28/05/2024
19.7 C
Serres

Πραγματοποιήθηκε Δράση Ελέγχου Ακουστικής Ικανότητας στον Δήμο Σερρών

Στις 16/4/2024, πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ),  τον Δήμο Σερρών Και την Εταιρεία AKOUSTIKA MEDICA, δράση πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης της ακουστικής ικανότητας με τίτλο «Αγαπήστε τα αυτιά σας»

Η Δράση συμπεριλάμβανε, δωρεάν προληπτικό έλεγχο ακουστικής ικανότητας (ωτοσκόπηση) που πραγματοποιείται από συνεργαζόμενο ΩΡΛ Ιατρό.

Η ακοή θεωρείται η σημαντικότερη από τις πέντε αισθήσεις, διασφαλίζει την επικοινωνία και την επαφή μεταξύ των ανθρώπων και είναι η βασικότερη παράμετρος στην ανάπτυξη της ομιλίας, της μάθησης και της επικοινωνίας και συμβάλει στην αντίληψη του χώρου συμπληρώνοντας έτσι την αίσθηση της όρασης.

1 στους 10 αντιμετωπίζει δυσκολία με την ακοή του, η βαρηκοΐα είναι η 3η πιο διαδεδομένη χρόνια πάθηση στην 3η ηλικία (μετά την υπέρταση και την αρθρίτιδα) ενώ 1 στα 3 άτομα άνω των 65 ετών – συνολικά 165 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως – ζει με απώλεια ακοής. Ο προληπτικός έλεγχος ακουστικής ικανότητας

ξεκινάει σε γυναίκες και άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών και επαναλαμβάνετε ετησίως, ενώ σε  περιπτώσεις με οικογενειακό ιστορικό ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να ξεκινήσει και σε νεαρότερη ηλικία.

Lavera

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Σερρών  σε συνεργασία με τον ιατρό Αριστείδη Παπαδόπουλο, ΩΡΛ.  Εξετάστηκαν συνολικά 29 πολίτες και σύμφωνα με τα αποτελέσματα 18 από αυτούς είχαν ύποπτα ευρήματα.

Την δράση χαιρέτισε  η Δήμαρχος  Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα, η οποία  μεταξύ άλλων τόνισε «Ο Δήμος Σερρών υλοποιεί με απόλυτη επιτυχία, το πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου ακουστικής ικανότητας σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων μέσω του ΚΕΠ υγείας του Δήμου μας.

Η καλή ακοή είναι σημαντική στην καθημερινότητά μας. Παίζει ένα σημαντικό ρόλο στον τρόπο, με τον οποίο σχετιζόμαστε με το περιβάλλον μας. Διευκολύνει την δημιουργία σχέσεων, και αποκαλύπτει μία πληθώρα αισθητικών εμπειριών.


Γι’ αυτό θα πρέπει να πραγματοποιούμε προληπτικό έλεγχο ακουστικής ικανότητας. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η προαγωγή της δημόσιας υγείας και η πρόληψη. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετέχουμε στη δράση «Αγαπήστε τα αυτιά σας».

Ευχαριστούμε την Εταιρεία AKOUSTIKA MEDICA, το ΕΔΔΥΠΠΥ και το προσωπικό του ΚΕΠ Υγείας Σερρών για την υλοποίηση του προγράμματος».

Ο Αντιδήμαρχος Σερρών κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι : «Η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.

Στόχος του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας μέσω των δράσεων προσυμπτωματικού ελέγχου, ενημερωτικών εκδηλώσεων και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας προληπτικών εξετάσεων είναι η ανάπτυξη κουλτούρας πρόληψης των πολιτών που θα έχει  ως αποτέλεσμα τη διατήρηση και την προαγωγή της υγείας μας.


Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α  κ. Γιώργος Πατούλης, απηύθυνε επίσης χαιρετισμό και δήλωσε «Μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας στηρίζουμε την πρόληψη μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου.

Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, δίνοντας τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης όπως αυτή. 

Η βαρηκοΐα και σε μακροχρόνια βάση, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη καθώς επίσης και σε νόσο Alzheimer (άνοια) αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα βάσει σχετικών ερευνών.» 

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 12 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.

Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΚΕΠ Υγείας εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών.

Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους.

Τα 12 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, ο Καρκίνος του Πνεύμονα, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια. 

6.000.000 ευρώ για το αρδευτικό δίκτυο ΤΟΕΒ Νιγρίτας για αυτοματισμό και τηλεμετρία!

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Διεθνής συνεργασία των λαών για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη!

Δήμος Σιντικής: Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις – Τα Άνω Πορόια τίμησαν τους ήρωες της Ομορφοπλαγιάς

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις