13/07/2024
30.9 C
Serres

Από εργοστάσιο παραγωγής Ζάχαρης Real estate η σημερινή ΕΒΖ;

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι, αγρότες της Ημαθίας, που τις προηγούμενες δεκαετίες, βάσιζαν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους στην τευτλοκαλλιέργεια και στη λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης θα δώσουν ραντεβού μπροστά από το κλειστό εργοστάσιο της Ζάχαρης, στο Πλατύ.

Όλοι όσοι βάσισαν για χρόνια ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους στην ζάχαρη , όπως οι γεωργοί και οι πρώην τευτλοκαλλιεργητές, αλλά και εποχιακοί εργαζόμενοι θα προσπαθήσουν να πληροφορηθούν τα περιθώρια ενεργειών που δίνει ο νόμος, καθώς δεν έχει ικανοποιηθεί η βασική επιδίωξη του σχεδίου εξυγίανσης, που ήταν η διατήρηση της τευτλοκαλλιέργειας, η συνέχιση της παραγωγικής λειτουργίας της ΕΒΖ και η παραγωγή ζάχαρης. 

Θα μου πεις και στις Σέρρες θα έπρεπε να κάνουμε το ίδιο μιας και εδώ η βιομηχανία οδηγήθηκε στην απαξίωση και καταβαραθρώθηκε οικονομικά (ζημιογόνος από το 2009), ενώ συγκρατήθηκε μισό βήμα πριν την άτακτη χρεωκοπία με την υπαγωγή της στο άρθρο 106βδ του Πτωχευτικού Κώδικα.

Ωστόσο, τέσσερα χρόνια μετά την επικύρωση του περίφημου σχεδίου εξυγίανσης (24/2/2020), η τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα μας είναι τελειωμένη και τα εργοστάσια που δήθεν θα λειτουργούσε ο υπεκμισθωτής, είναι κλειστά, ενώ η αυτοψία που είχε αιφνιδιαστικά διενεργήσει η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος , αν μη τι άλλο είχε αποκαλύψει εικόνες αφανισμού και καταστροφής!


Από εργοστάσιο παραγωγής Ζάχαρης σε Real estate η σημερινή ΕΒΖ;

Πάντως το σχέδιο εξυγίανσης προέβλεπε μεταξύ άλλων, τη δημιουργία οκτώ ( 8) εταιρειών ειδικού σκοπού, στις οποίες θα μεταβιβάζονταν ακίνητα της ΕΒΖ , μαζί με δανειακές απαιτήσεις, προκειμένου να πωληθούν , ώστε με τα έσοδα να ικανοποιηθούν απαιτήσεις πιστωτών.

Ευχή και ελπίδα ήταν, τουλάχιστον τα εργοστάσια, να αξιοποιηθούν παραγωγικά από τους νέους ιδιοκτήτες. 

Σε αυτά τα οκτώ SPV, θα εισφέρονταν τα εργοστάσια στο Πλατύ, στις Σέρρες, στην Ορεστιάδα, το μεγάλο ακίνητο στη Λάρισα, τα εργοστάσια των θυγατρικών της Σερβίας ( έχουν ήδη περάσει στη θυγατρική της Πειραιώς , στη Novus Συμμετοχών), το μεγάλο ακίνητο –φιλέτο, στην πλατεία Αριστοτέλους και ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι. 


Ως σήμερα, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΒΖ, έχουν συσταθεί πέντε (5) SPV’s και η υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης προχωράει, ενώ όπως υποστηρίχθηκε, καθυστέρηση δεν υπάρχει γιατί η τριετία που προβλέπεται, δεν τρέχει από την έκδοση της απόφασης του 2020, αλλά μετά την απόφαση που αφορούσε την τριτανακοπή που είχαν ασκήσει πρώην εργαζόμενοι της ΕΒΖ, απόφαση που εκδόθηκε το τέλος του 2022. 

Το γεγονός είναι ότι ως σήμερα, με ενέργειες του εντολοδόχου, έχουν βρει αγοραστές μόνο τα δύο αστικά ακίνητα της ΕΒΖ, το κτίριο- φιλέτο στην Πλατεία Αριστοτέλους και το διαμέρισμα στην Αθήνα.

ΡΟΥΠΕΛ 1941 –ΑΝΑΒΙΩΣΗ: Πρόγραμμα εκδηλώσεων τον Απρίλιο και τον Μάιο!

Αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ Μπουρνάρης, Κούλικας, και Τότας;


Ομόφωνα απόφαση για νέο αρχαιολογικό μουσείο στις Σέρρες

100 χιλιάδες πολίτες στην λίστα για τα απογευματινά χειρουργεία

Στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Σερρών, Χαλκιδικής η παροχή έργου αστικής και περιαστικής συγκοινωνίας του ΟΣΕΘ!

Δημοτική Αστυνομία: 15 θέσεις στην Π.Ε. Σερρών


Δύο εκατομμύρια στο ΤΟΕΒ Νιγρίτας για την Αντικατάσταση τμήματος δικτύου άρδευσης

«Σύγκρουση» Δούκα – Κυρίζογλου για την Προεδρεία της ΚΕΔΕ

Έτοιμο το 30ο Καρναβάλι Κρύας Βρύσης

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις