18/06/2024
24.7 C
Serres

Θένια Χαραλαμπίδου:Η “πεντάμορφη” μετατράπηκε ξαφνικά σε “τέρας’; Κ.Ε.ΔΗΣ … χειρότερα!

Η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών την Πέμπτη 1 Ιουνίου, με πρωτοβουλία φυσικά της δημοτικής αρχής Χρυσάφη, είχε αποκλειστικό σκοπό την «καρατόμηση» της (πρώην πλέον) Προέδρου της ΚΕΔΗΣ κ. Χρυσάνθης Παλάζη, από όλα τα συλλογικά όργανα και διοικητικά συμβούλια στα οποία συμμετείχε μετά την διαγραφή της από τη «Συμμαχία Σερραίων».

Ο νόμος (όπως «κατακρεουργήθηκε» από τη ΝΔ τον Αύγουστο του 2019) δίνει το δικαίωμα στον εκάστοτε Δήμαρχο να ορίζει ή να παύει τα 3/5 των Διοικητικών Συμβουλίων των Δημοτικών Επιχειρήσεων καθώς και τους Προέδρους αυτών.

Πρόφαση το κατεπείγον της συνεδρίασης – σκηνοθετημένη παράσταση διαπόμπευσης για να ξεχαστούν τα 3,5 χρόνια!


Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, η διαπίστωση είναι πως η διαδικασία της αλλαγής στην διοίκηση της ΚΕΔΗΣ, έγινε με τον τρόπο του «κατεπείγοντος», περισσότερο ως επίδειξη ισχύος και παραδειγματισμό για όσους ή όσες «σηκώνουν μπαϊράκι», στην παράταξη της Δημοτικής Αρχής, παρά για λόγους «εύρυθμης» λειτουργίας της ΚΕΔΗΣ.

GOTSIKA


Ο κοινός νους εύκολα καταλαβαίνει πως δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λόγο «κατεπείγουσας συνεδρίασης», η κατά μία μόλις ημέρα νωρίτερα, απομάκρυνση ενός Προέδρου από τα καθήκοντά του.


Πόσο μάλιστα όταν η συγκεκριμένη Πρόεδρος, ασκούσε τα καθήκοντα αυτά επί 3,5 χρόνια έχοντας λάβει δύο φορές την εμπιστοσύνη του Δημάρχου Σερρών κ. Χρυσάφη!


Συγκεκριμένα: Η διαγραφή της κ. Παλάζη από την παράταξη «Συμμαχία Σερραίων» έγινε στις 29/5/2023 και πρωτοκολλήθηκε στις 30/5/2023 στον Δήμο Σερρών.


Θα μπορούσε κάλλιστα να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών σε Τακτική Συνεδρίαση την Παρασκευή 2/6/2023 καθώς θα είχε συμπληρωθεί το απαιτούμενο τριήμερο της πρόσκλησης για συνεδρίαση και όχι να συγκλιθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος μια μέρα νωρίτερα (Πέμπτη 1/6/2023)!


Το προσχηματικό του «κατεπείγοντος» αποδεικνύεται και από το γεγονός πως την Παρασκευή 2/6 το μεσημέρι δεν είχε φτάσει η απόφαση της αντικατάστασης της κυρίας Παλάζη, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης για επικύρωση (που σημαίνει πως αυτή κατά πάσα πιθανότητα θα σταλεί την …Τρίτη 6/6).


Αποδεικνύεται έτσι περίτρανα, για άλλη μια φορά, η λάθος αντίληψη που έχει ο Δήμαρχος Σερρών και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λειτουργία των οργάνων και ιδιαίτερα του Δημοτικού Συμβουλίου.


Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑ τη διαδικασία του κατεπείγοντος (και μόνο τη διαδικασία, όχι το περιεχόμενο των θεμάτων), ως μία διαδικασία που χρησιμοποιείται για θέματα τα οποία έχουν συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες καθώς στη προκειμένη περίπτωση δεν υπήρχαν χρονικοί περιορισμοί.


Στη συνέχεια απείχα από την «συζήτηση» και ψηφοφορία των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και του προ-ημερησίας μη θέλοντας να συμμετέχω στα «εσωπαραταξιακά» παιχνίδια του Δημάρχου.


Πολιτική χωρίς εμπάθειες και ρεβανσισμούς


Προσωπικά έχω διαφωνήσει δημοσίως και έχω επικρίνει ουκ ολίγες φορές τις πρακτικές που ακολουθούσε η κ.Παλάζη (με τις ευλογίες του Δημάρχου και την ανοχή όλης της παράταξης της).

Η ίδια, είχε φτάσει στο σημείο να δηλώσει δημοσίως ότι «θα με εγκαλέσει» και ότι θα στραφεί εναντίον μου ασκώντας κάθε νόμιμο δικαίωμά της με αφορμή την κριτική που έκανα στη διοίκηση της ΚΕΔΗΣ.


Τότε, ούτε ο Δήμαρχος ούτε κανένας δημοτικός σύμβουλος της «Συμμαχίας Σερραίων» της συνέστησαν να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς και τους νόμους που ορίζουν την «απρόσκοπτη ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων για όλα τα θέματα του Δήμου». Προφανώς τότε εξυπηρετούσε τα συμφέροντά τους.


Όταν μάλιστα καταψήφισα την ανανέωση της εμπιστοσύνης του Δημάρχου Σερρών στο πρόσωπο της κ.Παλάζη στο «τιμόνι» της ΚΕΔΗΣ για δεύτερη φορά, ο ίδιος ο Δήμαρχος έδειξε να εκπλήσσεται και σχεδόν χλεύασε την άποψή μου, την οποία και σας παραθέτω (ΑΔΣ αριθμός 327/22-11-2021):

Στην πολιτική όμως οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα που ανακύπτουν με αντικειμενικότητα και όχι με εμπάθεια ή ακόμη χειρότερα με ρεβανσισμό.


Με έκπληξη λοιπόν διαπίστωσα την «ευκολία» με την οποία συναίνεσαν με την επιλογή του Δημάρχου κ.Χρυσάφη, όχι μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμμαχίας Σερραίων», αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, με μόνο τρεις, πλέον της εμπλεκόμενης, να καταψηφίζουν την αποδοχή του κατεπείγοντος χαρακτήρα της συνεδρίασης (κ.κ. Γεωργούλας, Γαλάνης, Χαραλαμπίδου).


Οι υπόλοιποι επέλεξαν (;) τον ρόλο του «κομπάρσου» στη σκηνοθετημένη «παράσταση» του Δημάρχου, είτε από άγνοια είτε “επενδύοντας” στο πολιτικό τους μέλλον.


Τώρα ο Σερρευχούλης έχει μόνο “πατέρα”!


Επί του πρακτέου, είναι λυπηρό που η ΚΕΔΗΣ μπήκε σε έναν κυκεώνα σοβαρών νομικών και δημοσιονομικών θεμάτων, στα οποία προφανώς (εκ του αποτελέσματος) δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει η νομική σύμβουλος της επιχείρησης, η οποία με απευθείας ανάθεση υπηρεσιών συνεργάζεται επί 3 χρόνια με την ΚΕΔΗΣ με μοναδικό αντικείμενο την παροχή νομικών συμβουλών (συνολικό κόστος για τους Σερραίους δημότες 45.000 ευρώ).

Επιλογή του Δημάρχου φυσικά, όπως και στην περίπτωση της/του νομικού συμβούλου του ΔΗΠΕΘΕ.


Για όσους δεν το γνωρίζουν πρώτη φορά η ΚΕΔΗΣ και το ΔΗΠΕΘΕ με πρωτοβουλία της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής, έχουν συνάψει, με απευθείας ανάθεση, ετήσια παροχή νομικών συμβουλών με δικηγόρο εξωτερικό συνεργάτη, παρότι δεν προκύπτει ότι υπάρχει τέτοιου είδους ανάγκη (πριν οπότε παρουσιαζόταν θέμα γινόταν κατ’ αποκοπή ανάθεση σε ένα δικηγόρο του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών με πολύ μικρότερο συνολικό κόστος, μια και οι υποθέσεις είναι ελάχιστες, μετρημένες στα δάχτυλα).


Εν κατακλείδι, ας μην ξεχνάμε ότι τόσο η επιλογή της κ. Παλάζη όσο και των συνεργατών και συμβούλων που εργάζονται στο Δήμο Σερρών αποτελούν προσωπική επιλογή του Δημάρχου κ.Χρυσάφη.


Καθώς επίσης, επιλογή του Δημάρχου είναι και οι διάφορες φιέστες και αγορές όπως ο Σερρευχούλης (αρκούδος φωτογραφίας) και η ξύλινη φάτνη που κόστισαν όσο το ετήσιο καθαρό εισόδημα δύο οικογενειών μεσαίας τάξης.


Υ.Γ.: Είχα ζητήσει από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών να μου εγχειρίσει το αρχικό πόρισμα της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων Σερρών για την οικονομική διαχείριση της ΚΕΔΗΣ από την 18η συνεδρίαση στις 27/7/2022 (αρ. πρωτ. 25741/29-7-2022) το οποίο ποτέ δεν μου επιδόθηκε μέχρι σήμερα.

Κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών…

Θένια Χαραλαμπίδου:3+1 «χάρες» σε ένα μόνο Δημοτικό Συμβούλιο!

Θένια Χαραλαμπίδου: Δύο ερωτήσεις στην Δημοτική Αρχή!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις