22/07/2024
31.9 C
Serres

Προχωρά από την Τράπεζα Πειραιώς σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ

Μπορεί να άργησε αλλά πλέον ξεκίνησε η υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) από την Τράπεζα Πειραιώς.

Πριν λίγους μήνες η Πειραιώς συνέστησε τα δύο πρώτα οχήματα ειδικού σκοπού (SPVs), στα οποία περιήλθαν τα ακίνητα της ΕΒΖ, μαζί με τις απαιτήσεις από τα δάνεια και προχθές συστάθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς η ανώνυμη εταιρεία Sirrus Μονοπρόσωπη (SPV 3), με αντικείμενο την αξιοποίηση του εργοστασίου της ΕΒΖ στον Λευκώνα , αλλά και του μηχανολογικού του εξοπλισμού.

Αυτή είναι η τρίτη εταιρεία ειδικού σκοπού που συνέστησε η Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), όπως επικυρώθηκε πριν τέσσερα χρόνια από το δικαστήριο.

Για την εξυγίανση της ΕΒΖ Προχωράει το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ;

Προχωρά από την Τράπεζα Πειραιώς σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ

Την τρίτη εταιρεία ειδικού σκοπού συνέστησε η Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), το οποίο υπενθυμίζεται πως επικυρώθηκε από το δικαστήριο πριν 4 χρόνια.

Barat

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο εκτιμούσε ως εφικτή την επανεκκίνηση της παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα, εντός του τρίτου έτους, μετά τη συμφωνία εξυγίανσης, για την μονάδα στο Πλατύ, με συγκέντρωση της τευτλοπαραγωγής σε κοντινή απόσταση από το εργοστάσιο.

Το σχέδιο προέβλεπε, επίσης, ότι κατά τα δύο πρώτα χρόνια της συμφωνίας εξυγίανσης, το πρώτο από τα δύο οχήματα ειδικού σκοπού, που μόλις συστήθηκαν, θα δραστηριοποιούνταν στην εμπορία ζάχαρης, που θα αγοραζόταν από τις θυγατρικές της ΕΒΖ στη Σερβία, με την Πειραιώς να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα, μέσω των μετρητών που βάζει στις εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποχρεώσεις της ΕΒΖ προς την Πειραιώς πριν το «κούρεμα» της συμφωνίας εξυγίανσης ανερχόταν σε 179,5 εκατ. ευρώ (σ.σ. μαζί με τους τόκους) και προέρχονται από την Αγροτική Τράπεζα, καθώς κατά τη διάσπαση, η μεν ΕΒΖ πέρασε στην υπό εκκαθάριση Αγροτική (διαχείριση από PQH), αλλά οι υποχρεώσεις από δάνεια πέρασαν μαζί με το υγιές κομμάτι της ΑΤΕ στην Πειραιώς.


Καζίας Τζανακάρης


Προχθές Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, συστάθηκε η ανώνυμη εταιρεία Sirrus Μονοπρόσωπη (SPV 3) με αντικείμενο την αξιοποίηση του εργοστασίου στην περιοχή Λευκώνα στις Σέρρες, καθώς και του μηχανολογικού του εξοπλισμού.


Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, ύψους 10.980.000 ευρώ, θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου και θα καταβληθεί ολοσχερώς από την Τράπεζα Πειραιώς.


Συγκεκριμένα, με την καταβολή σε μετρητά ποσού 2.622.813,65 ευρώ, καθώς και με την εισφορά της δανειακής απαίτησής της κατά της ΕΒΖ, ύψους 8.357.186,35 ευρώ.


Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε πως η μονάδα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης των Σερρών έχει ενοικιαστεί σε Σερραίο επιχειρηματία, με την σύμβαση να λίγει πριν λίγους μήνες.


Χανλίογλου Γούνας


Όσο για την σύμβαση ενοικίασης από την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, που είχε χρηματοδοτήσει την επαναλειτουργία της μονάδας των Σερρών, μετά από αδυναμία κάλυψης των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων για κεφάλαια, αγοράστηκε από τους Μπάκο-Καϋμενάκη-Εξάρχου και συγχωνεύτηκε με την Παγκρήτια Τράπεζα.


Το αν η Πειραιώς με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης, αποκτήσει ή όχι και τις θυγατρικές της ΕΒΖ στη Σερβία παραμένει ερώτημα, αλλά προφανώς στόχος της τράπεζας Πειραιώς είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες, έτσι ώστε τα εργοστάσια στην Σερβία να πωληθούν, σε εύθετο χρόνο, με το καλύτερο δυνατό τίμημα.


Όσο για το εργοστάσιο των Σερρών, σύμφωνα με την έκθεση των εκτιμητών από την αυτοψία που διενέργησαν στις αρχές Νοεμβρίου, οι εγκαταστάσεις δεν βρέθηκαν σε λειτουργική κατάσταση, γεγονός που οφείλεται στην μακροχρόνια παύση λειτουργίας της μονάδας.

Μητσοτάκης Χατζηβασιλείου


Επιπλέον έχει απομακρυνθεί τμήμα του εξοπλισμού που βρισκόταν στον περιβάλλοντα χώρο της μονάδας για αποθήκευση, ο οποίος προήλθε από τον εξοπλισμό της μονάδας παραγωγής ζάχαρης της Ξάνθης.


Και αυτό γιατί όταν έκλεισε το εργοστάσιο της Ξάνθης πριν περίπου 10 χρόνια ο εξοπλισμός μεταφέρθηκε στον Λευκώνα για αποθήκευση.


Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με τους εκτιμητές, έχουν απομακρυνθεί οι 3 από τις 4 συσκευαστικές μηχανές, ενώ επισημαίνεται ότι η εργοστασιακή μονάδα παρουσιάζει δείγματα φθοράς και εγκατάλειψης.


Από τον μακροσκοπικό έλεγχο που διενήργησαν, τα υφιστάμενα μηχανήματα φαίνονται μη συντηρημένα και χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά.


Ωστόσο, όπως αναφέρεται δεν παρατηρήθηκαν βασικές ελλείψεις σε ηλεκτρολογικούς πίνακες, υποσταθμούς, πίνακες χειρισμού κ.λπ.


Από την έκθεση των εκτιμητών προκύπτει ότι η αξία των ακινήτων είναι 7.381.313 ευρώ, του μηχανολογικού εξοπλισμού 2.147.801 ευρώ, των μεταφορικών μέσων 82.058 ευρώ, των επίπλων και του λοιπού εξοπλισμού 67.193 ευρώ, με την αγοραία αξία των υπό εκτίμηση παγίων της εγκατάστασης της ΕΒΖ στις Σέρρες να φθάνει συνολικά στα 9.678.366 ευρώ.

Στο Νοσοκομείο Σερρών 4 διορισμοί γιατρών με το …σταγονόμετρο!

Ανοίγουν οι φυλακές της Δράμας, θα μειωθούν οι φυλακισμένοι στην Νιγρίτα;

Βαρβάρα Μητλιάγκα: Πρωτοφανείς οι αναφορές στο Αυτοκινητοδρόμιο

Συμμαχία Σερραίων: Στις 8 Οκτωβρίου υπήρξε παραβίαση της μυστικότητας της ψηφοφορίας

1ο το Επιμελητήριο Σερρών μπαίνει σε εορταστικούς ρυθμούς!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις