21/05/2024
17.6 C
Serres

Μάρκος Μπόλαρης: Να πορευτούμε Ωραίοι σαν Έλληνες!

Όταν ο Καζαντζάκης έγραφε πως ο άνθρωπος μπορεί να μετακινήσει βουνά, να κάμει θάματα και εκείνος να βουλιάζει στην κοπριά, στην τεμπελιά και την απιστία ασφαλώς και θα αναφερόταν στην σημερινό Έλληνα…

Όχι όμως και σύμφωνα με τον Μάρκο Μπόλαρη που ελπίζει και εύχεται πως θα πορευτούμε Ωραίοι σαν …Έλληνες!

Μιας και ελπίζει στον επανασχεδιασμό του Κράτους, του Δημόσιου τομέα ώστε να λειτουργεί υπέρ του κοινού συμφέροντος, υπέρ της χώρας, υπέρ του Λαού, υπέρ του πολίτη, υπέρ της κοινωνίας.

Απαντά όμως και στην καίρια κρίση για το εάν ανταποκρίθηκε ή όχι στις προσδοκίες του λαού, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο στην πολιτική του παρουσία επιχείρησε να προτάξει το κοινό συμφέρον, το συμφέρον της Πατρίδας και του Λαού, με απόλυτο σεβασμό στον αίμα και τον ιδρώτα του…

Και φυσικά υπόσχεται να αγωνιστεί για την σύνταξη μιας δημοκρατικής και προοδευτικής πρότασης που να εκφράζει όλους τους Έλληνες, ώστε να πορευτούμε για μια άλλη περήφανη πολιτική, δημιουργική παραγωγικά κι αναπτυξιακά, δίκαιη κοινωνικά και φωτεινή πολιτισμικά παρουσία στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χώρο!


Συνέντευξη Θέμης Πεταλωτής

SocialProfile: Κύριε Μπόλαρη η παρουσία σας στο κοινοβούλιο συνδέθηκε και με τα χρόνια των μνημονίων.

Τι έχει να περιμένει ο Σερραίος πολίτης από εσάς στα επόμενα χρόνια;Μάρκος Μπόλαρης: Πεζοπορίσαμε πράγματι, ως Λαός κι ως Χώρα, πορεία δεκαετή στην έρημο των μνημονίων.

Μια κρίση που την πλήρωσε ο μικρομεσαίος Έλληνας, την επωμίστηκε η παραγωγική μας βάση, που αποσαθρώθηκε ακόμη περισσότερο, ενώ οι έχοντες και κατέχοντες ταξίδεψαν τις καταθέσεις τους σε αλλότριους κι εξωχώριους προορισμούς.

Το κρίσιμο ζήτημα παραμένει, το καίριο ερώτημα είναι παρόν και αμείλικτο:

-Ξεκαθαρίσαμε τους λόγους που μας οδήγησαν στον εκτροχιασμό;

-Αναλύσαμε τις αιτίες;


-Συγκροτήσαμε μια νέα, στέρεα, στιβαρή πολιτική πρόταση, που λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τα εσφαλμένα του χτές, βάζει πλώρη για μια νέα πορεία στο σήμερα και το αύριο για την νεολαία, για τον πολίτη, για την Πατρίδα;

Το γνωρίζετε ότι δεν διαπρέπω σε υποσχέσεις!

Οι συμπολίτες μου γνωρίζουν ότι προτιμώ να εργάζομαι στοχευμένα, επιδιώκοντας το αποτέλεσμα για το κοινό συμφέρον.

Στην παρούσα συγκυρία έχω απόλυτη πεποίθεση ότι ο Έλληνας, ο πολίτης, ο Λαός αναμένει από την πολιτική του ηγεσία να ακούσει συντεταγμένο πολιτικό λόγο, πρόταση που πείθει, στρατηγική που αποδεικνύει ότι μάθαμε από τα λάθη μας, τα αναλύσαμε, και προτείνουμε αλλαγή πορείας!

Πορείας αντάξιας της ιστορικής διαχρονίας αυτού του λαού κι αυτής της Πατρίδας.

Την προσωπική μου συμβολή, με όση εμπειρία έχω αξιωθεί να σωρεύσω τούτα τα χρόνια, σ΄αυτό την προσδιορίζω:

Στην σύνταξη μιάς δημοκρατικής και προοδευτικής πρότασης και σε δημοκρατικούς αγώνες δράσης, που να εκφράζουν όλους τους Έλληνες, κι επιμένω, να εκφράζουν και να συνεγείρουν ξεχωριστά τα νέα παιδιά, ώστε να πορευτούμε γιά μια άλλη περήφανη πολιτική, δημιουργική παραγωγικά κι αναπτυξιακά, δίκαιη κοινωνικά, φωτεινή πολιτισμικά παρουσία στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χώρο!

Να πορευτούμε Ωραίοι σαν Έλληνες !

SocialProfile: Θεωρείτε ότι ανταποκριθήκατε στις προσδοκίες των συμπολιτών μας στα χρόνια της πολιτικής σας παρουσίας;

Μάρκος Μπόλαρης : Καθώς έχω επίγνωση ότι στην καθημερινή μου δράση, στο γραφείο, στο δικαστήριο, στο σπίτι, στη φιλική συναναστροφή μου επανειλημμένα αστοχώ, άλλοτε λίγο κι άλλοτε περισσότερο, είναι απολύτως σαφές ότι αντίστοιχα και στον χώρο της πολιτικής υπήρξαν στιγμές που αστόχησα.

Ο περί του αντιθέτου ισχυρισμός θα ήταν εωσφορικός.

Κι οι συμπολίτες μου, όσοι με τίμησαν πολλάκις με την εντολή της εκπροσώπησης είτε στον Δήμο, είτε στην Νομαρχία, είτε στην Περιφέρεια, είτε στην Βουλή γνωρίζουν ότι έχω το θάρρος της παραδοχής του λάθους.

Άρα, μέσα σε μια πολυκύμαντη διαδρομή την κρίση, την καίρια κρίση για το εάν ανταποκρίθηκα ή όχι στις προσδοκίες του λαού την έχει δημοκρατικά ο εντολέας – ψηφοφόρος!

Αυτός αποφασίζει κυριαρχικά!

Αυτό άλλωστε σημαίνει δημοκρατία!

Αυτήν την κρίση του Έλληνα την εμπιστεύομαι και την ερμηνεύω, ακόμη κι όταν δεν είναι αυτή ευνοϊκή προσωπικά για μένα!

Ως προς εμέ, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι στην πολιτική μου παρουσία πάντοτε επιχείρησα να προτάξω το κοινό συμφέρον, το συμφέρον της Πατρίδας και του Λαού, με απόλυτο σεβασμό στον αίμα και τον ιδρώτα του Λαού, δηλαδή, απόλυτο σεβασμό στο δημόσιο χρήμα!

SocialProfile: Πόσο εύκολη θεωρείτε ότι είναι η όποια «αλλαγή» με την σημερινή πολιτική και κυρίως οικονομική κατάσταση;

Μάρκος Μπόλαρης: Το κρίσιμο είναι η αυτογνωσία!

Αυτή την στιγμή η χώρα κι ο λαός πορεύεται χωρίς πυξίδα, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόταση που να πείθει, χωρίς στρατηγική που να συνεγείρει!

Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, συνιστά τεράστιο έλλειμμα ηγεσίας!

Η ηγεσία είναι αυτή που πρέπει να αναλύσει τα δεδομένα, τα ημαρτημένα, τις συντρέχουσες συνθήκες, το ευρωπαϊκό και περιφερειακό περιβάλλον ώστε να συγκροτήσει Πολιτική , πολιτική πρόταση που να πείθει τον λαό, να συνεγείρει του Έλληνες για μια άλλη πορεία.

Πολιτική που να νοηματοδοτεί αγώνες κι απαντά σ΄αγωνίες.

Συνεπώς δεν μετρούμε εάν είναι εύκολο και πόσο, αλλά διατρανώνουμε ότι είναι απαραίτητο και άμεσο!

Ναι, επείγει αλλαγή πλεύσης με στιβαρές πολιτικές συντεταγμένες.

SocialProfile : Νομίζετε ότι είστε σε θέση να σπάσετε τους μηχανισμούς που προκαλούν αδράνειες και εμποδίζουν τις θετικές δράσεις;


Μάρκος Μπόλαρης : Μια στιβαρή πολιτική θέαση της Ελλάδας αποτυπώνει αμέσως ότι υπάρχει μείζον πρόβλημα , θα ΄λεγα καρκινικός όγκος τελικού σταδίου, στα του δημοσίου τομέα!

Υπάρχει απαξίωση του Κράτους και των λειτουργιών του, απαξίωση που προκαλεί αδράνειες και παρεμβαίνει ανασταλτικά σε προκλήσεις και δυναμικές προόδου, παραγωγής, ανάπτυξης, παιδείας, πολιτισμού!

Λυπούμαι να πώ ότι στην δεκαετία των μνημονίων, οι Άθλιοι της τρόικα, που μετονομάστηκαν σε Θεσμούς για να χρυσώσουν την αθλιότητα, όταν κι όπου παρενέβησαν στα της αναποτελεσματικότητας της κρατικής λειτουργίας, δεν το έπραξαν για να την βελτιώσουν υπέρ του Δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών, όπως εκ του αποτελέσματος κρίνεται.

Μια σοβαρή Δημοκρατική Ηγεσία είναι υποχρεωμένη να ανοίξει άμεσα την συζήτηση για τον επανασχεδιασμό του Κράτους, του Δημόσιου τομέα ώστε να λειτουργεί υπέρ του κοινού συμφέροντος, υπέρ της χώρας , υπέρ του Λαού, υπέρ του πολίτη, υπέρ της κοινωνίας.

Άλλως εις μάτην κοπιώμεν …

SocialProfile: Δεν είστε επαγγελματίας πολιτικός.

Ήσασταν όμως ένας ελεύθερος επαγγελματίας. Με δεδομένο πως τα νέα παιδιά συνεχίζουν να φεύγουν σήμερα από τον τόπο μας τι θα τους συμβουλεύατε;

Μάρκος Μπόλαρης: Το πρόβλημα το περιγράψαμε μόλις!

Ο νέος, ο ταλαντούχος, ο πτυχιούχος, ο πολύγλωσσος, ο έχων εμπειρία του εξωτερικού, με τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά υποχρεώνεται να αναζητήσει αλλού εργασία, επειδή στην Ελλάδα βουλιάζει, βούλιαξε το παραγωγικό μας σύστημα, χάθηκαν, χάνονται θέσεις εργασίας, και μια υποδεέστερη των αναγκών πολιτική ηγεσία συμπεριφέρεται σαν να μην έχουμε μόλις βγει (;) από την περιπέτεια της κρίσης!

Ο νέος περιμένει προσκλητήριο!

Η νεολαία μας κοιτάζει στα μάτια, περιμένει σοβαρή πολιτική πρόταση, συγκεκριμένο πολιτικό σχεδιασμό, αναμένει θέσεις ποιότητας , έρευνας, καινοτομίας, εξωστρέφειας, αναδιάταξης της παραγωγικής βάσης!

Οι νέοι μας δεν συμβιβάζονται με την μιζέρια της γραφειοκρατίας και των κρατικοδίαιτων που απλώς βουλιάζουν στον βάλτο την Ελλάδα και τις προοπτικές της.

Υπογραμμίζω ότι αυτή η γενιά που την αναγκάζουμε να μεταναστεύσει είναι η πιο μορφωμένη, η πιο προσοντούχα τυπικών προσόντων γενιά, είναι μέγιστο συγκριτικό πλεονέκτημα για την Πατρίδα και την πορέια της στο μέλλον!

SocialProfile : Ο τόπος μας κατάφερε από την 48 η θέση στο κατά κεφαλήν εισόδημα να «κατρακυλήσει» στην τελευταία θέση του σχετικού πίνακα.

Γιατί άραγε;


Μάρκος Μπόλαρης : Πολιτικός σχεδιασμός και αναπτυξιακή πορεία ως συνθήματα , ως υποσχέσεις, ως μυρικασμός κομμάτων και πολιτικών τα τελευταία χρόνια κατήντησαν να είναι απλώς ταυτόσημα με την κάκιστη, μυωπική και διεφθαρμένη προσέγγιση των ευρωπαικών προγραμμάτων!

Αρνούμαστε να διατυπώσουμε, να αναλύσουμε, να προτείνουμε, να εφαρμόσουμε μία άλλη πρόταση που απλά να αξιοποιεί τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο Λαός και η Χώρα.

Εγκαταλείψαμε το εξαίρετο συγκριτικό πλεονέκτημα των προιόντων αγροδιατροφής, σε μια χώρα που είναι πρώτη σε βιοποικιλότητα στον κόσμο, εμπιστευόμαστε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε μοιραίους, ενώ θα μπορούσαμε, ΕΝΩ μπορούμε να δημιουργήσουμε εκατοντάδες χιλιάδες ποιοτικές θέσεις εργασίας και να διεκδικήσουμε πρωτεία για τα βέλτιστα προιόντα μας παγκοσμίως!

SocialProfile: Ποιο θεωρείτε ότι είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα; H ανάπτυξη και η παραγωγή πλούτου, δηλαδή περισσότερες επενδύσεις ή η έλλειψη μηχανισμών αναδιανομής του πλούτου;

Μάρκος Μπόλαρης: Το μείζον πρόβλημα είναι ότι δεν τραβήξαμε χειρόφρενο, πριν το γκρεμό, το λέει ωραία κι ο Οδυσσέας Ελύτης, ώστε να ξαναδούμε την Ελλάδα και τους Έλληνες , όπως τους πρέπει!

Το μείζον πρόβλημα είναι ότι δεν προσδιορίσαμε στόχους και σκοπούς, το μείζον θέμα είναι ότι δεν αντιληφθήκαμε ότι το παραγωγικό παράδειγμα με το οποίο πορεύτηκε η Ελλάδα μετά τον εμφύλιο κατέρρευσε, το μείζον ερώτημα είναι με ποιές σοβαρές παραγωγικές παραμέτρους πορευόμαστε, το αναπάντητο εναγώνιο ζήτημα είναι πώς θα ζήσουμε, τι θα παράγουμε, τι θα εμπορευόμαστε, σε ποιες αγορές θα εξάγουμε, τι ποιότητας υπηρεσίες θα προσφέρουμε, τι ένταση στην έρευνά μας θα έχουμε!

Εν τέλει, η μεγάλη πρόκληση για τον Έλληνα και την Ελλάδα είναι πρόκληση Πολιτικής με κεφαλαίο το Πί , αφού βιώσαμε την κατάντια την άλλης πολιτικής με το μικρό πί, την μικροπολιτική, την παραπολιτική, τον κομματισμό και μικροκομματισμό!
Δημοκρατίας και Πολιτικής το πρόταγμα!

Δυνάμεις και δυνατότητες έχουμε !

Διαβάστε ολόκληρο το περιοδικό SocialProfile

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις