18/06/2024
34.7 C
Serres

Ο Κώστας Μπούμπας για την αξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών

Ερώτηση του Κωνσταντίνου Μπούμπα, Βουλευτή Νομού Σερρών και  Συμεών Κουπελόγλου Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας , την κ. Υπουργό Εσωτερικών και τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την «Αξιοποίηση των εποχικών πυροσβεστών για την κάλυψη των οργανικών κενών της πυροσβεστικής»

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης

Κυρία, κύριε Υπουργοί,

Την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι εποχικοί πυροσβέστες, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις για το γεγονός ότι το αίτημά τους για μονιμοποίηση δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί, όπως εξήγγειλε ο κ. Πρωθυπουργός.

Το επιχείρημα που δικαίως επικαλούνται είναι ότι στο Πυροσβεστικό Σώμα υπάρχουν 3.600 οργανικά κενά, για τα οποία δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία πρόβλεψη να καλυφθούν και η μόνη απορρόφηση που πιθανόν θα έχει ένα μέρος από αυτούς είναι η κάλυψη 500 – 700 θέσεων στην Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων.

Lavera

Οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, 2.500 περίπου, καλούνται να ενισχύσουν το Πυροσβεστικό Σώμα και να το συνδράμουν στο έργο του με όμοια και κοινά καθήκοντα με το μόνιμο προσωπικό από τον Μάιο και έως τις αρχές Νοεμβρίου,

ενώ τον χειμώνα αναγκάζονται να μένουν άνεργοι και να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας από τον ΔΥΠΑ μόνον όσοι πληρούν τις ανάλογες προϋποθέσεις.

Όπως διαφαίνεται, με την επιδοματική πολιτική που ασκείται το αντίκτυπο είναι να υπολειτουργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία της χώρας, αφού οι πυροσβεστικοί σταθμοί δεν είναι επαρκώς στελεχωμένοι και το μόνιμο προσωπικό δε δύναται να πάρει τα ρεπό του.


Το πρόβλημα θα μπορούσε επομένως να λυθεί, αν μονιμοποιούνταν οι 2.500 εποχικοί πυροσβέστες με μικρό οικονομικό κόστος για τον προϋπολογισμό, αφού η διαφορά του μισθού του μόνιμου προσωπικού και του επιδόματος ανεργίας είναι πολύ μικρή.

Ας μην ξεχνάμε ότι έκτακτα γεγονότα στη διάρκεια της χρονιάς, όπως οι πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία, επιβάλλουν να είναι το Πυροσβεστικό Σώμα πλήρως στελεχωμένο, για να μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα.

Οι συμβασιούχοι πυροσβέστες καταγγέλλουν ότι, ενώ εξασφαλίζονται πόροι για την πρόσληψη στην Αστυνομία και τον Στρατό, δεν ισχύει κάτι τέτοιο για την Πυροσβεστική, ένα Σώμα που παρέχει εξίσου σημαντικές υπηρεσίες στον πολίτη.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,


Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να στελεχωθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία με ικανό αριθμό μόνιμου προσωπικού προς αντιμετώπιση των αναγκών της καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους;
  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να πάψουν οι εποχικοί πυροσβέστες να παραμένουν άνεργοι κατά τους χειμερινούς μήνες και να διαβιούν εν μέσω οικονομικής κρίσης υπό δύσκολες συνθήκες αυτοί και οι οικογένειές τους; Προτίθεστε να ανανεώσετε τις συμβάσεις όσων λήγουν; Προτίθεστε να τους μονιμοποιήσετε;
  1. Τι πρόκειται να γίνει με τον σχετικό νόμο 3938/2011 και το άρθρο 15 για τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης; Θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ή θα καταργηθεί, όπως καταγγέλλουν οι εποχικοί πυροσβέστες;
  1. Προτίθεστε να προβείτε σε νέα προκήρυξη εποχικών πυροσβεστών και αν ναι, με ποια κριτήρια, ώστε να μην αντικατασταθούν οι ήδη 2.500 εποχικοί πυροσβέστες με νέους, αλλά να διατηρηθούν στις θέσεις τους;

Σε τροχιά υλοποίησης το εμβληματικό έργο της ψηφιοποίησης του e-ΕΦΚΑ

Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων συμμετέχει ο Δήμος Σερρών

Δήμος Εμμανουήλ Παππά: 6+1 λόγοι για να μείνει η Κοινωφελής Επιχείρηση!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις