλίδη που εξελέγη με 30 ψήφους «Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης» στο Δήμο Σερρών.


Απέναντι του βρέθηκαν η δικηγόρος κ. Ευαγγελία Λύκου και ο συνταξιούχος δημοτικός υπάλληλος και πρωην Νομαρχιακός Σύμβουλος κ.Δημήτρης Μελίτος που
δεν έλαβαν καμία ψήφο, καθώς οι τέσσερις που δεν ψήφισαν τον κ. Χατζημιχαηλίδη επέλεξαν το … λευκό!

Να σημειώσουμε πως ο «Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης» αποτελεί θεσμό διαμεσολάβησης μεταξύ των πολιτών, των επιχειρήσεων και του Δήμου, αποσκοπώντας στον έγκαιρο εντοπισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης, στη διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών αρχών και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου Σερρών.


Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του Συμπαραστάτη;

Χατζημιχαηλίδης Συμπαραστάτης Δήμος Σερρών Κώστας Καρπουχτσής

Ο Συμπαραστάτης δέχεται έγγραφες καταγγελίες άμεσα θιγομένων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του Δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός 30 ημερών στους ενδιαφερόμενους

Ας σημειωθεί ότι η υποβολή καταγγελίας ή αναφοράς στον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης δεν αναιρεί τη σχετική αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη ως ανεξάρτητης Αρχής, ούτε τις αρμοδιότητες άλλων ελεγκτικών οργάνων και αρχών, καθώς και του Ελεγκτή Νομιμότητας, ούτε αναστέλλει τυχόν προθεσμίες.

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης συντάσσει ετήσια έκθεση, η οποία παρουσιάζεται από τον ίδιο και συζητείται σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής.


Ο Συμπαραστάτης μπορεί να προβαίνει στη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της δημοτικής διοίκησης και των σχέσεών της με το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του, όσο και επ’ ευκαιρία σημαντικών προβλημάτων κακοδιοίκησης που ο ίδιος εντοπίζει.

Στην τελευταία αυτή περίπτωση, οι ειδικές προτάσεις του Συμπαραστάτη υποβάλλονται στον Δήμαρχο και κοινοποιούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο και στον Γενικό Γραμματέα του Δήμου.
Τόσο η ετήσια έκθεση όσο και οι ειδικές προτάσεις του Συμπαραστάτη αναρτώνται, υποχρεωτικά, στην ιστοσελίδα του Δήμου με φροντίδα των δημοτικών υπηρεσιών.

Τα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του Συμπαραστάτη, όσον αφορά στις λειτουργίες του, είναι η ανεξαρτησία, η αμεροληψία και η επάρκεια

Τι εννοούμε κακοδιοίκηση;

Μελίτος Καπετάνιος


Κακοδιοίκηση σημαίνει ανεπαρκής ή πλημμελής διοίκηση. Συντρέχει περίπτωση κακοδιοίκησης, όταν ένα θεσμικό όργανο δεν ενεργεί σύμφωνα με το νόμο ή δε σέβεται τις αρχές περί χρηστής διοίκησης.
Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα κακοδιοίκησης είναι οι διοικητικές παρατυπίες, η άδικη μεταχείριση, οι αθέμιτες διακρίσεις, η κατάχρηση εξουσίας, η παράλειψη οφειλόμενης απάντησης, η άρνηση παροχής πληροφοριών και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Πώς ενεργεί ο Συμπαραστάτης;

Κεφαλογιάννη Τζιτζικώστας

Ο Συμπαραστάτης ελέγχει την επώνυμη καταγγελία, απαντά στον πολίτη εντός 30 ημερών, διαμεσολαβεί στην υπηρεσία με ευελιξία, ασκεί ήπιο έλεγχο, προωθεί την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών, υπερασπίζεται τη διαφάνεια και τη νομιμότητα, συμβάλλει στη βελτίωση των υπηρεσιών του Δήμου και παραπέμπει στις αρμόδιες αρχές

Ποια είναι τα οφέλη του θεσμού;

Στόχος του Συμπαραστάτη πρέπει να είναι να καταστήσει τις διαδικασίες που αφορούν τον δημότη πιο απλές, να βοηθήσει τον δημότη να διαχειριστεί το ζήτημά του αποφεύγοντας μία πρόσθετη προσφυγή στους ελεγκτικούς μηχανισμούς ή τη δικαιοσύνη, να σταθεί δίπλα του προκειμένου να λυθούν τα προβλήματά του μέσα στα πλαίσια του Δήμου.

Ο Συμπαραστάτης είναι με το μέρος του δημότη, έτσι ώστε να τον βοηθήσει να εξοικονομήσει χρόνο και χρήματα και να αποφύγει την ταλαιπωρία.

Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, τότε ο θεσμός γίνεται ακόμη ένα γρανάζι στην γραφειοκρατία της δημόσιας διοίκησης, ένα όργανο ωραίο στα λόγια, αλλά χωρίς αποτελέσματα στην πράξη.

Ο Συμπαραστάτης πρέπει να είναι δίπλα στον δημότη και να συνεργάζεται με τις υπηρεσίες, ώστε τελικά να μπορεί να προτείνει λύσεις εφικτές που θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή όλων.

Έτσι, επιγραμματικά, η παρέμβαση του Συμπαραστάτη οδηγεί σε καταπολέμηση της κακοδιοίκησης, στην βελτίωση των υπηρεσιών, στην διασφάλιση της αμεροληψίας, την διαφάνεια και την εξωδικαστική επίλυση των εκάστοτε διαφορών

Πρόγραμμα της Ἁγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης

Θεατρική παράσταση από το Δήμο Σερρών με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών

Ο Αριστοτέλης και η Αναζήτηση της ανθρώπινης Ψυχής στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας

Το «Κούσασι» την Κυριακή από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ”

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις