18/06/2024
22.6 C
Serres

Τα ένοχα μυστικά του Ντέλαγουερ

του Δ. Γιαννακόπουλου

Ο νόμος είναι σαφής καθιστώντας ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εταιρείες της αλλοδαπής. Ομοίως σαφές είναι και το χρονοδιάγραμμα υποβολής του «πόθεν έσχες» από τους υπόχρεους.

Όμως η τόση… σαφήνεια, λειτουργεί εν τέλει περιοριστικά δημιουργώντας περισσότερα κενά από όσα διεκδικεί να καλύψει.  Ιδίως στην περίπτωση του αρχηγού της αντιπολίτευσης, η ασάφεια είναι τέτοια που μέχρι σήμερα ό,τι λέγεται κι ό,τι ακούγεται περιβάλλεται μόνο από εικοτολογίες στερούμενο οποιασδήποτε θεσμικής βάσης. 

Η εν εξελίξει, από τις 5  Μαρτίου, έρευνα της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, μετά την δημοσιοποίηση στοιχείων περί δανείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, δια μέσου εταιρίας του στην Αμερική, στο ταμείο του κόμματος προκειμένου να γίνουν πληρωμές εργαζόμενων σε ΜΜΕ, συνάντησε ήδη ανυπέρβλητα εμπόδια.

Η αμερικανική πολιτεία του Ντέλαγουερ, παλαιός και συνεχώς αναβαθμιζόμενος φορολογικός παράδεισος στην ανατολική πλευρά των ΗΠΑ μεταξύ Ουάσιγκτον και Νέας Υόρκης, δεν ζητεί από όσους επιλέξουν να μεταφέρουν εκεί τις έδρες τους, ούτε φυσική παρουσία, ούτε αποδείξεις ταυτοποίησης των μετόχων, παρά μόνον το όνομα του εγγεγραμμένου στα μητρώα της αντιπροσώπου.   

Barat

Άρα, η OSIOS LLC, δανείστρια του ΣΥΡΙΖΑ, με έδρα το Ντέλαγουερ ανήκει υπό κάποια μορφή στον κ. Κασσελάκη, κατά δήλωση του ιδίου χωρίς να είναι εφικτή η διασταύρωση των ισχυρισμών του.  

Μόνο κατά δήλωση 

Ομοίως στο «πόθεν έσχες» που θα καταθέσει πρώτη φορά στις  30 Ιουνίου 2024,  θα συμπεριλάβει όσες επενδυτικές δραστηριότητες και όσες ενδεχομένως κτήσεις του επιθυμεί. Η δε απαγόρευση συμμετοχής σε αλλοδαπά νομικά πρόσωπα ιδίως για τον  κ. Κασσελάκη αντιβαίνει τη λογική καθώς  έχει ασκήσει επάγγελμα μόνο στις ΗΠΑ. 


Εξαιτίας  αυτών των κενών λοιπόν, όπως επισημαίνουν παράγοντες του Αρείου Πάγου, είναι πιθανόν και άλλοι πολιτικοί να σχετίζονται με τέτοιες εταιρείες στο Ντέλαγουερ, τη Νότια Ντακότα, την Ελβετία, στο  Σίτι του  Λονδίνου, το  Λουξεμβούργο ή το Μονακό, τα αποκαλούμενα «πολυτελή καταφύγια  χρήματος» και να μη διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο να αποκαλυφθούν.   

Το ευνοϊκό καθεστώς του Ντέλαγουερ 

Τα φορολογικά πλεονεκτήματα, η αμεσότητα στις συναλλαγές, η εχεμύθεια και τα δικαστήρια είναι τα κυριότερα κίνητρα για τους επενδυτές να μεταφέρουν τις έδρες τους στη δεύτερη μικρότερη πολιτεία των  ΗΠΑ που έχει πληθυσμό λιγότερο του 1 εκατομμυρίου ανθρώπων και περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια εταιρείες, οι οποίες  δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος.

Επίσης δεν προβλέπεται φόρος επί των πωλήσεων, φόρος εισοδήματος επενδύσεων, φόρος κληρονομιάς ή  προσωπικής περιουσίας.


Οι μητρικές,  μπορούν ακόμα να παρακάμψουν τον ενδοκρατικό φόρο ιδρύοντας θυγατρικές ή εταιρείες κέλυφος που κατέχουν διάφορα άυλα περιουσιακά στοιχεία αλλά δεν ασκούν απευθείας επιχειρηματικές δραστηριότητες. Μεταξύ των κολοσσών περιλαμβάνονται η   Amazon, η Google, η Tesla, η Walmart, η American Express και η Disney.

Μυστικότητα

Όπως και με την εγγραφή μιας επιχείρησης. στις περισσότερες πολιτείες, οι εταιρείες πρέπει να αναθέσουν σε έναν εγγεγραμμένο αντιπρόσωπο που διατηρεί μια φυσική διεύθυνση ως επίσημη διεύθυνση και να λαμβάνει αλληλογραφία και να συλλέγει έγγραφα.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες πολιτείες, ωστόσο, στο Ντέλαγουερ, ο εγγεγραμμένος αντιπρόσωπος είναι το μόνο όνομα που πρέπει να αποκαλυφθεί σε συνεργασία με την εταιρεία.

Άλλα στελέχη και διευθυντές δεν υποχρεούνται να αποκαλύψουν τα ονόματά τους, επιτρέποντας έναν επιπλέον βαθμό ανωνυμίας. Εξαιτίας αυτής της έλλειψης αναφοράς, τα στελέχη, οι διευθυντές και οι μέτοχοι δεν υποχρεούνται επίσης να διατηρούν την κατοικία τους εκεί.

Η Πολιτεία  καυχιέται για τις αυθημερόν επαγγελματικές δηλώσεις. Συχνά, η διαδικασία ενσωμάτωσης μπορεί να διαρκέσει λιγότερο από μία ώρα για να ολοκληρωθεί. Για να γίνουν τα πράγματα ακόμα πιο εύκολα, ο νόμος επιτρέπει μόνο σε ένα άτομο να κατέχει πολλές θέσεις στην εταιρεία, όπως ο ρόλος του αξιωματικού, του διευθυντή και ακόμη και του μετόχου.

Δικαστήρια 

Αντί για το παραδοσιακό Αμερικάνικο σύστημα δίκης, οι εταιρικές αγωγές στο Delaware επιλύονται από το Court of Chancery, ένα δικαστήριο που αποτελείται από δικαστές που ειδικεύονται στο εταιρικό δίκαιο.

Ενώ η μέση αστική αγωγή μπορεί να χρειαστεί αρκετά χρόνια για να επιλυθεί, η χρήση δικαστών από το Ντέλαγουερ αντί για ενόρκους και η ιεράρχηση υποθέσεων που σχετίζονται με εταιρείες σημαίνει ότι παρόμοιες υποθέσεις μπορούν να κριθούν πιο γρήγορα.

Επίσημη ενημέρωση

Και όλα αυτά δεν τα αναζητεί κάνεις κάπου σκοτεινά, μέσα από πλάγιες  μεθόδους ή πίσω από κλειστές πόρτες.

Στον ηλεκτρονικό κόμβο του γραφείου των οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, μπορεί οποιοσδήποτε να αναζητήσει πληροφορίες «για επιχειρήσεις στο Ντέλαγουερ, το οποίο δεν υποχρεώνει τους συναλλασσόμενους σε καταβολή του φόρου state corporate income tax, όταν δεν ασκείται εμπορική δραστηριότητα στην εν λόγω Πολιτεία». 

Κατά το ίδιο ενημερωτικό σημείωμα, η διαδικασία της σύστασης (incorporating) περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

-Κατάθεση του εγγράφου Certificate of Formation στο Γραφείο Delaware Secretary of State. Στο έγγραφο αυτό ορίζεται, μεταξύ άλλων, ο αριθμός μετοχών που μπορεί να εκδώσει η εταιρεία.

Συναυλία με 47 χορωδούς-εθελοντές του Ε.Ε.Σ. το Σάββατο 6 Απριλίου στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του ΔΙΠΑΕ Σερρών

Παρουσίαση του διαδικτυακού project “Ταξίδι” από το Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών

Προσωρινή απαγόρευση αλιείας από τον Σπυρόπουλο για την προστασία της λίμνης Κερκίνης

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις