19/06/2024
24.9 C
Serres

Συμμετέχει το 4ο Γυμνάσιο Σερρών στο 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο της Κωνσταντινούπολης.

Το 4ο Γυμνάσιο Σερρών ευτύχησε να συμμετάσχει φέτος στο 1ο  Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο του Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου Δράσης «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης» που διοργάνωσαν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Το συνέδριο διεξήχθη στις 4-7 Απριλίου 2024 στην Κωνσταντινούπολη στο Ζωγράφειο Λύκειο υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου. Απευθυνόταν σε μαθητές/τριες  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικών μονάδων (Γυμνασίου, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ) από όλη την Ελλάδα, αλλά και την ομογένεια (ελληνικά σχολεία της Πόλης, της Ίμβρου και του εξωτερικού), που συμμετέχουν το σχολικό έτος 2023-2024 στο εγκεκριμένο από το Υ.ΠΑΙ.Θ. Εθνικό Εκπαιδευτικό Δίκτυο.

Η ομάδα μαθητών/τριών, που αποτελούνταν από δεκαεννέα συνολικά μαθητές/τριες και των τριών τάξεων του Γυμνάσιου, συμμετείχε στο συνέδριο με κατασκευή αφίσας σχετική με τη θεματολογία του περιβαλλοντικού προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων που εκπονεί η ομάδα το έτος 2023-24 με τίτλο: «Συνύπαρξη φύσης, μνημείων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διαχρονικά στο φαράγγι της μονής του τιμίου Προδρόμου». Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Ζωγράφειο Λύκειο, που βρίσκεται στην ιστορική συνοικία του Πέραν, χτίστηκε το 1893 με κύριο χρηματοδότη τον ευεργέτη Χρηστάκη Ζωγράφο και το οποίο πλημμύρισε κυριολεκτικά από μαθητές.

Πρόκειται για μία σπουδαία εκπαιδευτική δράση, που έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία της βιωματικής μάθησης. Μέσα από την προετοιμασία της εργασίας τους τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να κατανοήσουν την έννοια της έρευνας, αλλά και της ομαδικότητας και να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητα και τη συνεργατικότητα.  

Επιπλέον, οι δεκαεννέα μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας,  με συνοδούς τη Διευθύντρια του σχολείου κ. Ευαγγελία Β. Σκέμπερη και τους εκπαιδευτικούς κ. Λιούσα Βασίλειο και κ. Γκιουγκή Ιωαάννα,  πέρα από το Ζωγράφειο και το Ζάππειο, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην πιο όμορφη Πόλη της Οικουμένης.


Από την Αγία του Θεού Σοφία, τη Μεγάλη Εκκλησία, τον Βυζαντινό Ιππόδρομο, το Μπλε Τζαμί, την εντυπωσιακή και μαγευτική  Βασιλική Κινστέρνα μέχρι τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι για τους Χαιρετισμούς, όπου λάβαμε την ευλογία του Οικουμενικού μας Πατριάρχη, και έως τα Θεοδοσιανά Τείχη, την Παναγία των Βλαχερνών και την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί, με το Αγίασμα, όπου υπήρχαν τα παλάτια των πηγών στα οποία οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες παραθέριζαν την άνοιξη, μπόρεσαν οι μαθητές να θαυμάσουν το μεγαλείο και την πολιτιστική κληρονομιά της Πόλης. 

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με βόλτα στο λιμάνι του Γαλατά και κρουαζιέρα στον Βόσπορο με ξενάγηση, κατά την οποία είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε πανοραμικά αξιοθέατα του Χρυσού Κέρατος. Τέλος, οι μαθητές μύρισαν και γεύτηκαν αρώματα και γεύσεις του κόσμου από την Πόλη στο σεργιάνι στο Καπαλί Τσαρσί και στις πολύβουες, πολύχρωμες αγορές!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζουν οι μαθήτριες  και οι μαθητές μας που εργάστηκαν για την κατασκευή και την παρουσίαση της εργασίας μας στο Συνέδριο, για την εξαιρετική τους συμπεριφορά και την επάξια εκπροσώπηση του σχολείου μας και στους γονείς τους που με το υστέρημά τους προσέφεραν αυτήν την εμπειρία στα παιδιά τους. 


Ευχαριστούμε πολύ τους συνοδούς  εκπαιδευτικούς κ. Λιούσα Βασίλη και την κ. Γκιουγκή Ιωάννα για την άψογη συνεργασία τους και για την καθοριστική της συμβολή στην επιτυχία του εγχειρήματος. Τέλος, θερμά συγχαρητήρια στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Θεσσαλονίκης και τον Διευθυντή κ. Χρήστο Ρουμπίδη, στη Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης κ. Ευαγγελία Μπούτσκου για τη διοργάνωση του Μαθητικού Συνεδρίου και την ευκαιρία που έδωσαν σε χιλιάδες μαθητές κι εκπαιδευτικούς από τα σχολεία των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας και φυσικά στον οικοδεσπότη μας κ. Γιάννη Δερμιτζόγλου, Διευθυντή του Ζωγράφειου Σχολείου  για τη θερμή φιλοξενία.

Ευελπιστούμε  σε πολλές άλλες ανάλογες εμπειρίες!

Κέρδισε τις εντυπώσεις και φέτος το «Μαθητών Επιχειρείν» του ΕΒΕΣ

Επιτυχίες από τον ΚΕΡΚΙΝΙΤΙ στο 90 ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων Κοπηλασίας


Ευρωεκλογές: Συνεχίζουν τις περιοδείες Μητσοτάκης, Κασσελάκης, Ανδρουλάκης – Στις Σέρρες ο Σπυρόπουλος!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις