18/06/2024
34.7 C
Serres

Ανέστης Πρωταίος: «Η ζωή και η τέχνη για μένα, είναι σαν μια διπλή κίνηση…»!

Ένας καλλιτέχνης, ένας ζωγράφος εκ Πρώτης καταγόμενος, ο Ανέστης Πρωταίος, που μέσα από τα έργα του και τη μαγεία των χρωμάτων που επιλέγει ως «οδηγούς» του, μας ταξιδεύει νοερά στο χθες αλλά και στο αύριο, πλημμυρίζοντας την ψυχή μας με μοναδικά συναισθήματα, μας μίλησε για όλα εκείνα που πιστεύει πως τον αντιπροσωπεύουν και τον οπλίζουν με δύναμη και θάρρος, για να συνεχίσει το τεράστιο καλλιτεχνικό του έργο.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΩΤΗΣ:Πόσο σπουδαίο ρόλο παίζει η τέχνη στη ζωή σας και πως όλο αυτό λειτουργεί στον ψυχισμό σας; Πείτε μας για το έργο σας…

Η ζωή και η τέχνη για τον Ανέστη τον Πρωταίο, είναι σαν μια κίνηση διπλή.

Από την ζωή προς την τέχνη αλλά και αντίστροφα.

Barat

Ανέστης Πρωταίος: Αυτό το καταλαβαίνει κάποιος, κοιτάζοντας με μεγάλη προσοχή τα έργα μου, καθώς είναι βιωματικά και «σάρκα από την σάρκα μου».

Από τις αρχές του 1970, οπότε και άρχισα να εκθέτω το εικαστικό μου έργο, αφοσιώθηκα αποκλειστικά και μόνο στην τέχνη της ζωγραφικής. Από τότε έχω πραγματοποιήσει πάρα πολλές εκθέσεις εντός αλλά και εκτός συνόρων. Τα έργα μου βρίσκονται σε γκαλερί, σε πινακοθήκες, σε ιδιωτικές συλλογές, καθώς και σε πολλά σπίτια καλών μου φίλων.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΩΤΗΣ: Τι σημαίνει ζωγραφική για σας; Πως την βιώνετε μέσα στον δικό σας χώρο, μέσα στο «εργαστήριό» σας;

Ανέστης Πρωταίος: Η ζωγραφική είναι η ζωή μου.

Μέσα από αυτή βιώνω την καθημερινή μου πραγματικότητα, γεγονός που επί σαράντα χρόνια με έχει οδηγήσει να διαμορφώσω το εργαστήριό μου σε ένα ιδιοσυγκρασιακό πλανήτη πολυσύνθετης ατμόσφαιρας.

Αυτός ο «πλανήτης» γίνεται πηγή έμπνευσης για μένα.


Γίνεται φωλιά προστασίας αλλά και πεδίο ασφάλειας, τόσο για μένα όσο και για τους φίλους, τους συγγενείς και τους γείτονές μου, τους περαστικούς αλλά και για τον καθένα που έχει την διάθεση, την όρεξη να μπει μέσα και να συμμετάσχει στον κόσμο μου και στην πραγματικότητά μου.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΩΤΗΣ: Ο COVID – 19 και το «Μένουμε Σπίτι», πόσο επηρέασε εσάς και την δουλειά σας;


Ανέστης Πρωταίος: Όπως όλοι, έτσι και εγώ επηρεάστηκα.

Η ζωγραφική πήρε για μένα μια άλλη τροπή, μετουσιώνοντας κάτι κακό – δεσμευτικό, σε καλό – δημιουργικό.

Έτσι, μετέτρεψα το «Μένουμε Σπίτι» σε «Μένουμε Εργαστήριο» και ενώ τα πάντα έξω ήταν στάσιμα και παγωμένα, εγώ επικεντρώθηκα μέσα στο καταφύγιό μου, αξιοποιώντας τις προσωπικές μου αναμνήσεις.

Να σας πω ακόμη, πως ο εγκλεισμός μου και η απομόνωσή μου που βίωσα το 2020, είχαν για μένα μια θετική κατάληξη.


Μπόρεσα να σκύψω βαθιά μέσα μου και να ψάξω για την δική μου αλήθεια, την αγάπη μου για την ζωή και την ζωγραφική, μια αναζήτηση των αισθήσεών μου στο χρόνο, με κύριο γνώμονα πάντα την έκφραση και την δημιουργία.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΩΤΗΣ: Αν δεν κάνω λάθος, κάπως έτσι» συλλάβατε» την ιδέα για τη νέα σας εικαστική δουλειά, δίνοντάς την τον τίτλο: «Αναμνήσεις: Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο»

Ανέστης Πρωταίος: Έτσι, ακριβώς!

Αυτή η δουλειά είναι συνέχεια της προηγούμενης έκθεσης: «Η Ελλάδα του Βορρά».

Εκεί που κάναμε ένα ταξίδι στην πατρίδα μας, στην Ελλάδα του Βορρά, εκεί που γεννήθηκα και πέρασα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου… στην Πρώτη των Σερρών.

Σήμερα, με αυτή τη νέα μου δουλειά, θα παρουσιάσω μνήμες.

Μνήμες από το παρελθόν.

Μνήμες που χάθηκαν στο χρόνο και τώρα εμφανίζονται για να αποτυπωθούν στον καμβά, με νοσταλγία στο παλιό αλλά και χαρά στο νέο.

Μια χαρά πλημμυρισμένη από αισιοδοξία, παραμερίζοντας τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε την σημερινή εποχή.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΩΤΗΣ: Τι θέση διαδραματίζουν οι αναμνήσεις στην ζωή σας;

Ανέστης Πρωταίος: Οι αναμνήσεις διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στην ζωή μου.

Είναι όλη μου η ζωή.

Είναι το χθες και το αύριο… αν θέλετε, είναι όλα εκείνα τα ψυχολογικά επικοινωνιακά οικοδομήματα.

Είναι αναπαραστάσεις φιλτραρισμένες μέσα από πολύ ζωντανές μνήμες του παρελθόντος.

Είναι το εγώ.

Είναι το είναι μου…

Αυτά μας δήλωσε ο δικός μας Ανέστης Σιουσιουλίνης.

Ο ζωγράφος Ανέστης Πρωταίος, ο άνθρωπος που μέσα από τον καμβά αφηγείται την ζωή, την ιστορία, την ελπίδα… με τον δικό του μοναδικό τρόπο, στέλνοντας σε όλους εμάς ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα.

Και δεν είναι μόνο τα όσα μας είπε… είναι τα όσα δηλώνουν όλα τα έργα του, οι μαρτυρίες των επισκεπτών του, όλων των ηλικιών… αλλά και οι ξεχωριστές αφιερώσεις που τον αφορούν.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις