16/04/2024
24.7 C
Serres

Έλενα Τούσκα: Μητλιάγκα – Χρυσάφης ακολουθούν την ίδια πολιτική διαχείρισης

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 15/1/2024 με μοναδικό θέμα το Προϋπολογισμό, βρεθήκαμε ενόψει της εξής παράδοξης κατάστασης: η νέα δημοτική αρχή της κ. Μητλιάγκα να φέρνει προς ψήφιση τον προϋπολογισμό της απελθούσας, με εισήγηση της επίσης απελθούσας οικονομικής επιτροπής της παράταξης του κ. Χρυσάφη. 

Αυτά αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών  και η επικεφαλής κ. Έλενα Τούσκα που επισημαίνει πώς “Πέρα από τις ευθύνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής από την ολιγωρία που έδειξε για την ψήφιση του προϋπολογισμού στην ώρα του

(ο κ. Πουλιάκας, πχ, στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι εξ’ αυτού θα υπάρξουν καθυστερήσεις σε έργα που αφορούν τα σχολεία..),

είναι πλέον ξεκάθαρο ότι και οι δύο παρατάξεις ακολουθούν την ίδια πολιτική διαχείρισης του Δήμου με προϋπολογισμούς “τυφλοσούρτες” που δεν θέτουν ως προτεραιότητα  τις ανάγκες του Σερραϊκού λαού αλλά την ανάγκη τους να είναι τα καλά παιδιά στις κυβερνητικές προσταγές και τις οδηγίες της ΕΕ για την επιλεξιμότητα των δαπανών και την πετσοκομμένη κρατική επιχορήγηση”.

Αφού και οι δύο παρατάξεις, ανάμεσα σε άλλα, όχι μόνο κάνανε γαργάρα, αλλά συμφώνησαν αμαχητί την κατάργηση των νομικών προσώπων του Δήμου

Barat

(ΚΕΔΗΣ & ΟΠΑΚΠΑ), τώρα η μια παράταξη φέρνει προς ψήφιση τον προϋπολογισμό της άλλης.. για την «εύρυθμη λειτουργία» του δήμου, βεβαίως-βεβαίως. 

Εμείς, λοιπόν, ως Λαϊκή Συσπείρωση, στεκόμαστε απέναντι σ αυτή τη λειτουργία του Δήμου ως μακρύ χέρι της Κυβέρνησης που φορτώνει την τοπική διοίκηση με αρμοδιότητες δίχως τους αναγκαίους πόρους και κυρίως δίχως το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό. 

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η τοπική διοίκηση να αποτελεί σάκο του μποξ για να απορροφά τους κραδασμούς που προκαλεί στην κοινωνία η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται. Μια βαθιά αντιδραστική πολιτική, που μεταφέρει στην ατομική ευθύνη, την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.


Είναι αυτή η πολιτική που αποστερεί από τους Δήμους κρατικούς πόρους και προσωπικό προς όφελος των εργολάβων και των επιχειρηματικών ομίλων που καρπώνονται τα κέρδη από τις αναθέσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. 

Πλείστα τα παραδείγματα και στο Δήμο μας, από τη συντήρηση των σχολείων, των αθλητικών εγκαταστάσεων (σε όσες γίνεται συντήρηση και δεν μένουμε μόνο στις μελέτες..), μέχρι τον φωτισμό, την καθαριότητα, και όπου να ναι ετοιμάζουν και την ΔΕΥΑΣ. 

Ενώ δεν γίνεται λόγος για την αντισεισμική προστασία των δημόσιων κτιρίων, ιδιαίτερα δε των σχολείων, αν και υπάρχει ήδη από το 2023 η υποχρέωση του Δήμου για την απογραφή των κτιρίων για προσεισμικό έλεγχο. Δε γίνεται λόγος για μείωση ή και κατάργηση των άδικων ανταποδοτικών τελών που σε συνδυασμό με τη γενικότερη ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς, επιβαρύνουν την ήδη βεβαρημένη τσέπη των δημοτών.  

Στο όνομα του «ρεαλισμού» που επικαλείται τόσο η κ. Μητλιάγκα όσο και η εισήγηση της οικονομικής επιτροπής, δηλώνουν την προσήλωση τους στη στρατηγική του αστικού κράτους και της ΕΕ,


στις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση και η απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών, με τους πανταχού παρόντες εργολάβους, την ανασφάλεια των δημοτών για όσα έγιναν στην παιδεία και όσα δεν γίνονται στην υγεία. 

Ο Προϋπολογισμός του Δήμου είναι προσαρμοσμένος σ’ αυτή την πολιτική, της σιωπηλής αποδοχής των μειωμένων κρατικών επιδοτήσεων και της φορολόγησης του δημότη με τα περίφημα «ίδια έσοδα». 

Και μ’ αυτόν τον Προϋπολογισμό συντηρείται μια υπάρχουσα κατάσταση που έχει έντονα τα χαρακτηριστικά του εικονικού, στηρίζεται στη φορολογία και στην ανταπόδοση και επιτείνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του δήμου με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια στη λογική «κόστος – όφελος». 

Στον αντίποδα, η δική μας οπτική για τον Προϋπολογισμό του Δήμου ξεκινά από την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για ασφαλή σχολεία, δημόσια κτίρια και αθλητικές εγκαταστάσεις προσβάσιμα σε όλους,

για στελεχωμένες δομές προστασίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, ηλικιωμένων, ΑμεΑ, για την υλοποίηση του Κεντρικού Πάρκου ως χώρου πρασίνου και αναψυχής, για την προστασία του περιβάλλοντος με μέτρα πυροπροστασίας και αντιπλημμυρικά στις τρεις Κοιλάδες του Δήμου,

για την ανάδειξη του πολιτισμού μακριά από  επιχειρηματικά συμφέροντα. 

Οι Σερραίοι δημότες έχουν ήδη πληρώσει με τους άμεσους και έμμεσους φόρους για τις υπηρεσίες και τα έργα που δικαιούνται. 

Η δική μας θέση δεν έχει απλά νούμερα αλλά εμπεριέχει τη διεκδίκηση για αλλαγή του συσχετισμού σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο με τη οργάνωση του αγώνα και τη σύγκρουση με τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε τον Προϋπολογισμό. 

Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της ίδιας ημέρας για την εκλογή μελών των διοικητικών συμβουλίων του Αυτοκινητοδρομίου, του ΔΗΠΕΘΕ, της ΑΝΕΣΕΡ, της ΔΕΥΑΣ και των σχολικών επιτροπών, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, εκλέχθηκε ως μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ,

ενώ η κ. Μητλιαγκα δεν έδωσε τη δυνατότητα στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να προτείνουν δημότες για τη συμμετοχή τους στα αντίστοιχα Διοικητικά Συμβούλια, επικαλούμενη για ακόμη μια φορά την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου κατά τη μεταβατική περίοδο, τη οποία μάλιστα χαρακτήρησε «μη ομαλή»,

και τη συνέπειά της απέναντι στους συνεργάτες της (δηλαδή στους δημότες που ήδη είχε ενημέρωση για τη συμμετοχή τους στα ΔΣ), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των μελών κάποια στιγμή στο μέλλον αν και εφόσον διασφαλιστεί το πνεύμα συναίνεσης και ομαλής συνεργασίας.

Δικαίως αναρωτιόμαστε για την αντίληψη της Δημάρχου για την «εύρυθμη λειτουργιά»  του Δήμου.

Η συμμετοχή δημοτών που στήριξαν τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στις εκλογές, διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία;

Οι δημότες πρέπει να συντάσσονται απολύτως με τη «γραμμή» της πλειοψηφούσας παράταξης της κ. Μητλιάγκα για να συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια; 

Εμείς δεν τρέφουμε αυταπάτες για τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων και την απόλυτη συμπόρευσή τους με την κυρίαρχη πολιτική. 

Η οργάνωση και η συμμετοχή του σερραϊκού λαού μέσα από εργατικά σωματεία, πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς συλλόγους και άλλους φορείς, είναι ο μόνος δρόμος για να ακουστεί η φωνή μας. 

Λάζαρος Κυρίζογλου: Να πάμε τις τοπικές μας κοινωνίες ακόμη πιο ψηλά 

Σερρών Θεολόγος: Ανάγκη συγκλήσεως της Ιεραρχίας το συντομότερον!

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου οι εκλογές στην ΚΕΔΕ – νωρίτερα οι εκλογές στη εκλογές στις ΠΕΔ

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις