18/06/2024
34.7 C
Serres

«Ο τελευταίος δράκος του Καλεντρίν» Από την  ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ

Σήμερα η πρεμιέρα και την Κυριακή ξεκινούν οι παραστάσεις για τον  «Τελευταίο δράκο του Καλεντρίν»,

μια διασκεδαστική αλλά και με σημαντικούς κοινωνικούς και πολιτιστικούς προβληματισμούς παράσταση που δίνει στα παιδιά που θα την παρακολουθήσουν την δυνατότητα να γελάσουν, να συγκινηθούν και να σκεφτούν. 

Το έργο είναι πρωτότυπο και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε θεατρική  σκηνή.
Το έχει γράψει ο Παρασκευάς Καρασούλος, μέλος της ΜΙΚΡΗΣ ΑΡΚΤΟΥ,

επιφανής ποιητής, στιχουργός του τραγουδιού με πάρα πολλά πασίγνωστα και αγαπημένα από το ελληνικό ακροατήριο τραγούδια, δοκιμιογράφος και συγγραφέας λογοτεχνικών βιβλίων τόσο του παιδικού όσο και του «ενήλικου» ακροατηρίου.

Και ποιος δεν έχει ακούσει την ιστορία του Δράκου του Καλεντρίν…

Barat

Την συγκινητική ιστορία του φυλακισμένου δράκου, που για χρόνια λειτουργούσε παρά τη θέλησή του, ως  η τουριστική ατραξιόν της περιοχής μας…  

Ο κύριος Ακριβός Μπιζ, ιδιοκτήτης και δεσμώτης του, τον χρησιμοποιούσε βάναυσα -αφού τον κρατούσε υπνωτισμένο και αλυσοδεμένο στην φυλακή του,

για να ικανοποιεί την περιέργεια και την ανοησία των τουριστών που επισκέπτονταν  το Καλεντρίν και να τους διασκεδάζει,  επιδεικνύοντάς το «κοιμισμένο τέρας»  ως την ύψιστη αρχαία υποταγμένη δύναμη που μπορούσε να πλησιάσει έστω και για λίγο ο καθένας …  Με το αζημίωτο φυσικά.


Δηλαδή με πανάκριβο εισιτήριο και του κόσμου τους Χορηγούς, που του γέμιζαν τις τσέπες και τους προσωπικούς τραπεζικούς του λογαριασμούς.

Όχι μόνο φυσικά τους δικούς του λογαριασμούς. Γιατί από την εκμετάλλευση του μυθικού ζώου επωφελούνταν όλο το χωριό, που πουλούσε ως ενθύμια στους τουρίστες και στους Χορηγούς ότι μπορούσε να σκαρφιστεί το μυαλό του ανθρώπου.

Από μαγικά δρακοφτερά μέχρι ιαματικά δρακοκόκκαλα. 

Φέτος που το χωριό γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, ο κύριος Ακριβός Μπιζ έχει ετοιμάσει ένα φαντασμαγορικό θέαμα με σύνθημα:


«Στην γιορτή για τα 100 χρόνια του Καλεντρίν, μέχρι κι ο κοιμισμένος Δράκος του, θα ξυπνήσει… Ετοιμαστείτε για το πιο  φανταστικό κι ανεπανάληπτο θέαμα!» 

Μόνο που την παραμονή της γιορτής κι ενώ οι τουρίστες έχουν κατακλύσει το βουνό και την πόρτα της σπηλιάς του Δράκου  για να παρακολουθήσουν το θέαμα της αφύπνισης του τέρατος … ο Δράκος εξαφανίζεται.  

Τις υποψίες για την εξαφάνιση, ο κύριος Ακριβός Μπιζ αποδίδει στην νεαρή δημοσιογράφο Ελπίδα  και την παρέα της (τον φωτογράφο Πύρρο  και τον  προγραμματιστή και αγαπημένο της Ζαννή) τους οποίους και θεωρεί υπεύθυνους για την απαγωγή και ελευθέρωση του Δράκου.

Ανήκουν άλλωστε και οι τρεις στους ελάχιστους αντιρρησίες που επιμένουν χρόνια τώρα να απαιτούν την απελευθέρωση του Δράκου και να καταγγέλλουν τις δρακομπίζνες.  Είναι μέλη του ομίλου «Φίλοι του Δράκου» που όμως είναι στην παρανομία στο χωριό.

Θα τα καταφέρουν οι νεαροί φίλοι του Δράκου να τον κρατήσουν ελεύθερο;  Ή θα επιτύχει ο κύριος Μπιζ να επιβάλλει τους εκβιασμούς του και να επιστρέψει ο Δράκος στη φυλακή του;

Θα μάθει το χωριό και οι κάτοικοί του να σέβονται τους μύθους, τις αξίες, θα αποδεχθεί η μικρή μας κοινωνία  πως δεν μπορεί όλα να γίνονται εμπόριο και πως κάθε πλάσμα έχει την αξία του και τον προορισμό του σ’ αυτή τη ζωή;

Και τέλος η αγάπη του Ζαννή  και της Ελπίδας  θα κατορθώσει να νικήσει τα εμπόδια και να δώσει δύναμη και φτερά στο Δράκο για να επιστρέψει στη χώρα του;

Ένα θεατρικό έργο γεμάτο δράση, συμβολισμούς και αναφορές στη διαχρονική σημασία των αξιών και του σεβασμού που οφείλουμε εμείς οι άνθρωποι να αποδίδουμε  στα αισθήματα και στη καλή  γειτονία μας με όλα τα πλάσματα που διαμορφώνουν τη φύση και το σύμπαν μας.

Συντελεστές :

Συγγραφέας: Παρασκευάς Καρασούλος

Σκηνοθεσία: Σταύρος Ράγιας

Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Ανδρέας Γεωργιάδης

Βοηθός Σκηνογράφου: Βάσω Κουνούπη

Μουσική: Γιώργος Ανδρέου

Κινησιολογία : Αστέρης Πολυχρονίδης 

Φωτισμοί : Νίκος Παπαδόπουλος 

Ηχοληψία : Γιώργος Δασκαλάκης 

Ηθοποιοί:

Γιώργος Καρύδας

Δημήτρης Κουστολίδης 

Χριστίνα Αναγνώστου

Χρήστος Γκρόζος

Χριστίνα Σωτηριάδου

Χρήστος Ματσιαρόκος

Χρήστος Ατματζίδης

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 

Με χαρά σας καλωσορίζουμε στη σκηνή «ΙΟΥΛΙΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ» του Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια», προκειμένου να σας ενημερώσουμε για την φετινή παιδική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ.  

Μετά από μακρόχρονη διαδρομή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στο παιδικό θέατρο και πιστοί στο ραντεβού μας με τους μικρούς μας φίλους, επιλέξαμε φέτος να παρουσιάσουμε, σε συνεργασία με την «ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟ»,

το έργο «Ο τελευταίος δράκος του Καλεντρίν» του Παρασκευά Καρασούλου, καταξιωμένου ποιητή, δοκιμιογράφου και συγγραφέα λογοτεχνικών βιβλίων που απευθύνονται τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες.

Επιλέξαμε το συγκεκριμένο και ιδιαίτερα πρωτότυπο έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή, επειδή πιστεύουμε ότι οι μικροί μας φίλοι όχι μόνο θα διασκεδάσουν,

θα γελάσουν, αλλά και θα συγκινηθούν και θα προβληματιστούν στα θέματα της αγάπης και του σεβασμού προς τους άλλους, εφόσον το έργο αφορά σε διαχρονικές και σταθερές αξίες. 

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Νοέμβριου, ενώ θα δοθούν άλλες τρεις παραστάσεις ανοιχτές για το κοινό, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, και παραμονές Χριστουγέννων, συγκεκριμένα, την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου, στις 19.30.

Η τιμή εισόδου ανέρχεται στο ποσό των έξι ευρώ (6,00 €) για τα παιδιά και οκτώ ευρώ (8,00 €) για τους ενήλικες συνοδούς. Προπώληση εισιτηρίων θα γίνεται καθημερινά από τις 10.00 π.μ έως τις 13.30 μ.μ. 

Οι οργανωμένες μαθητικές παραστάσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά, πρωινές ώρες, από 20 Νοεμβρίου έως 20 Δεκεμβρίου με τιμή εισόδου έξι ευρώ (6,00 €) ανά μαθητή. 

Οι ενδιαφερόμενοι υπεύθυνοι των σχολείων μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα της Γραμματείας του Θεάτρου (23210 54268 & 23210 54585), εργάσιμες μέρες και ώρες (9:30 π.μ. έως 15:00)

Πρόκειται για μια παράσταση φτιαγμένη με πολύ μεράκι, αγάπη και σεβασμό προς τα παιδιά και θα ήθελα να ευχαριστήσω για αυτό, τόσο τους καλλιτεχνικούς συντελεστές όσο και το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό του θεάτρου,

που για ακόμη μια φορά εργάστηκαν όλοι μαζί με ζήλο και αφοσίωση προκειμένου να προσφέρουμε στους θεατές μας ένα ποιοτικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Γιώργο Ανδρέου για την άψογη συνεργασία και το Δ.Σ του θεάτρου για την αμέριστη στήριξη του στο έργο μας.

Καλώ λοιπόν όλους τους μικρούς και μεγάλους φίλους μας να έρθουν να απολαύσουν μια εξαιρετική παράσταση που ετοιμάσαμε γι’ αυτούς.


Ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών Σάββας Ρίζος

Στέφανος Κασσελάκης για παλιά άρθρα του: Δεν θυμάμαι τι έγραφα, ούτε ποιος ήμουν τότε

28η Οκτωβρίου: Ποια μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα έχουν ελεύθερη είσοδο

Χωρίς Νομαρχιακές Επιτροπές ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη η Ελλάδα

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις