25/06/2024
22.1 C
Serres

Λαική Συσπείρωση: Όχι στην κατάργηση της ΚΕΔΗΣ και ΟΠΑΚΠΑ

Το δημοτικό συμβούλιο Σερρών στη συνεδρίαση της 14/11 αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ζητήσει από το ΥΠΕΣ τη διατήρηση του μισού ΟΠΑΚΠΑ (βρεφονηπιακοί -παιδικοί σταθμοί) και την κατάργηση της ΚΕΔΗΣ.

Από τον τίτλο και μόνο του ν. 5056/23 «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων,

παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης οικονομική και διοικητική διαχείριση οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης …» γίνεται κατανοητό ότι η κατάργηση των οργανισμών αυτών των δήμων γίνεται με βασικό στόχο τον κεντρικό έλεγχο της οικονομικής τους επίδοσης και διαχείρισης,

εισάγοντας αγοραία κριτήρια κόστους – οφέλους σε υπηρεσίες όπως παιδικοί σταθμοί, πολιτισμός, λαϊκός μαζικός αθλητισμός κ.ά.

Αυτό είναι το πνεύμα του νέου νόμου. Αν θέλεις υπηρεσίες στα μέτρα και τις ανάγκες των μικρών παιδιών και των οικογενειών τους, πλήρωσε. Αν θέλεις πολιτισμό και αθλητισμό, πλήρωσε.

Barat

Είναι άλλωστε παραπάνω από βέβαιο ότι οι δήμοι δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις λειτουργικές ανάγκες των υπηρεσιών που τώρα προσφέρουν τα καταργούμενα νομικά πρόσωπα. Το επεσήμανε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κος Κατιρτζόγλου.

Όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου τόνισαν τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο ψηφίστηκε ο νόμος (χωρίς καμιά διαβούλευση με τους ΟΤΑ).

Όλοι συμφώνησαν ότι τα πράγματα βαίνουν προς το χειρότερο.


Αλλά, παρά τις επισημάνσεις και τις κορόνες «αντίστασης» στο κυβερνητικό νομοθέτημα, στο τέλος δήλωσαν υποταγή στη μοιρολατρία του «ρεαλισμού».

Και πρώτα απ’ όλους οι δύο δήμαρχοι. Ο απερχόμενος, κος Χρυσάφης και η νέα, κα Μητλιάγκα.

Επαίτες που εκλιπαρούν το έλεος μιας αδίστακτης κυβέρνησης της αγοράς και των μονοπωλίων με όρους ανταγωνισμού. Αυτός είναι ο «ρεαλισμός» τον οποίο μάς καλούν να αποδεχτούμε. 

Ας μη κοροϊδεύουμε τους δημότες!  


Η Κυβέρνηση επικαλείται τη βελτίωση του μοντέλου οργάνωσης των δήμων μέσω κατάργησης των ΝΠΔΔ, των Κοινωφελών Επιχειρήσεων, των Σχολικών Επιτροπών, για να πετύχει «οικονομίες κλίμακας», καλύτερη αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού, πιο συνετή οικονομική- διοικητική διαχείριση.

Δηλαδή, μεταφέρονται αρμοδιότητες στον δήμο, δίνοντας υπερεξουσίες στις νέες επιτροπές- υπερόργανα, που η παράταξη του δημάρχου θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία! Δε μιλάμε για το επιπλέον χαράτσωμα που θα επέλθει και για τις ελλείψεις σε εργαζομένους!

Από τη στιγμή που η χρηματοδότηση του δήμου είναι δεδομένη και συνεχώς μειούμενη, πώς είναι δυνατό να λειτουργήσουν υπό νέο καθεστώς τα ΝΠΔΔ του δήμου μας;

    • Η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Σερρών ήταν και είναι αντίθετη με την παραχώρηση από το κεντρικό κράτος στους δήμους, των δομών και κοινωνικών υπηρεσιών όπως βρεφονηπιακοί – παιδικοί σταθμοί.

    • Απαιτεί τη διατήρηση και των δύο Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου μας (ΟΠΑΚΠΑ και ΚΕΔΗΣ) και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

    • Καταγγέλλει το ν. 5056/23, τον οποίο θεωρεί πολιτική απόληξη και συμπλήρωμα του ν. 4674/20, που δίνει στους δήμους τη δυνατότητα ίδρυσης «ανώνυμων αναπτυξιακών εταιρειών» για την προώθηση της επιχειρηματικής, οικονομικής και γενικότερα ανάπτυξης των Δήμων, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του κεφαλαίου για επιχειρηματική δραστηριότητα των Δήμων με Ανώνυμες Εταιρείες υπέρ αυτού. 

Η πάλη του λαού για την ανατροπή αυτής της μοιρολατρικής συμμόρφωσης με τις ανάγκες της αγοράς και του κεφαλαίου είναι η δική μας απάντηση. 

Η μόνη ρεαλιστική για την κάλυψη των δικών μας αναγκών για δημόσιους και δωρεάν παιδικούς και βρεφονηπακούς σταθμούς, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους πολιτισμού.  

Συνάντηση Αυγενάκη με Γερμανό πρεσβευτή με στόχο την ενίσχυση των ελληνογερμανικών σχέσεων

ΚΚΕ Ν.Σερρών: Δυσοίωνες οι εξελίξεις στην Παλαιστίνη

«Ο τελευταίος δράκος του Καλεντρίν» Από την  ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις