17/06/2024
29.7 C
Serres

Ο Νίκος Βεργίδης στο 6ο Γυμνάσιο Σερρών για οπτικοακουστική παραγωγή για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Χθες είχαμε την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου μια ετήσια γιορτή της διεθνούς θεατρικής κοινότητας, από το 1961, όταν πρωτοεμφανίσθηκε με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου που γιορτάζεται στις 27 Μαρτίου, με θεατρικά δρώμενα και άλλες συναφείς με το θέατρο εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από τα εθνικά τμήματα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που συνενώνει τους επαγγελματίες του θεάτρου και συνεργάζεται στενά με την UNESCO.

Κάθε χρόνο λοιπόν ένας άνθρωπος του θεάτρου αναλαμβάνει να γράψει το μήνυμα του εορτασμού, το οποίο είθισται να διαβάζεται στα θέατρα

Το φετινό μήνυμα υπογράφει ο νορβηγός θεατρικός συγγραφέας Γιόν Φόσε (Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023) και έχει ως εξής:


Νότας Γκαλάπης

Η Τέχνη είναι Ειρήνη

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ταυτόχρονα μοιάζει με όλους τους άλλους
ανθρώπους.

Η ορατή, εξωτερική μας εμφάνιση είναι διαφορετική από όλων των άλλων φυσικά, αλλά υπάρχει επίσης κάτι μέσα στον καθένα από εμάς, που ανήκει μόνο σε αυτό το άτομο – που είναι μόνο αυτό το άτομο.

Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε το πνεύμα του ή την ψυχή του.


Ή αλλιώς, μπορούμε να αποφασίσουμε να μην το χαρακτηρίσουμε καθόλου με λέξεις, απλά να το αφήσουμε ήσυχο.

Αλλά ενώ όλοι μας είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας, είμαστε και όμοιοι. Οι άνθρωποι από κάθε μέρος του κόσμου είναι θεμελιωδώς παρόμοιοι, ανεξάρτητα από τη γλώσσα που μιλάμε, το χρώμα του δέρματός μας, το χρώμα των μαλλιών μας.


Αυτό μπορεί να είναι κάπως παράδοξο: ότι είμαστε εντελώς όμοιοι και ταυτόχρονα εντελώς ανόμοιοι. Ίσως ο άνθρωπος να είναι εγγενώς παράδοξος, με τη γεφύρωση του σώματος και της ψυχής μας περιλαμβάνουμε τόσο την πιο γήινη, απτή ύπαρξη όσο και κάτι που υπερβαίνει αυτά τα υλικά, επίγεια όρια.

Η τέχνη, η καλή τέχνη, καταφέρνει με τον υπέροχο τρόπο της να συνδυάζει το
εντελώς μοναδικό με το καθολικό.


Μας επιτρέπει να κατανοήσουμε το διαφορετικό -το ξένο, θα μπορούσαμε να πούμε- ως καθολικό.

Με αυτόν τον τρόπο, η τέχνη σπάει τα όρια μεταξύ γλωσσών, γεωγραφικών περιοχών, χωρών. Συγκεντρώνει όχι μόνο τις ατομικές ιδιότητες του καθενός, αλλά και με μια άλλη έννοια, τα ατομικά χαρακτηριστικά κάθε ομάδας ανθρώπων, για παράδειγμα κάθε έθνους.

Η τέχνη το κάνει αυτό όχι ισοπεδώνοντας τις διαφορές και κάνοντας τα πάντα ίδια, αλλά αντίθετα, δείχνοντάς μας τι είναι διαφορετικό από εμάς, άλλο ή ξένο.

Κάθε σπουδαία τέχνη περιέχει ακριβώς αυτό: κάτι ξένο, κάτι που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως κι όμως ταυτόχρονα το κατανοούμε κατά κάποιον τρόπο. Περιέχει ένα μυστήριο, ας πούμε. Κάτι που μας γοητεύει και έτσι μας ωθεί πέρα από τα όριά μας και με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί την υπέρβαση που κάθε τέχνη πρέπει και να περιέχει μέσα της και να μας οδηγεί σ’ αυτήν.

Ο πόλεμος και η τέχνη είναι αντίθετα, όπως ακριβώς ο πόλεμος και η ειρήνη είναι αντίθετα – είναι τόσο απλό.

Η τέχνη είναι ειρήνη.

Για να παρουσιάσει μια οπτικοακουστική παραγωγή με θέμα το Θέατρο στην Εκπαίδευση ο Νίκος Βεργίδης στο 6ο Γυμνάσιο Σερρών

Αραμπατζή Φραστανλής

Όσο για μας στις Σέρρες το ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ επισκέφθηκε το 6ο Γυμνάσιο Σερρών για να παρουσιάσει μια οπτικοακουστική παραγωγή με θέμα το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Μάλιστα οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου Σερρών
ευχαρίστησαν τόσο τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών κ. Γιώργου Ανδρέου όσο και τον ηθοποιό και σκηνοθέτη κ. Νίκο Βεργίδη, για την προσπάθεια που καταβάλλουν, έτσι ώστε οι μαθητές του σχολείου να μυηθούν στον μαγικό κόσμο του θεάτρου.

Άλλωστε ξεκινούν και οι παραστάσεις του θεάτρου μας τόσο με την «Αντιγόνη» όσο και με τις «Μαρίκα με είπανε – Μαρίκα με βγάλανε»…
Και οι δύο τόσο καλές και τόσο χαρακτηριστικές…
Γιώργο τα συγχαρητήρια μας και μάλιστα …προκαταβολικά!

Ξεκινά το νέο ΕΣΠΑ για τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας

Από τις κερκίδες …Ορθή η υποβολή πρότασης μομφής !

Συντονιστής ο Τάσος Χατζηβασιλείου στην εκδήλωση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη για τις Ευρωεκλογές

«ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών

Βίκυ Πανταζή: Το αποτέλεσμα που θα δείτε στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών θα είναι εξαιρετικό!

Κώστας Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα ποτέ, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία 

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις