28/05/2024
16.5 C
Serres

Δήμος Σερρών: Νέα Εορτή τοπικής σημασίας η 8 Μαΐου!

Πέρασε η πρόταση της Επιτροπής ΕΛΛΑΔΑ 2021 – ΣΕΡΡΕΣ 2021 του Δήμου Σερρών με θέμα την καθιέρωση μιας νέας Δημοσίας Εορτής τοπικής σημασίας , που θα αφορά την πόλη των Σερρών.

Η συγκεκριμένη πρόταση είναι προς τιμή των ηρώων που με αυτοθυσία υπερασπίστηκαν για τη διάσωση των Ελλήνων Σερραίων από την προγραμματισμένη υπό των Τούρκων σφαγή του 1821, στις 8 Μαΐου¨.

Δήμος Σερρών: Η πρόταση της επιτροπής ΕΛΛΑΔΑ 2021 – ΣΕΡΡΕΣ 2021

Σύμφωνα με την απόφαση η επέτειος των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης σηματοδοτεί ένα σημαντικό γεγονός του εθνικού μας βίου που λαμβάνει διαστάσεις κομβικής σημασίας.

Η Επιτροπή Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021 που συγκροτήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, έχει σκοπό να επεξεργαστεί προτάσεις και στη συνέχεια να συμβάλλει στην υλοποίηση των δράσεων που θα επιλεγούν από τη Δημοτική Αρχή για τον λαμπρότερο και αρτιότερο εορτασμό της επετείου των διακοσίων ετών από την Επανάσταση του 1821.

GOTSIKA

Η ανάδειξη των γεγονότων τοπικής ιστορίας των Σερρών

Ένας από τους στόχους που τέθηκαν από την Επιτροπή μας ήταν η ανάδειξη των γεγονότων της τοπικής μας ιστορίας που συνδέονται τόσο με την Επανάσταση του 1821 όσο και της κατοπινής περιόδου των 200 ετών.

Ημέρα σύμβολο η 8η Μαΐου για τις Σέρρες

Ένα τέτοιο γεγονός το οποίο μάλιστα επιλέχθηκε από την Επιτροπή μας να αποτελέσει ένα από τα κομβικά σημεία των εορτασμών είναι η επέτειος της 8ης Μαΐου 1821.

Κατά την ημέρα αυτή οι Έλληνες κάτοικοι των Σερρών, σύμφωνα με αδιάψευστες ιστορικές μαρτυρίες διασώθηκαν από την προγραμματισμένη υπό των Τούρκων σφαγή του χριστιανικού πληθυσμού.


Το γεγονός της σωτηρίας τους το απέδωσαν οι προπάτορές μας σε θαυμαστή επέμβαση του εορτάζοντος την ίδια ημέρα (8 Μαΐου) Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και για τον λόγο αυτό προχώρησαν στην ανέγερση του ομώνυμου Ιερού Ναού.

Το 1821 στις Σέρρες εκδηλώθηκε επαναστατικό κίνημα το οποίο επικεφαλής είχε, όπως και σε όλη τη Μακεδονία τον Εμμανουήλ Παπά.

Οι τούρκοι σχεδίασαν την σφαγή του χριστιανικού πληθυσμού της πόλης, αλλά με την καθοδήγηση του Μητροπολίτη Σερρών Χρύσανθου, αποτράπηκε τελικά η σφαγή των Σερραίων και σώθηκε η οικογένεια του Εμμανουήλ Παπά από το τουρκικό εκτελεστικό απόσπασμα.

Οι Σερραίοι, 14 χρόνια μετά, το 1835, αποδίδοντας σε θαύμα την σωτηρία της πόλης ανήγειραν, προς τιμή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου τον ομώνυμο ναό στη συνοικία Άνω Καμενίκια.


Για αυτό σύμφωνα με την επιτροπή η καθιέρωση της 8ης Μαΐου ως δημόσιας Εορτής τοπικής σημασίας στο Δήμο Σερρών θα συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη του σημαντικού αυτού ιστορικού γεγονότος για την ιστορία της πόλης των Σερρών στην μνήμη των νεότερων Σερραίων.

Το γεγονός δε αυτό συνδέεται άρρηκτα με την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Προεδρικό Διάταγμα για την 8η Μαΐου ως δημόσια Εορτή τοπικής σημασίας για το Δήμο Σερρών

Για το λόγο αυτό ζητά η επιτροπή να εκδοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο να ορίζεται η 8η Μαΐου ως δημόσια Εορτή τοπικής σημασίας για το Δήμο Σερρών προς τιμή των ηρώων που με αυτοθυσία υπερασπίστηκαν τη διάσωση των Ελλήνων Σερραίων από την προγραμματισμένη υπό των Τούρκων σφαγή του 1821».

Μειοψήφησε η Αριάδνη Παπαφωτίου

Πάντως η απόφαση πάρθηκε με πλειοψηφία καθώς στην απόφαση αυτή μειοψήφισε η Δημ. Σύμβουλος κ. Αριάδνη Παπαφωτίου, προτείνοντας να συσταθεί Επιστημονική Επιτροπή από Πανεπιστημιακούς και Ιστορικούς με γνώση των γεγονότων της περιόδου, για να συντάξει τεκμηριωμένη εισήγηση προς το Σώμα προκειμένου να πάρουμε ορθή και μη αμφισβητήσιμη από κανέναν απόφαση.

Εγώ καθότι δεν είμαι ιστορικός θα προτιμούσα μια τέτοια απόφαση να έχει την σύμφωνη γνώμη και των εν ζωή μελετητών της ιστορίας μας, για να μην μπλέκω σε ονοματολογία…

Γιατί και αυτή εδώ είναι …παρεξηγήσιμη!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις