17/06/2024
21.5 C
Serres

Παραμένει στο τιμόνι της ΕΝΠΕ ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Τη Δευτέρα θα γίνει η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στην Αθήνα για την εκλογή τόσο των μελών του Διοικητικού, όσο και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, είχε δείξει στο τελευταίο συνέδριο της ΕΝΠΕ στα Ιωάννινα πως θέλει να παραμείνει Πρόεδρός της, παρουσιάζοντας μάλιστα τους βασικούς άξονες για ισχυρές και σύγχρονες περιφέρειες, ενώ είναι γνωστό πως πήρε από νωρίς το χρίσμα από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, δια χειρός Κυριάκου Μητσοτάκη.

Να σημειώσουμε πως από τους 13 Περιφερειάρχες οι 7+1 υποστηρίχθηκαν από τη ΝΔ, ένας εξ αυτών προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ οι τέσσερις είναι οι “γαλάζιοι αντάρτες”, ενώ μόνο ένας στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Υπόσχεται ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Ισχυρές και σύγχρονες περιφέρειες

GOTSIKA

Ύστερα από την άτυπη “συμφωνία” για την ανανέωση της θητείας του Απόστολου Τζιτζικώστα στη θέση του προέδρου, τα ονόματα που ακούγονται για τις θέσεις των αντιπροέδρων είναι αυτά του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη και του Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΣ της ΕΝΠΕ απαρτίζεται από 25 μέλη, εκ των οποίων τα 13 αποτελούν οι εκλεγμένοι Περιφερειάρχες και τα υπόλοιπα 12, περιφερειακοί σύμβουλοι από τις εκλεγμένες παρατάξεις.

Συνεπώς από τους 13 Περιφερειάρχες οι 7+1 υποστηρίζονται από τη ΝΔ, ενώ ένας εξ αυτών ο Σ. Αρναουτάκης, προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ οι Γιάννης Τρεπεκλής, Χριστόδουλος Τοψίδης, Γιώργος Αμανατίδης και ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης,


είναι “γαλάζιοι αντάρτες”, αφού προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά κατέβηκαν ως ανεξάρτητοι, κερδίζοντας όμως τους επίσημους υποψηφίους της ΝΔ.  

Συνεπώς ο  μόνος περιφερειάρχης που στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Δ. Κουρέτας της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στους περιφερειακούς συμβούλους, από τους δώδεκα, οι 10 που έχουν εκλεγεί, απ΄ ό,τι φαίνεται προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, ένας προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για την Γενική Συνέλευση θα αρχίσει στις 9.00’ το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 20.00’ , ενώ θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο “Grand Hyatt Athens”
Στη Γενική Συνέλευση,


την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ως Πρόεδρος ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.


Τέλος την κεντρική ομιλία θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
 Αναλυτικά, το πρόγραμμα της Γενικής Συνέλευσης είναι το εξής:


 -09.00 – 10.30: Προσέλευση – Διαπιστεύσεις Συνέδρων
-10.30 – 10.45: Έναρξη Γενικής Συνέλευσης – Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης και Περιφερειάρχης Αττικής Νικόλαος Χαρδαλιάς
-10.45 – 11.15: Χαιρετισμοί Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως και Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου
-11.15 – 11.45: Ομιλία Προέδρου ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα
-11.45-12.00: Έγκριση εργασιών από τη Γενική Συνέλευση και Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής
-12.00 -13.00: Κατάθεση υποψηφιοτήτων στην Εφορευτική Επιτροπή για τα Μέλη του Διοικητικού
και Εποπτικού Συμβουλίου
-13.00 -14.00: Τοποθετήσεις Συνδυασμών και Κατάρτιση ψηφοδελτίων από την Εφορευτική Επιτροπή
-14.00-17.00: Ψηφοφορία για εκλογή Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου
-17.00 -20.00: – Διαλογή ψήφων και έκδοση αποτελέσματος ψηφοφορίας.

Ήδη πάντως, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, είχε δείξει στο τελευταίο συνέδριο της ΕΝΠΕ στα Ιωάννινα τους βασικούς άξονες για ισχυρές και σύγχρονες περιφέρειες, φανερώνοντας μάλιστα και την πρόθεση του να παραμείνει στο κορυφαίο όργανο,

υπογραμμίζοντας ότι «το πρώτο και πιο σημαντικό ζήτημα, στο οποίο σκοντάφτουμε συνεχώς, είναι οι αρμοδιότητες, που σε κάποιες περιπτώσεις αλληλοκαλύπτονται, με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρες,

σε άλλες μεταβιβάζονται με νομοθετικές ρυθμίσεις χωρίς πόρους, χωρίς ανθρώπινο δυναμικό και σε άλλες, είναι τόσο πολύ διασκορπισμένες, που στο τέλος κανείς επί της ουσίας δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Σημειώνουμε πως η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας συστάθηκε ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου για την οργανωμένη συνεργασία, προαγωγή και εκπροσώπηση των Περιφερειών, ενώ έχει ως μέλη τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας, οι οποίες είναι οι δευτεροβάθμιοι οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σκοπός της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας είναι 

Η συνεργασία των περιφερειών μελών της.

Η προαγωγή του θεσμού του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης.

Η έρευνα και μελέτη ζητημάτων σχετικών με την δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Η συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών επί γενικών και ειδικών ζητημάτων, σχετικών με την αποστολή και το έργο των περιφερειών.

Η προώθηση και ενθάρρυνση πρωτοβουλιών για την ειρήνη, τον πολιτισμό, την ισόρροπη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, την καταπολέμηση των περιφερειακών ανισοτήτων και της ανεργίας.

Ο συντονισμός των περιφερειών για τη λήψη προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ενημέρωση και διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού και των αιρετών οργάνων των περιφερειών.

Η συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και άλλους φορείς πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης για την προαγωγή του θεσμού της διαβαθμιδικής συνεργασίας και την προώθηση των ζητημάτων που αφορούν την αυτοδιοίκηση.

Η συνεργασία με όργανα και φορείς της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών και χωρών.

Η συνεργασία με φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε θέματα δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, αποκέντρωσης και περιφερειακής ανάπτυξης.

Η εκπροσώπηση των περιφερειών στα πάσης φύσεως όργανα και φορείς σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Ο προγραμματισμός, η υποστήριξη και ο συντονισμός δράσεων για την αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών οργάνων των περιφερειών και του προσωπικού καθώς και για την αποδοτικότερη λειτουργία των υπηρεσιακών τους μονάδων.

Στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ εξελέγη ο κ. Τζιτζικώστας, , Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ εξελέγη ο κ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Περιφερειάρχης Αττικής που δεν ήταν καν υποψήφιος,  Β’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ήταν ο κ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, τότε και τώρα Περιφερειάρχης Ηπείρου, ενώ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ήταν ο κ ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, τότε Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Χαλκιδικής, που σήμερα μέλος της Βουλής των Ελλήνων με την Νέα Δημοκρατία και τέλος ΤΑΜΙΑΣ ο κ. ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Αντιπεριφερειάρχης στην Π.Ε. Τρικάλων

Υπογραφή Σύμβασης Διαδημοτικής Συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Σερρών και Βισαλτίας

Επιβεβαιώθηκε η ανασύσταση της Ένωσης Εμπόρων και Επαγγελματιών Σιδηροκάστρου στην συνάντηση Μαλλιαρά-Μπακρατσά

Συναυλία αφιέρωμα στο «Νέο Κύμα» από το Μουσικό Σύνολο CANTARE τη Τρίτη στα Αστέρια

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Δείτε επίσης.

 

Συνέχισε να διαβάζεις