15/04/2024
15.8 C
Serres

Διασπασμένοι οι αγρότες-Ζητούν ραντεβού με τον Αυγενάκη

Οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, είτε μέσω των συλλόγων τους, είτε ατομικά βλέπουν τον κλάδο τους να απειλείται με αφανισμό, αλλά η απουσία μιας ενιαίας έκφρασης δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για γενικευμένες αντιδράσεις.

Παρόλα αυτά όλοι ζητούν ραντεβού με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη  Αυγενάκη έχοντας αναμμένες τις μηχανές των τρακτέρ τους προειδοποιώντας για ευρύτερες κινητοποιήσεις.

Μόνο που δυστυχώς η ελληνική γεωργία δεν είναι σε θέση να ανταγωνισθεί, ούτε τις τεχνολογικά αναπτυγµένες χώρες της ∆ύσης,

αλλά ούτε και αυτές των τρίτων χωρών, μιας και η δική μας αγροτική παραγωγή είναι υποχρεωμένη να κινείται µε τους αυστηρούς κανόνες που υπαγορεύει η Ευρωπαική Ένωση.

Οι Αγρότες εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το 


«Πράσινο πρόσταγµα» των Βρυξελλών

Οι αγρότες στη πλειοψηφία τους είναι ανήσυχοι, για τη νέα χρονιά αλλά και για τη θέση τους στο επάγγελµα όλα  τα επόµενα χρόνια. 

Από την μία η αγροτική παραγωγή είναι υποχρεωµένη να κινείται µε τους όλο και πιο αυστηρούς όρους που υπαγορεύουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και από την άλλη είναι χαμηλό το επίπεδο των εκµεταλλεύσεων.


Και δεν έχει ενσωµατώσει τις οργανωτικές δοµές, την τεχνολογία και τις αντιλήψεις των ευρωπαίων παραγωγών και δεν υπάρχει γεωργικός κλήρος τέτοιος ώστε να παράγει σημαντικά αποτελέσματα

Με αποτέλεσμα το χάσµα παραγωγικότητας να µεγαλώνει και η βιωσιµότητα των αγροτικών επιχειρήσεων να τίθεται σε κίνδυνο. 

Η τελευταία µεταρρύθµιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όμως ξεχείλησε  το ποτήρι, καθώς κανένας στην χώρα μας δεν έτρεξε και ίσως δεν κατάλαβε το «πράσινο πρόσταγµα» των Βρυξελλών.

Δεν υπήρξε κανένας σχεδιασµός προσαρµογής και δεν σχεδιάστηκε από την ίδια την Πολιτεία  η νέα ΚΑΠ με αποτέλεσμα στις απαιτήσεις των ισχυρών lobbys των εισροών, της µεταποίησης και το εµπορίου να μην παίρνουν σοβαρά υπόψη τις πραγµατικές ανάγκες των παραγωγών και την οικονοµική επιβίωση των επιχειρήσεών τους


Για αυτό και το ραντεβού με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη  Αυγενάκη 

Για αυτό και είναι μονόδρομος οι κινητοποιήσεις , μιας και το κόστος παραγωγής βαδίζει στα ουράνια από την μία και από την άλλη έχουν μειωθεί οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα βοσκοτόπια που μειώνουν περαιτέρω την αξία των δικαιωμάτων στους κτηνοτρόφους , ενώ δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στα τελωνεία της χώρας και διακινούνται καθημερινά αγροτικά προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας

Το κόστος σε πετρέλαιο και το αγροτικό ρεύμα είναι μεγάλο, ενώ τα οικολογικά σχήματα τα ακούμε, αλλά δεν τα βλέπουμε

Σήμερα  έχουμε και την μείωση των τιμών στο αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα, με τους πολίτες να βλέπουν τις τιμές να αυξάνονται στο ράφι

Από την άλλη νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον e – ΕΦΚΑ φέρνει το 2024 για τους αγρότες, οι οποίοι θα λάβουν τα ειδοποιητήρια του Ιανουαρίου επιβαρυμένα κατά 3,9%, όσο και ο πληθωρισμός του 2023.

Η επιπλέον επιβάρυνση στις ασφαλιστικές εισφορές ανέρχεται ετησίως από 64,08 ευρώ για όσους έχουν επιλέξει την πρώτη κατηγορία έως 173,38 ευρώ για εκείνους που θα επιλέξουν την υψηλότερη, δηλαδή την έκτη κατηγορία.

Λαμβάνοντας υπόψη το 3,9% του πληθωρισμού η ασφαλιστική εισφορά για την πρώτη κατηγορία, την οποία επιλέγουν σχεδόν 9 στους 10 αγρότες, θα φτάσει από τα 137,06 ευρώ το μήνα σε 142,4 ευρώ/μήνα. 

Αντίστοιχα, οι εισφορές και για τις υπόλοιπες πέντε κατηγορίες θα διαμορφωθούν με τη νέα χρονιά στα 170,88 ευρώ/μήνα από 164,47 ευρώ/μήνα για τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία, στα 205,06 ευρώ/μήνα από 197,37 ευρώ/μήνα για την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία,

στα 246,07 ευρώ από 236,84 ευρώ για την τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία, στα 296,2 ευρώ από 285,09 ευρώ για την πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία και στα 386,19 ευρώ από 371,7 ευρώ για την έκτη ασφαλιστική κατηγορία. 

Συγκέντρωση από την ΠΟΕΔΗΝ: Απολύονται 500 και πλέον εργαζόμενοι στην υγεία

Εντάχθηκε η αναβάθμιση – εξυγίανση για το βιομηχανικό πάρκο Σερρών!

Ανακοίνωση για το αιφνιδιαστικό “κόψιμο” της σειράς «ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ» από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις