28/05/2024
19.3 C
Serres

Βάνα Πλιάκου: Στόχος μας η ανάπτυξη στο Δήμο Βισαλτίας!

Η κ. Πλιάκου και οι συνεργάτες της παρουσίασαν ένα πρόγραμμα εμπεριστατωμένο , τεκμηριωμένο και «ψαγμένο», ειδικά για τις πηγές χρηματοδότησης.

Έχοντας στόχο την ανάπτυξη ο συνδυασμός της στοχεύει σε συντονισμένες προσπάθειες , τόσο από την τοπική αυτοδιοίκηση, τις επιχειρήσεις και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Άλλωστε η άνοδος ή η πτώση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής συμπαρασύρει και άλλους τομείς…

Για ένα ανθρώπινο δήμο, με στόχευση και σχέδιο.

Barat

vana pliakou ipopsifia dimarchos visaltias serres e vima2 11zon

Ελεύθερο Βήμα: Επανέρχεστε στη διεκδίκηση του Δήμου Βισαλτίας διεκδικώντας μια πρώτη πενταετία . Γιατί να σας εμπιστευθούν οι πολίτες;

Βάνα Πλιάκου: Πρώτα γιατί η επάνοδός μας δείχνει ότι η αυτοδιοικητική κίνηση που ξεκίνησε στις προηγούμενες εκλογές και συνεχίζει να επαναδιεκδικεί το Δήμο και μάλιστα διευρυμένη και μεγαλωμένη από στελέχη της κοινωνίας, στηρίζεται σε αυτοδιοικητικές σταθερές (παρουσία στην κοινωνία και στο ΔΣ, πρόσωπα συσπειρωμένα και προσανατολισμένα στο στόχο που είναι να προσφέρουν και να δοκιμαστούν στην διοίκηση, αντοχές στο χρόνο).

Αυτή δηλαδή η κίνηση δεν ήταν κάτι περαστικό αλλά μια σοβαρή προσπάθεια για την διεκδίκηση του Δήμου.


vana pliakou ipopsifia dimarchos visaltias serres e vima6 11zon

Δεύτερον στελεχώθηκε από ανθρώπους που άλλοι συμμετείχαν και σε προηγούμενες διοικήσεις διαθέτοντας την εμπειρία αλλά και από νεότερους που διαθέτουν την όρεξη για δουλειά, για δουλειά της προσφοράς και όχι γιατί “άλλη δουλειά δεν είχαν” αφού όλοι τους έχουν το επάγγελμά τους, αγρότης, επιχειρηματίας, δημόσιος και ιδιωτικός υπάλληλος.

Τρίτον παρουσιάζουμε ένα πρόγραμμα εμπεριστατωμένο , τεκμηριωμένο και επιτρέψτε μου “ψαγμένο”, για τα μέσα υλοποίησης όπως τις πηγές χρηματοδότησης.

Εμείς θεωρήσαμε τιμητική την θέση που μας έδωσε η κοινωνία της Βισαλτίας το 2019, μέσα σε ένα εκλογικό σύστημα που έδινε την δυνατότητα πολλών σχηματισμών, πράγμα όχι κακό, αντίθετα γόνιμο αφού πλουραλιστικό και τώρα επαναδιεκδικούμε με περισσότερα εφόδια όπως:

  • στελέχη ικανά της κοινωνίας,
  • αξιολόγηση αναγκών,
  • προβλημάτων
  • αλλά και δυνατοτήτων του Δήμου
  • και μέσα από το ΔΣ και πρόγραμμα τεκμηριωμένο και εμπεριστατωμένο.

Ελεύθερο Βήμα: Αναφερθήκατε πολλές φορές σε κακοδιαχείριση από πλευράς της Δημοτικής Αρχής. Τι συγκεκριμένα όμως μπορείτε να τους προσάψετε; Ποια είναι η δική σας πρόταση;


pliakou sinentefksi socialprofile elefthero vima 11zon

Βάνα Πλιάκου: Η κακοδιαχείριση είναι ένας τομέας που η δημοτική αρχή όντως πρώτευσε.

Και πιο συγκεκριμένα στο τομέα των «απευθείας αναθέσεων έργων» και προσλήψεων.

Αμέτρητες περίεργες “απευθείας αναθέσεις έργων” και προσλήψεις ατόμων από την δεξαμενή του «οικογενειακού» περιβάλλοντος.

Αναθέσεις όμως που ενώ “άλλαξαν” τη ζωή κάποιων ολίγων φίλων προς το καλύτερο, ο Δήμος μας δεν άλλαξε καθόλου προς το καλύτερο, στερώντας από τους δημότες νέα έργα που πιθανόν θα μπορούσαν να προϋπολογιστούν από τα ποσά των εκπτώσεων.

Θα ήταν κωμικό αν δεν ήταν οικονομικά επιζήμιο το γεγονός ότι σε κάθε συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής αλλά και του δημοτικού συμβουλίου η διοίκηση του δήμου Βισαλτίας σπαταλούσε με απευθείας αναθέσεις δεκάδες χιλιάδες ευρώ εργαλειοποιώντας τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) για την Πανδημία .

Ο κ. Δήμαρχος μη σεβόμενος τους βασικούς κανόνες διαφάνειας με μεθοδεύσεις και τερτίπια προσπαθεί ακόμη και τώρα να αναστρέψει το αρνητικό γι’ αυτόν κλίμα που επικρατεί απ’ άκρη σ’ άκρη στο Δήμο Βισαλτίας.

Επίσης, υπάρχει κακοδιαχείριση γιατί τα αυτοκίνητα είναι κακοσυντηρημένα με αποτέλεσμα να ξοδεύονται πολλά χρήματα για τη συντήρησή τους και για καύσιμα.

Ακόμα και καινούργια μηχανήματα ρημάζουν γιατί είναι μονίμως εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες και δεν υπάρχουν υποδομές για τη συντήρησή τους.

Χρειάζεται ένα αμαξοστάσιο για τη συντήρηση του στόλου.

Χώρος υπάρχει και είναι κάτω στα σφαγεία.

Πληρώνουμε ενοίκια για τα γραφεία της τεχνικής υπηρεσίας ενώ θα μπορούσαν να στεγάζονται εκεί.

Ενώ έχουμε αγοράσει λογισμικό που μπορούμε να καταγράφουμε τα πάντα και να υπάρχει προγραμματισμός και σωστή διαχείριση πόρων και εξοπλισμού δυστυχώς δεν έχει λειτουργήσει.

Επίσης , δεν έχουμε ηλεκτρονική αποθήκη, βασικό για να μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς ελέγχους.

Το κτίριο από πάνελ που λειτουργεί ως αποθήκη στα σφαγεία είναι απάνθρωπο, χωρίς θέρμανση ή ψύξη, χωρίς τουαλέτες ,χωρίς γραφεία , χωρίς αποδυτήρια για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα.

Θέλω να προσέξω τους εργαζόμενους στην καθαριότητα.


Τους οφείλουμε σεβασμό στην πράξη για το έργο τους.
Αναλώσιμα, χημικά καθαριότητας, εργαλεία βρίσκονται όλα στον ίδιο χώρο.

Και αυτά είναι στοιχεία κακοδιαχείρισης.

Θα τα δούμε με στόχευση και σχέδιο.

Ελεύθερο Βήμα: Παρ΄όλες τις επιτυχίες μας ως νομός, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε πολύ χαμηλά τόσο στην απασχόληση όσο και στο εισόδημα. Τι πρέπει να αλλάξει στο Δήμο Βισαλτίας έτσι ώστε να περάσουμε στην πολυπόθητη ανάπτυξη;

pliakou sinentefksi socialprofile1 11zon

Βάνα Πλιάκου: Η δημιουργία ανάπτυξης σε ένα κατά κύριο λόγο αγροτικό Δήμο απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από την τοπική αυτοδιοίκηση, τις επιχειρήσεις και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Όπως τονίζω και στο πρόγραμμά μας η άνοδος ή η πτώση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής συμπαρασύρει και άλλους τομείς ( εμπόριο, κατασκευές).

Γι΄αυτό οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις μας θα στοχεύουν:

1) Στην μείωση κόστους παραγωγής με τον εκσυγχρονισμό των δημοτικών δικτύων και την επέκταση σε νέες εκτάσεις μέσω μελετών. Εξοικονόμηση ενέργειας με εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


2) Βελτίωση προσβασιμότητας στις εκμεταλλεύσεις – αγροτική οδοποιία.

Βασική μας προτεραιότητα. Με στοχευμένο πρόγραμμα στο σύνολο του δήμου, συνεργασία προέδρων – αντιδημάρχων, συντήρησης των δρόμων με υπηρεσίες του δήμου και ιδιώτες.

Καταγραφή αγροτικής οδοποιίας, κατηγοριοποίηση προτεραιοτήτων και άμεση ένταξη σε χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα επέκτασης και συντήρησης αγροτικής οδοποιίας Π.Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027 , προγράμματα εδαφικής συνεργασίας 2021-2027.

Ενδυνάμωση στόλου με διαμορφωτές γαιών.


3) Αύξηση απασχόλησης με την κατασκευή και λειτουργιά γεωθερμικών θερμοκηπίων, εκπόνηση μελέτης άδειας διανομής θερμικής ενέργειας για αγροτικές εκμεταλλεύσεις στο γεωθερμικό πεδίο Θερμών, προώθηση τοπικών προϊόντων σε εκθέσεις με δαπάνη του Δήμου και δημιουργία ειδικού μητρώου αγροτών με στόχο την ενημέρωσή τους για προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και προώθησης προϊόντων.


Επίσης με στοχευμένες ενέργειες και δράσεις που αφορούν τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Με την αναβάθμιση των αθλητικών κέντρων, τη σχεδίαση και χρηματοδότηση δράσεων και παρεμβάσεων για τη δημιουργία τοπικού δικτύου μονοπατιών, διαδρομών, πεζοπορία και ποδηλασίας με τη δημιουργία, αναβάθμιση, συμμόρφωση πλήρωσης κοινών κριτηρίων και ενοποίηση των υφιστάμενων τοπικών δικτύων καθώς και τη δημιουργία και βελτίωση χώρων αναψυχής.


Οργάνωση εκδηλώσεων, ανταμώματα σχεδιασμό δικτύου ανάδειξες αρχαιολογικών χώρων , όλα αυτά στοχεύουν στην προσέκλυση επισκεπτών βασικό για τη δημιουργία ανάπτυξης.

Ελεύθερο Βήμα: Θεωρείται πως ο αριθμός των υπαλλήλων του δήμου σας, επαρκεί για τις ανάγκες ; πόσο έτοιμη αισθάνεστε για να αναλάβετε τις τύχες του δήμου σας;

pliakou sinentefksi socialprofile51 11zon

Βάνα Πλιάκου: Στο Δήμο Βισαλτίας υπηρετούν σήμερα 55 μόνιμοι υπάλληλοι και 27 ΙΔΑΧ οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στις οργανικές μονάδες του Δήμου μας .

Το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου Βισαλτίας δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες του τόσο στις Τεχνικές Υπηρεσίες – π.χ στο Τμήμα Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, στο Τμήμα Τεχνικών Έργων, έλλειψη πολιτικών μηχανικών, τοπογράφων κλπ- όσο και στις Διοικητικές και Οικονομικές Υπηρεσίες-π.χ έλλειψη υπαλλήλων με Οικονομικές σπουδές ,πληροφορικής κλπ . Υπάρχουν οργανικές μονάδες στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας χωρίς καμία στελέχωση π.χ Δημοτική Αστυνομία.

Επίσης μέσα στην τετραετία έφυγαν 5 υπάλληλοι από το Δήμο με τη διαδικασία της κινητικότητας και 3 συνταξιοδοτήθηκαν.

Επισημαίνουμε εδώ ότι οι θέσεις που μπορούν να επαναπροκηρυχθούν είναι μόνο αυτές των συνταξιοδοτηθέντων.

Η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να καλύψει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου σε όλους τους τομείς με συμβασιούχους ΙΔΟΧ και προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και απασχόλησης ανέργων ή μέσω προγραμματικών συμβάσεων με άλλους φορείς.

Εν κατακλείδι θα μπορούσα να πω πως επιδίωξη μας πέρα από ένα σωστά στοχευόμενο ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων μονίμων και ΙΔΟΧ υπάλληλων θα είναι και μια ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου με συνεχή επιμόρφωση ώστε να ανταπεξέρχονται στις σύγχρονες προκλήσεις των εργασιακών τους καθηκόντων με τη Ψηφιακή Διακυβέρνηση.

Ελεύθερο Βήμα: Κλιματική αλλαγή: Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες τραγικών γεγονότων όπως Φωτιές και πλημμύρες . Έχετε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά σας δράσεις αντιμετώπισης κρίσεων;

pliakou sinentefksi socialprofile2 11zon

Βάνα Πλιάκου: Στα επόμενα χρόνια αγαθά που θεωρούνται δεδομένα, το περιβάλλον μας ,το σπίτι μας θα απειληθούν λόγω των δυσμενών αλλαγών του κλίματος.

Γι αυτό θα δουλέψουμε σκληρά και στην πολιτική προστασία δείχνοντας το ανθρώπινο και κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου.

Πρώτα θα οργανώσουμε γραφείο πολιτικής προστασίας στελεχωμένο από εκπαιδευμένα άτομα ώστε να συνδράμουν την εκάστοτε υπηρεσία. Συνεργασία με φορείς κυβέρνησης ( Περιφέρεια , Δασαρχεία) για την ωρίμανση και εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων και δράσεων πυροπροστασίας.

Οφείλουμε να δημιουργήσουμε κλειστούς χώρους υποδοχής δημοτών αλλά και να υποδείξουμε και ανοιχτούς χώρους συγκέντρωσης σε κάθε δημοτική ενότητα.

Οι χώροι θα είναι εξοπλισμένοι και για ευάλωτες ομάδες.

Φορητές γεννήτριες ,κλιματισμό, υπηρεσίες υγιεινής ,παροχές οξυγόνου.

Απινιδωτές σε δημόσιους χώρους, δημαρχείο ,σε πρώην δημαρχεία του Δήμου μας, υπηρεσίες.

Οι κάτοικοι να είναι ενημερωμένοι επίσης για τις τοποθεσίες για άμεση πρόσβαση.

Οφείλουμε να καταρτίσουμε σχέδιο εκκένωσης χωριών και οικισμών σε περίπτωση κρίσης και να φροντίσουμε για προμήθεια επαρκούς αριθμού σκηνών και ράντζων εκστρατείας για φιλοξενία.

Διερεύνηση δυνατότητας χρηματοδότησης για την καταγραφή σε ψηφιακή μορφή όλων των υφιστάμενων αντιπυρικών ζωνών καθώς και φροντίδας αυτών και διάνοιξης νέων.

Επιβάλλεται να εκπονηθεί σχέδιο διαχείρισης φυσικών καταστροφών και ασφαλούς απομάκρυνσης των παραγωγικών ζώων και των ζώων συντροφιάς.

Εκσυγχρονισμός στόλου και μέσων πολιτικής προστασίας με διερεύνηση αγοράς νέων μέσων πχ υδροφόρες ,οχήματα 4× 4.

Ακόμα και η Δημοτική Αστυνομία συνδέεται με τον τομέα πολιτικής προστασίας αφού η συνδρομή της θα είναι τεράστια.

Σε περιπτώσεις και περιόδους με αυξημένη επικινδυνότητα πυρκαγιών η αστυνόμευση δασικών εκτάσεων είναι απαραίτητη.

Και γι αυτό το λόγο , επιπλέον και άλλων ,θα προχωρήσουμε στη διερεύνηση δημοτικής Αστυνομίας.

Στόχος μας λοιπόν ο Δήμος μας να είναι ανθρώπινος και προετοιμασμένος στις αλλαγές ,στις δυσμενείς αλλαγές.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το περιοδικό SocialProfile

Βάνα Πλιάκου: Μαζί να φέρουμε την αλλαγή στον Δήμο Βισαλτίας!

Για την Βάνα Πλιάκου μια μέρα νωρίτερα η κατάθεση του ψηφοδελτίου!

Ρεκόρ υποψηφίων από Χρυσάφη – Τάτσιο και Πλιάκου!

Βάνα Πλιάκου: Η Δημοτική Αρχή δεν φάνηκε αντάξια των περιστάσεων!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις