18/06/2024
30.2 C
Serres

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την 83η Επέτειο της Μάχης των Οχυρών

Στον Εχίνο της Ξάνθης, στο οχυρό Λίσσε  της Δράμας και στο οχυρό Ρούπελ απέτισαν ελάχιστο φόρο τιμής στους γενναίους Έλληνες στρατιώτες με αφορμή την 83η Επέτειο της Μάχης των Οχυρών

83 epeteios roupel lisse serres e vima epeteiakes ekdiloseis

Ξεκίνησαν την Κυριακή οι πρώτες εκδηλώσεις για την 83η Επέτειο της Μάχης των Οχυρών και κατά τον επετειακό εορτασμό, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των Αξιωματικών και Οπλιτών του Ελληνικού Στρατού, οι οποίοι αμύνθηκαν και υπερασπίστηκαν τα Oχυρά, τον Απρίλιο του 1941.

Χιλιάδες επισκέπτες από πολλές περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ τους και απόγονοι στρατιωτών που υπερασπίστηκαν τα οχυρά, αξιοποίησαν τον καλό καιρό και επισκέφθηκαν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του οχυρού, ενώ είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις υπόγειές στοές και στο μοναδικό μουσείο με την πλούσια συλλογή του.

Ζαρωτιάδης Τάτσιος

Την τελετή στο οχυρό «ΡΟΥΠΕΛ», τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Κοινοβουλευτικού Κόμματος Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα «ΝΙΚΗ» κ. Δημήτριος Νατσιός, ο Βουλευτής Σερρών κ. Κωνσταντίνος Μπούμπας, ο Δήμαρχος Σιντικής κ. Γεώργιος Τάτσιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακάριος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού (Γ΄ΣΣ/NRDC-GR) «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» Αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαρίνης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εν ενεργεία Αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, εν αποστρατεία Αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς καθώς και λοιποί προσκεκλημένοι.


83 epeteios roupel lisse serres e vima epeteiakes ekdiloseis2

Αντίστοιχα στην τελετή στο οχυρό της «ΝΥΜΦΑΙΑΣ», παρέστησαν Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμωνας, ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ΣΣ) «ΘΡΑΚΗ» Αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος, o Σοφολογιότατος Τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής Δρ. Χαλήλ Τζιχάτ, εν ενεργεία Αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και εν αποστρατεία Αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς.

Στον Εχίνο της Ξάνθης, στο οχυρό Λίσσε στο Κάτω Νευροκόπι της Δράμας και στο θρυλικό οχυρό Ρούπελ, πολιτικές αρχές και χιλιάδες απλοί πολίτες απέτισαν ελάχιστο φόρο τιμής στους γενναίους Έλληνες στρατιώτες, προστάτες των οχυρών, που μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός τους κράτησαν όρθια την αμυντική γραμμή της χώρας μας.

Ήταν τέτοιες μέρες, πριν από ογδόντα τρία χρόνια -Απρίλιος του 1941, που τα ελληνικά στρατεύματα στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο σφυροκοπούνταν κυριολεκτικά για τρεις συνεχόμενες μέρες από τα ναζιστικά στρατεύματα που υπερτερούσαν αριθμητικά και εξοπλιστικά.


Μπορεί αυτή η άνιση μάχη να έληξε με νίκη της Γερμανίας, ωστόσο έχει καταγραφεί ως μία από τις σπουδαιότερες πολεμικές αναμετρήσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κι αυτό γιατί μια χούφτα Έλληνες υπερασπίστηκαν με ηρωισμό και αυτοθυσία τις «Μακεδονικές Θερμοπύλες», στο Ρούπελ, στο Ιστίμπεη, στο Λίσσε, στον Εχίνο και στα υπόλοιπα οχυρά της λεγόμενης «Γραμμής Μεταξά», απέναντι στις σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές.

Να σημειώσουμε πως το οχυρό Ρούπελ βρίσκεται σε ύψος 1339 μέτρων, πολύ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Την μέρα της παράδοσης των οχυρών παραταγμένο γερμανικό τμήμα απέδωσε τιμές!

83 epeteios roupel lisse serres e vima epeteiakes ekdiloseis23

Όσο για την 10η Απριλίου 1941, είναι μια ημερομηνία καθοριστική όχι μόνο για τη μοίρα των οχυρών αλλά και της Ελλάδας, και μάλιστα αποτυπώνεται φωτογραφικά και δεσπόζει στην είσοδο της κεντρικής στοάς, όπου ξεκινάει και καταλήγει η ξενάγηση, σε όλους όσους επισκέπτονται τα οχυρά.


Είναι η μέρα της παράδοσης των οχυρών από το διοικητή τους, αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Δουράτσο στους Γερμανούς κατακτητές, αξιώνοντας ταυτόχρονα «κανείς Γερμανός να μην ανέβει στο οχυρό έως ότου και οι τελευταίοι αποχωρήσουν», όπως και συνέβη.


Ο Γερμανός συνταγματάρχης που παρέλαβε το οχυρό έδωσε συγχαρητήρια στον Έλληνα διοικητή εκφράζοντας το θαυμασμό και την εκτίμησή του για την αντίσταση και τον ηρωισμό των Ελλήνων στρατιωτών.


Τόνισε, μάλιστα, ότι για τους Γερμανούς αποτελούσε τιμή και υπερηφάνεια ότι είχαν ως αντίπαλο έναν τόσον ηρωικό στρατό.


Μάλιστα έξω από το οχυρό ήταν παραταγμένο γερμανικό τμήμα που απέδωσε τιμές.
Να σημειωθεί πως στο οχυρό Ρούπελ υπήρχαν μόνο 27 αξιωματικοί και 950 οπλίτες, ενώ γύρω από το οχυρό υπήρχαν μόλις οκτώ πυροβόλα, μοιρασμένα στις πυροβολαρχίες του λοχαγού Κοζώνη και του ήρωα υπολοχαγού Κυριακίδη, σε καλά κρυμμένες τοποθεσίες.

Από την άλλη πλευρά οι γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις ήταν πάνοπλες με εξοπλισμό που υπερτερούσε αριθμητικά και τεχνολογικά έναντι των Ελλήνων.


Όσο για τις απώλειες, εμείς είχαμε μόλις σε 14 νεκρούς και 38 τραυματίες στις συνολικά τέσσερις ημέρες που διήρκησαν οι βομβαρδισμοί των γερμανικών στρατευμάτων στο Ρούπελ.

Άλλωστε τα οχυρά δεν καταλήφθηκαν ποτέ χάρη στο ηρωισμό των Ελλήνων υπερασπιστών τους, που μέχρι την τελευταία στιγμή πολεμούσαν με αυτοθυσία. Και παραδόθηκαν μόνο όταν η διοίκηση των οχυρών είχε ήδη πληροφορηθεί για τη συνθηκολόγηση της Ελλάδας με τους Γερμανούς.

Ο Πρόεδρος του κόμματος «ΝΙΚΗ» κ. Νατσιός Παρών στο Ρούπελ

natsios roupel sidirokastro

Παρόν στο Ρούπελ και ο Πρόεδρος του κόμματος «ΝΙΚΗ» κ. Νατσιός, τον οποίο κατάφερε να δει και να συζητήσει μαζί του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Σερρών

Η συνάντηση δεν ήταν εθιμοτυπική, αλλά θεσμική καθώς στην συνάντηση με τον Πρόεδρο του κόμματος «ΝΙΚΗ» και Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, ο στόχος της Ένωσης ήταν η προώθηση των θεμάτων που απασχολούν τα εν ενεργεία στελέχη των Στρατιωτικών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Όσο για τον Πρόεδρο του κόμματος «ΝΙΚΗ» αφού άκουσε με ενδιαφέρον τους προβληματισμούς του Δ.Σ. της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Σ. , υποσχέθηκε την ανάπτυξη διαύλου επικοινωνίας των δύο μερών με κύριο γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των Στρατιωτικών μας.


Το πως και το γιατί μάλλον θα το δούμε στην συνέχεια….
Σωστά;

Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης: Το Ρούπελ σημείο αναφοράς για την ιστορική συνείδηση του έθνους μας

kleanthis kotsakiaxidis roupel 2024

Ο Δήμαρχος Ηράκλειας κ.Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, παραβρέθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 για τη συμπλήρωση 83 ετών από την «Μάχη των οχυρών».

Το Ρούπελ έχει αναδειχθεί – κατά γενική ομολογία – σε σημείο αναφοράς για την ιστορική συνείδηση του έθνους μας, καθώς οι Ήρωες του Ελληνικού Στρατού καθήλωσαν τους εισβολείς Ναζί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα με ηρωισμό, θάρρος και πνεύμα αυτοθυσίας, αναδεικνύοντας με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι η ελευθερία δε χαρίζεται αλλά κερδίζεται.

Τέτοιοι ιστορικοί σταθμοί αποτελούν φωτεινό ορόσημο για το έθνος μας και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά η οποία καλείται να πορευθεί ορθομέτωπη μέσα στο σύγχρονο πολυπολιτισμικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον με όπλα τη γνώση, την ειδίκευση, τη γλωσσομάθεια, την ψηφιακή κατάρτιση και τη βαθιά ανθρωπιστική παιδεία, ώστε οι πόλεμοι μελλοντικά να είναι αχρείαστοι.

Πολωμένο κλίμα στη μάχη των Ευρωεκλογών!

Τάσος Χατζηβασιλείου: Η Νέα Δημοκρατία είναι η δύναμη της Ελλάδας στην Ευρώπη

Στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης εορτάσθηκε η Κυριακή της «Σταυροπροσκυνήσεως»

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του τουρισμού υπαίθρου

Ξεκίνησε η υλοποίηση 4έργων από την Π.Ε Σερρών ύψους 10 εκ. ευρώ!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις