23/04/2024
15.4 C
Serres

Στη μάχη της ΚΕΔΕ πρώτο βήμα σύγκλισης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Για πρώτη φορά τόσο νωρίς ξεκινούν οι εκλογές στα συνδικαλιστικά όργανα των αιρετών της αυτοδιοίκησης, τόσο στην ΚΕΔΕ, όσο και στις τοπικές ΠΕΔ.

Ήδη το υπουργείο Εσωτερικών έκανε τροποποιήσεις στο ΠΔ 75/2011 και με εγκύκλιο της καλεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να έχουν γίνει οι εκλογές στις ΠΕΔ και μέχρι την 28η Φεβρουαρίου οι εκλογές για το ΔΣ της ΚΕΔΕ, από τη γενική συνέλευσή της που αποτελείται από 500 μέλη, ενώ αύξησε και τον αριθμό των εκλεκτόρων.

Το νέο στοιχείο είναι η συνεργασία των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, με το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ να συγκλίνουν στο πρόσωπο του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, κόντρα στον αειθαλή Λάζαρο Κυρίζογλου που πέρυσι εξελέγη και μάλιστα ομόφωνα στην θέση του επικεφαλής του κορυφαίου οργάνου εκπροσώπησης των αιρετών των ΟΤΑ.

Στη μάχη της ΚΕΔΕ πρώτο βήμα σύγκλισης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Μάχη Δανιηλίδη – Καιτεζίδη για την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας

Μπορεί οι συσχετισμοί να ευνοούν το κυβερνών κόμμα αλλά το νέο στοιχείο αυτών των εκλογών στους αυτοδιοικητικούς, είναι η συνεργασία των δυνάμεων της κεντροαριστεράς.

Barat

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό και βάσει του σχετικού προεδρικού διατάγματος, οι εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι 28 Φεβρουαρίου, ενώ οι εκλογές στις τοπικές Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου

Το υπουργείο Εσωτερικών έκανε τροποποιήσεις στο ΠΔ 75/2011 και συνεπώς μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν γίνει οι εκλογές για τις ΠΕΔ και μέχρι την 28η Φεβρουαρίου για το ΔΣ της ΚΕΔΕ από τη γενική συνέλευσή της που αποτελείται από 500 μέλη, όπου όμως διευρύνεται ο αριθμός των εκλεκτόρων.

Στα μέλη της ΓΣ (οι δήμαρχοι όλων των δήμων και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι κάθε ΠΕΔ) πρόσθεσαν τώρα και όσους/ες διατέλεσαν μέλη του ΔΣ και εποπτικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο εφόσον έχουν εκλεγεί και παραμένουν δημοτικοί σύμβουλοι.


Έτσι πολλοί «γαλάζιοι» δήμαρχοι που δεν επανεκλέχθηκαν αποκτούν πλέον θέση στις ΠΕΔ εκτοπίζοντας άλλους και έχουν ρόλο «ρυθμιστών» στην ΚΕΔΕ.

Ουσιαστικά υπολογίζεται ότι οι εξ οφίτσιο αυξάνονται κατά 50, περίπου 10% παραπάνω, με τη ΝΔ να έχει τη μερίδα του λέοντος, κερδίζοντας τουλάχιστον μία έδρα.

Τζιτζικώστας Ανδρέου 2

Επίσης, πλέον το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποτελείται από 19 δημάρχους και δώδεκα δημοτικούς συμβούλους από μέχρι πρότινος 20 δημάρχους και έντεκα δημοτικούς συμβούλους, ενώ ανάλογες αναπροσαρμογές έχουν γίνει μεταξύ άλλων αναφορικά με τον αριθμό των μελών της γενικής συνέλευσης των ΠΕΔ για την εκλογή του ΔΣ τους.

Ήδη στο δήμο Θεσσαλονίκης έχουν προγραμματιστεί να γίνουν την προσεχή Δευτέρα 29 Ιανουαρίου πριν από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με την παράταξη Αγγελούδη, να εκλέγει 17 εκπροσώπους στην ΠΕΔ και η αντιπολίτευση 12, ενώ εξ οφίτσιο εκλέγονται στην ΠΕΔ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Γάκης και Δρόσος Τσαβλής, βάσει του νέου κανονισμού, επειδή συμμετείχαν στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο.


Μετά τις εκλογικές διαδικασίες στους δήμους, μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες και στις 13 Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) της χώρας για την ανάδειξη διοικητικού και εποπτικού συμβουλίου αλλά και την εκλογή των αντιπροσώπων της κάθε ΠΕΔ στη Γ.Σ της ΚΕΔΕ, η οποία όπως προαναφέραμε θα πρέπει να γίνει, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Αθηναίων, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Η ΝΔ σε σύνολο 332 δήμων ελέγχει τους 201 κα από τους υπόλοιπους, τους 110 ελέγχει το ΠΑΣΟΚ, 11 εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι ενώ από 5 δήμους ελέγχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Μπόικος Παπαδημητρίου 2

Συνεπώς η γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ θα καταστήσει διαδικαστική την επανεκλογή του δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου στην θέση του επικεφαλής του κορυφαίου οργάνου εκπροσώπησης των αιρετών των ΟΤΑ.

Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει την μάχη για την προεδρία της ΚΕΔΕ, με τον Χάρη Δούκα, ο οποίος ήδη κινείται πανελλαδικά προκειμένου να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις.

Στην τοπική ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, η ΝΔ θα επιδιώξει την επανεκλογή του Ιγνάτιου Καιτεζίδη ενώ στην αντίπερα όχθη θα συνταχθούν οι δυνάμεις που θα συσπειρωθούν στο πλευρό του δημάρχου Νεάπολης Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη.

Η αλήθεια είναι πως η ΠΕΔΚΜ προσέφερε έργο που έχει αναγνωριστεί από όλες τις πλευρές, διατηρώντας τα αυτοδιοικητικά της χαρακτηριστικά έναντι της κεντρικής εξουσίας, ενώ από την πλευρά του, ο Σίμος Δανιηλίδης, συμμετέχει στις εκλογές της ΠΕΔΚΜ, με καθαρά αντικυβερνητικό στίγμα, καλώντας σε σύμπραξη “όλες τις αυτοδιοικητικές δυνάμεων που δεν έχουν  δηλώσει υποταγή στην κυβέρνηση.

Πρωτοβουλία Χατζηβασιλείου για τη δημιουργία Κέντρου Ημέρας στις Σέρρες για άτομα με Άνοια!

Νέα δομή για την Ψυχική Υγεία και τις εξαρτήσεις στις Σέρρες

Στήριξη στους Σερραίους αγρότες από Δικηγορικό Σύλλογο, ΣΥΡΙΖΑ Σερρών και ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Σερρών

2η παράταση στη προθεσμία εκπόνησης της μελέτης για το νέο κολυμβητήριο Σερρών στον ΟΒΑ

Αγροτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου στο Διοικητήριο

Στήριξη στον αγώνα των αγροτών από παραγωγικούς φορείς του Νομού Σερρών

Μαρία Παπαδημητρίου προς Παναγιώτη Σπυρόπουλο-Περιμένουμε την πρόσκληση για τη συμμετοχή μας σε επόμενες συσκέψεις

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις